Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήLifestyleΧριστόψωμο: Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για το παραδοσιακό ψωμί των Χριστουγέννων...

Χριστόψωμο: Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για το παραδοσιακό ψωμί των Χριστουγέννων – Monomaxos


Χριστόψωμο λέγεται το ψωμί κουλούρα που παρασκευάζουμε 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή. Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την πιο εύκολη συνταγή για το παραδοσιακό ψωμί των Χριστουγέννων.

Υλικά για το Χριστόψωµο

  • 600 γρ. αλεύρι
  • 300 γρ. αλεύρι μαλακο
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 100 γρ. πρόβειο γιαούρτι με πέτσα
  • 60 νωπή μαγιά
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1½ κ.σ. αλάτι
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 πρέζα/ες μπαχάρι
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 2 πρέζα/ες μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 700 ml νερό χλιαρό

Για το στόλισμα

  • Λίγα Καρύδια ολόκληρα (με το κέλυφος)
  • Λίγα Γαρίφαλα (καρφάκια)
  • Λίγη Αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα)
  • Διάλυμα αυγού (κρόκος + 2 κ. σ. γάλα)

Βήμα – βήμα η συνταγή

Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος όλα τα είδη αλευριού και τα ανακατεύουμε με το χέρι, όπως γράφει το argiro.gr.

Η μαγιά

  • Την ενεργοποιούμε διαλύοντάς τη σε κανάτα μαζί με το μέλι και το 1/2 ποτήρι νερό.
  • Αφήνουμε για 8΄-10΄ σκεπασμένη  να ενεργοποιηθεί (να αφρίσει ελαφρά η επιφάνειά της).

Η ζύμη

  • Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και την προσθέτουμε μαζί με το γιαούρτι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο.
  • Ρίχνουμε το αλάτι στο υπόλοιπο χλιαρό νερό και τ’ ανακατεύουμε.
  • Το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι όλα τα υλικά να μαζευτούν.
  • Όταν γίνει αυτό προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
  • Την βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄ μέχρι να αφρατέψει.
  • Την τοποθετούμε σε μεγάλο λαδωμένο βαθύ μπολ.
  • Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα αν είναι σε χλιαρό σημείο ή γύρω στις 2 ώρες αν είναι στον πάγκο.
  • Αφού κάνει το πρώτο φούσκωμα την ξαναβγάζουμε στον πάγκο.  
  • Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει τελείως.

Στόλισμα και σχέδια

  • Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα μήλο και το κρατάμε στην άκρη για το στόλισμα .
  • Δίνουμε σφαιρικό σχήμα  και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.
  • Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30 ή 32.
  • Την πιέζουμε ελαφρά  με τις παλάμες σε όλη την επιφάνεια ώστε να ισιώσει η επιφάνεια και να γίνει ισόπαχο.
  • Πλάθουμε με το μικρό κομμάτι που κρατήσαμε δύο φιτίλια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω του.
  • Βάζουμε στο κέντρο ένα καρύδι και γύρω γύρω τόσα καρύδια όσα είναι τα μέλη της οικογένειας.
  • Γαρνίρουμε κατά μήκος του σταυρού με αμύγδαλα και μπήγουμε γαρίφαλα.
  • Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ανέβει ξανά και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Θα χρειαστούν 40΄ αν είναι σε ζεστό σημείο ή 1 ώρα περίπου αν είναι στον πάγκο.
  • Τότε, αλείφουμε προσεκτικά με πινέλο  με το διάλυμα αυγού, όπως γράφει το argiro.gr.

Ψήσιμο-χρόνος

  • Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για 50΄ με 1 ώρα να ροδίσει και να φουσκώσει.
monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments

Χριστόψωμο: Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για το παραδοσιακό ψωμί των Χριστουγέννων – Monomaxos


Χριστόψωμο λέγεται το ψωμί κουλούρα που παρασκευάζουμε 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή. Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την πιο εύκολη συνταγή για το παραδοσιακό ψωμί των Χριστουγέννων.

Υλικά για το Χριστόψωµο

  • 600 γρ. αλεύρι
  • 300 γρ. αλεύρι μαλακο
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 100 γρ. πρόβειο γιαούρτι με πέτσα
  • 60 νωπή μαγιά
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1½ κ.σ. αλάτι
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 πρέζα/ες μπαχάρι
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 2 πρέζα/ες μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 700 ml νερό χλιαρό

Για το στόλισμα

  • Λίγα Καρύδια ολόκληρα (με το κέλυφος)
  • Λίγα Γαρίφαλα (καρφάκια)
  • Λίγη Αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα)
  • Διάλυμα αυγού (κρόκος + 2 κ. σ. γάλα)

Βήμα – βήμα η συνταγή

Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος όλα τα είδη αλευριού και τα ανακατεύουμε με το χέρι, όπως γράφει το argiro.gr.

Η μαγιά

  • Την ενεργοποιούμε διαλύοντάς τη σε κανάτα μαζί με το μέλι και το 1/2 ποτήρι νερό.
  • Αφήνουμε για 8΄-10΄ σκεπασμένη  να ενεργοποιηθεί (να αφρίσει ελαφρά η επιφάνειά της).

Η ζύμη

  • Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και την προσθέτουμε μαζί με το γιαούρτι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο.
  • Ρίχνουμε το αλάτι στο υπόλοιπο χλιαρό νερό και τ’ ανακατεύουμε.
  • Το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι όλα τα υλικά να μαζευτούν.
  • Όταν γίνει αυτό προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
  • Την βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄ μέχρι να αφρατέψει.
  • Την τοποθετούμε σε μεγάλο λαδωμένο βαθύ μπολ.
  • Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα αν είναι σε χλιαρό σημείο ή γύρω στις 2 ώρες αν είναι στον πάγκο.
  • Αφού κάνει το πρώτο φούσκωμα την ξαναβγάζουμε στον πάγκο.  
  • Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει τελείως.

Στόλισμα και σχέδια

  • Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα μήλο και το κρατάμε στην άκρη για το στόλισμα .
  • Δίνουμε σφαιρικό σχήμα  και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.
  • Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30 ή 32.
  • Την πιέζουμε ελαφρά  με τις παλάμες σε όλη την επιφάνεια ώστε να ισιώσει η επιφάνεια και να γίνει ισόπαχο.
  • Πλάθουμε με το μικρό κομμάτι που κρατήσαμε δύο φιτίλια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω του.
  • Βάζουμε στο κέντρο ένα καρύδι και γύρω γύρω τόσα καρύδια όσα είναι τα μέλη της οικογένειας.
  • Γαρνίρουμε κατά μήκος του σταυρού με αμύγδαλα και μπήγουμε γαρίφαλα.
  • Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ανέβει ξανά και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Θα χρειαστούν 40΄ αν είναι σε ζεστό σημείο ή 1 ώρα περίπου αν είναι στον πάγκο.
  • Τότε, αλείφουμε προσεκτικά με πινέλο  με το διάλυμα αυγού, όπως γράφει το argiro.gr.

Ψήσιμο-χρόνος

  • Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για 50΄ με 1 ώρα να ροδίσει και να φουσκώσει.
monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments