Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήLifestyleΦελισίτα: Ο Αλέξανδρος και ο Κωνσταντίνος έστησαν ένα μπαρ γεμάτο φίλους

Φελισίτα: Ο Αλέξανδρος και ο Κωνσταντίνος έστησαν ένα μπαρ γεμάτο φίλους


“Υπάρχουν 7,888 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, άρα 7,888 δισεκατομμύρια ορισμοί της ευτυχίας.” Για εμάς, ευτυχία είναι να ανοίγεις ένα μπαρ με τους φίλους σου. Ή μπείτε και βρείτε τα όλα εκεί», αναφέρει η περιγραφή του συγχαιρώαπό το αντίστοιχο δελτίο τύπου από τον συνδημιουργό του, Αλέξανδρος Καμπέρης.

Όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Felicita, δεν άργησα να επιβεβαιώσω κάτι πολύ εντυπωσιακό. Δεν έγραψε τις γνωστές «υπερβολικές» υπερβολές που βρέθηκαν σε δελτία τύπου. Ο Αλέξανδρος είχε δίκιο.

Πότε και πώς δημιουργήθηκε η Felicita, αναρωτήθηκα καθώς μπήκα σε ένα καλόγουστος χώρος με industrial αισθητική στον Βοτανικό, όπου το πρώτο πράγμα που νιώθεις μπαίνοντας είναι μια ηρεμία πρωτόγνωρη για την Αθήνα του υπερτουρισμού. Σαν να γίνεται ξαφνικά πιο απαλή η αίσθηση του χρόνου, έστω και λίγο πιο επιεικής με όλους μας.

FELICITA3

Αλέξανδρος Καμπέρης: «Το όνειρο γεννήθηκε το 2017 σε ένα ταξίδι στην Ιταλία. Εκεί ήταν που ο Κωνσταντίνος (Μπόλας) και ο Αλέξανδρος (Καμπέρης) είχαν για πρώτη φορά την ιδέα όταν συναντήθηκαν με φίλους Τραγουδώντας τον ύμνο της Al Bano και της Romina Power ξανά και ξανά, διασχίζει λιβάδια στην Τοσκάνη και καταλήγει σε ημι-υπόγεια απεριτίφ μπαρ στα στενά δρομάκια της Φλωρεντίας και της Σιένα. Από τότε έγιναν πολλά, αλλά έξι χρόνια μετά, με τον Γιώργο Μαθιουδάκη, το όνειρο έμελλε να γίνει πραγματικότητα.

«Όλα ξεκίνησαν στην Ιταλία, αλλά η Felicita Θα πρέπει να είναι μια γιορτή που μπορεί να βρεθεί σε κάθε πόλη της Μεσογείου, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πίσω αυλή. Μια γιορτή με φίλους -και αγνώστους που γίνονται φίλοι- με φαγητό να μοιραστούν, με ζεστά πιάτα, με αλλαντικά και τυριά, με μοναδικά απεριτίφ και επιλεγμένα κρασιά άφθονο, με ώρες γέλιου, αγκαλιές και συζητήσεις. Ένα μέρος όπου νιώθεις ότι επέστρεψες την πρώτη φορά που μπαίνεις – και θέλεις πάντα να ξαναβρείς τον εαυτό σου».

Ο Κωνσταντίνος Μπόλας, ο συνιδρυτής του μπαρ, είναι ένας από τους 5-10 ανθρώπους της Αθήνας που μας δίδαξαν καλή, εναλλακτική ποπ μουσική μέσα από τα πάρτι όπου ήταν και είναι DJ. Αναγνωρίζεται από όλους πίσω από τα κάγκελα, τώρα μπορούν να μιλήσουν με τον DJ χωρίς να φοβούνται ότι θα τους κοιτάξει κατάματα καθώς προετοιμάζονται για την επόμενη αλλαγή τίτλου.

