Σκηνές απίστευτης έντασης εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη (27/11) κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων στην Εύβοια. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο όταν ο δήμαρχος Γιώργος Ψαθάς και η δημοτική σύμβουλος Φωτεινή Μακρή αντάλλαξαν σφοδρούς χαρακτηρισμούς, όπως «βλάκας» και «χαμαιτυπείο».
Η ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης για την πρόταση του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ευβοίας, που αφορούσε τη συγχώνευση των Γυμνασίων Καθενών και Στενής. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους στην πρόταση, ενώ η κυρία Μακρή ζήτησε από τον δήμαρχο να ενημερώσει για τη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό και να συζητήσουν για τις συγχωνεύσεις και τις υποβαθμίσεις των σχολείων του Δήμου.
Ο δήμαρχος Ψαθάς, σε ανακοίνωσή του, ζήτησε συγνώμη από όλους, ειδικά από τους γονείς και τα παιδιά, για την έκφραση «χαμαιτυπείο», διευκρινίζοντας ότι δεν απευθυνόταν προσωπικά στην κυρία Μακρή αλλά αφορούσε την κατάσταση που επικρατούσε στο Δημοτικό Συμβούλιο εκείνη τη στιγμή. «Η έκρηξή μου προήλθε από τον χαρακτηρισμό της κυρίας Μακρή προς το πρόσωπό μου (βλάκας) και δεν θα επιτρέψω ξανά τέτοιες εκφράσεις», πρόσθεσε.
«Θα ήθελα μια δημόσια συγγνώμη»
Από την πλευρά της, η κυρία Μακρή αντέτεινε: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα σχολεία που υπηρετώ εθελοντικά τα τελευταία δέκα χρόνια μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Θα απαιτώ με όλες μου τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα για ένα καλύτερο σχολείο». Επίσης, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι, πριν από τη συνεδρίαση, ο Δήμος είχε διοργανώσει εκδήλωση κατά της κακοποίησης των γυναικών, ενώ ο δήμαρχος εκβιάζει και βρίζει μια γυναίκα.
Η κυρία Μακρή ζήτησε δημόσια συγνώμη από τον δήμαρχο για τον «διασυρμό» που υπέστη και προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες αν δεν λάβει μια τέτοια συγνώμη.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών στην Εύβοια, καθώς η συζήτηση για την εκπαίδευση και τα σχολεία παραμένει σε κρίσιμο σημείο, με τις υποβαθμίσεις και τις συγχωνεύσεις να προκαλούν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.