Οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο και ανακάλυψαν ένα νέο μάθημα που τους περιμένει!
Το Υπουργείο Παιδείας έχει επανειλημμένα επισημάνει τη σημασία της διεύρυνσης των οριζόντων των μαθητών, της κατανόησης των κειμένων και της αποφυγής της στείρας αποστήθισης.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να εισαχθεί ένα νέο μάθημα από το επόμενο σχολικό έτος. Αντί να διαβάζουν αποσπάσματα, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν ολόκληρα λογοτεχνικά έργα.
Από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ΄ Λυκείου, οι μαθητές θα λάβουν ένα έως τρία βιβλία (ανάλογα με την τάξη) για να εργαστούν και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες. Τα βιβλία θα περιλαμβάνουν έργα διάσημων ξένων και Ελλήνων συγγραφέων, με σκοπό να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.
Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε ανακοινώσει αυτήν την αλλαγή, τονίζοντας ότι τα λογοτεχνικά βιβλία θα γίνουν ο βασικός τρόπος διδασκαλίας στο μάθημα της Λογοτεχνίας, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες. Είχε επισημάνει ότι «η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μια εκπαιδευτική εμπειρία. Πρέπει να προωθήσουμε την αγάπη για το βιβλίο, ειδικά στην ψηφιακή εποχή».
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, αποκάλυψε ότι «Από το σχολικό έτος 2024-2025, στο δεύτερο μισό του, θα εντάξουμε ένα πλήρες λογοτεχνικό βιβλίο – δύο μικρότερα στην Α΄ Λυκείου – στο ωρολόγιο πρόγραμμα».
Τα βιβλία που θα διαβάσουν οι μαθητές ανά τάξη
Στη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης αποκάλυψε και τα λογοτεχνικά έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτά τα βιβλία θεωρούνται κλασικά και προτείνονται για να βοηθήσουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με λογοτεχνικά ρεύματα και υψηλές ιδέες.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές του Γυμνασίου θα διαβάσουν τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Αυτές οι αστυνομικές ιστορίες με τον πιο διάσημο ντετέκτιβ του κόσμου, τον Σέρλοκ Χολμς, θα βοηθήσουν τους αναγνώστες να αναπτύξουν την ικανότητα συλλογής στοιχείων και παρατήρησης λεπτομερειών. Μαζί με τον φίλο του, δόκτορα Γουάτσον, θα προσπαθήσουν να λύσουν περίπλοκες υποθέσεις γεμάτες μυστήριο και ανατροπές.
Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου θα εξερευνήσουν παραμύθια από τους Αδελφούς Γκριμ, τον Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν και τις ιστορίες του Αισώπου. Οι Αδελφοί Γκριμ, με στόχο τη διατήρηση της γερμανικής παραδοσιακής κληρονομιάς, δημιούργησαν μια πλούσια συλλογή παραμυθιών που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν γίνει γνωστά σε όλο τον κόσμο.
Τέλος, οι μαθητές του Δημοτικού θα γνωρίσουν τους «Μύθους» του Ζαν ντε Λα Φονταίν και τον εμβληματικό «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Ο Υπουργός αποκάλυψε ότι θα συμπεριληφθούν και κλασικοί Έλληνες συγγραφείς, όπως η Πηνελόπη Δέλτα και ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Ο στόχος είναι, μέσω της καθιέρωσης πολλαπλών βιβλίων, να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις επιλογές σε κάθε τάξη, από τις οποίες οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα επιλέγουν τα δύο που προτιμούν.