Ίσως ένα μείγμα από τις δικές του αναμνήσεις να κρύβει κάποιες από τις νυχτερινές της αναμνήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το έργο του υπάρχει και αξιόλογη μουσική, προσεκτικά επιλεγμένη για να κάνει εμένα και την κοπέλα μου να κάνουμε παύση στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να θυμηθούμε τις indie rock playlists Bon Iverτους τηλεόραση στο ραδιόφωνο και αυτό Τελευταίες μαριονέτες σκιών και «Τι συμβαίνει;» Είναι λογικά νέο…» αναρωτιόμαστε μέχρι να παραγγείλουμε.

Παύση, έρχεται το μενού, αυτή είναι η στιγμή που χάνουμε τον εαυτό μας και θέλουμε να τα πάρουμε όλα μαζί μας. Απεριτίβο, πιατέλα τυριών, βενετσιάνικη μπρουσκέτα και πολλά άλλα. Τι είναι τελικά το απεριτίφ;

Felicita Athens2

ΑΚ / ΚΜ: «Μετάφραση από τα λατινικά είναι «ανοιχτή», όχι από το κλασικό: ανοίγει την όρεξη.» Και αυτό ακριβώς θέλει να πετύχει ο Felicita με τα απεριτίβο του.

Ο Διευθυντής ΜπαρΜάριος Ηλιόπουλος Το (Six Dogs, Architects of Time) παραθέτει μια εκτενή λίστα ονομάτων που επηρεάστηκαν από ταινίες που έγιναν στα στούντιο Cinecitta. Η προετοιμασία είναι εντελώς χειροποίητη στην κουζίνα μας – εδώ δεν υπάρχουν έτοιμα σιρόπια ή μαρμελάδες. Aperitivo με και χωρίς αλκοόλ, απλό και σύνθετο, οκτώ διαφορετικά Negronis (!), αλλά και κλασικά κοκτέιλ με το twist μας.»

Felicita Athens3

«Ένα aperitivo χωρίς συνοδευτικό φαγητό δεν γίνεται. Εδώ παίζει το ταλέντο Νίκος Ντιναπόγιας (Materia Prima, The Clumsies, Black Duck). Με βάση τη φιλοσοφία του “no waste” και την εποχικότητα των υλικών, ετοιμάζει βενετσιάνικα μπρουσκέτες, τα λεγόμενα cicchetti, κροκέτες πανσέτα, χειροποίητα νιόκι γλυκοπατάτας, κεφτεδάκια gazpacho και πολλά άλλα, σε ένα μενού που σας προσκαλεί να δοκιμάσετε. Φυσικά δεν λείπουν οι πιατέλες με επιλεγμένα προϊόντα τυριών και αλλαντικών που αλλάζουν συνεχώς.

Παραγγείλαμε σχεδόν το 1/5 του καταλόγου (και φυσικά θέλαμε τουλάχιστον τα μισά) συναντήσαμε γνωστές και δημοφιλείς προσωπικότητες της πόλης, ενώ ο Μάριος κράτησε το μπαρ «ζεστό» κάνοντας κάτι πιο ευχάριστο και ανθρώπινο από κουβέντα μαζί μας και όλους όσοι κάθονταν εκεί. Ήταν ώρα να πάμε, και ιδού Αποχαιρετούμε αυτό το γλυκό «χαμόγελο» που ψεκάστηκε στην ατμόσφαιρα.

«Πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκαμε στην Αθήνα και νιώσαμε άνετα, χωρίς σνομπ συμπεριφορές γύρω μας; χωρίς εξαιρετικά ακριβά ποτά και φαγητό«Χωρίς μια «πλημμύρα» ατελείωτων θαμώνων», ρωτάω τον Μ και κανείς μας δεν μπορεί να βρει αμέσως απάντηση. Πώς κατάφερε η Felicita να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε σε μια πόλη που δεν χαλαρώνει ποτέ; Δεν έχω ιδέα. Αλλά έχω μια ανάρτηση από τον Αλέξανδρο στο Facebook που δείχνει ότι υπάρχει πολλή αγάπη πίσω από αυτό το νέο μπαρ στην Αθήνα.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments