Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονείται εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Λίγα λεπτά αργότερα, οι πρώτες πληροφορίες άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αν και δεν ήταν σαφές τι είχε συμβεί. Η είδηση της δολοφονίας δημοσιεύθηκε αρχικά στο indymedia, όπου διασταυρώθηκαν οι μαρτυρίες αυτόπτων ή αυτήκοων μαρτύρων που βρίσκονταν στην περιοχή.
Σύντομα, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άρχισαν να μεταδίδουν την είδηση, στηριζόμενοι στην επίσημη εκδοχή της αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία «ένα περιπολικό είχε δεχθεί επίθεση από αναρχικούς με ξύλα και μολότοφ, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να πυροβολήσει για να σώσει τη ζωή του και η σφαίρα να εξοστρακιστεί».
Το Alter ήταν ο πρώτος σταθμός που μετέδωσε την είδηση, με τη δημοσιογράφο να αναφέρει ότι «περιπολικό του τμήματος Εξαρχείων βρέθηκε αντιμέτωπο με ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι επιχείρησαν να επιτεθούν και να χρησιμοποιήσουν μολότοφ εναντίον των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί βγήκαν από το περιπολικό και ένας από αυτούς πυροβόλησε προς την ομάδα των νέων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας από αυτούς».
Ακολούθησε η ανάρτηση ενός ερασιτεχνικού βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα που κατέγραψε τη στιγμή της δολοφονίας. Το βίντεο αυτό, όταν προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είχε υποστεί παραποίηση. Το Mega έκανε μοντάζ, προσθέτοντας ήχους από επεισόδια και ένταση, προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η δολοφονία δεν ήταν εν ψυχρώ, αλλά αποτέλεσμα επεισοδίων μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομίας.
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «δεν επρόκειτο για μια παρέα παιδιών που παίζουν, αλλά για επίθεση κατά εκπροσώπων του ελληνικού κράτους, δηλαδή των αστυνομικών. Στον υπόλοιπο κόσμο, τέτοιες επιθέσεις θεωρούνται σοβαρό έγκλημα, ενώ εμείς το ανεχόμαστε εδώ και 30 χρόνια σχεδόν κάθε βράδυ, είτε στα Εξάρχεια είτε αλλού».
Αυτή η δήλωση αποτελούσε μια προφανή προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των αστυνομικών και να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα πραγματικά γεγονότα.
Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, θέτοντας ερωτήματα όπως «τι ήθελε ένας 15χρονος στα Εξάρχεια;», και χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη ως αναρχικό, δημιουργώντας μια εκστρατεία προπαγάνδας που στόχευε στην αποδοχή της χρήσης όπλου και της δολοφονίας του.
Μετά την αποκάλυψη των ψευδών ειδήσεων, το Mega επιρρίπτει την ευθύνη στον μοντέρ του, αναφέροντας ότι τα ηχητικά εφέ προήλθαν από την «καλλιτεχνική του έμπνευση». Τρία χρόνια αργότερα, ο τότε διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega παραδέχτηκε την παραποίηση του βίντεο, δηλώνοντας:
«Όλα πήγαν στραβά. Μεταδώσαμε αλλοιωμένο το μοναδικό βίντεο-ντοκουμέντο της δολοφονίας. Προστέθηκαν ήχοι από διαδήλωση και σπασμένα τζάμια πριν ακουστούν οι πυροβολισμοί του Κορκονέα. Έτσι, ήταν φυσικό να πιστέψει κάποιος ότι υπήρξαν επεισόδια και ότι ο Κορκονέας ήταν σε άμυνα! Ακολούθησαν έντονες επιθέσεις κατά του Mega και εναντίον μου προσωπικά, κατηγορώντας μας ότι παραποιήσαμε το βίντεο για να υπερασπιστούμε τον δολοφόνο.»
Ωστόσο, και ο ίδιος συνέχισε να ρίχνει την ευθύνη στο μοντέρ: «Αναθέσαμε στον τεχνικό να προσθέσει βέλη που θα υποδείκνυαν τις θέσεις των δύο αστυνομικών για να γίνει πιο κατανοητή η εικόνα, αλλά αυτός αποφάσισε να προσθέσει ήχους χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του Mega. Έτσι, το βίντεο παραδόθηκε στο τεχνικό τμήμα και μεταδόθηκε χωρίς έλεγχο.»
Οι πολυήμερες και έντονες συγκρούσεις που ξεκίνησαν από τα Εξάρχεια και εξαπλώθηκαν σε όλη την Αθήνα χαρακτηρίστηκαν ως εξέγερση, λόγω της οργής και της έντασης του κόσμου που κατέβαινε στους δρόμους. Λίγες ημέρες αργότερα, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» απέλυσε τον φωτορεπόρτερ Κώστα Τσιρώνη, επειδή απαθανάτισε έναν αστυνομικό με το όπλο παρατεταγμένο απέναντι στους διαδηλωτές, δείχνοντας έτσι ξεκάθαρη πολιτική λογοκρισία.
Οι μέρες του Δεκέμβρη θα είναι πάντα αφιερωμένες στον Αλέξη. Παρά την παραπληροφόρηση, τη συστημική προπαγάνδα και τη λογοκρισία, το κύμα της εξέγερσης δεν έχει σβήσει.
«Όταν πρέπει να κρίνω ανάμεσα σε ένα 15χρονο παιδί και έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό με πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού», δήλωνε το 1985 ο Μάνος Χατζιδάκις, αναφερόμενος σε μια άλλη παρόμοια δολοφονία, αυτή του Μιχάλη Καλτεζά.