Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήLifestyleΗ συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για βασιλόπιτα που δεν θα «κάτσει» -...

Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για βασιλόπιτα που δεν θα «κάτσει» – Monomaxos


Η βασιλόπιτα είναι το γλυκό της Πρωτοχρονιάς. Κάθε χρόνο υποδεχόμαστε το νέο έτος κόβοντας μία βασιλόπιτα και σε έναν τυχερό «πέφτει» το φλουρί. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει τη συνταγή για σίγουρη επιτυχία για βασιλόπιτα κέικ με γλάσο.

Υλικά για τη βασιλόπιτα κέικ με γλάσο

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. λικέρ αμαρέτο (ή κονιάκ)
  • 220 γρ. γάλα
  • 100 γρ. τρούφα σοκολάτας

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 200 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 10 γρ. ηλιέλαιο

Βήμα – βήμα η εκτέλεση της συνταγής

  • Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η βασιλόπιτα κέικ δεν είναι η παραδοσιακή βασιλόπιτα αλλά είναι εύκολη, αφράτη και πεντανόστιμη.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
  • Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα 28 εκατ. και στρώνουμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (για εύκολο ξεφορμάρισμα).
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις, πάνω και κάτω, και τη τοποθετούμε στην κάτω σχάρα. Εναλλακτικά ψήνουμε στους 160ºC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 1′.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  • Όταν έχουμε προσθέσει και τη ζάχαρη, αυξάνουμε τη ταχύτητα σε δυνατή και χτυπάμε να αφρατέψουν για 3-4 λεπτά.
  • Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και το λικέρ.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε εναλλάξ στη το γάλα με το αλεύρι. Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.
  • Δεν χτυπάμε πολύ από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, για να γίνει αφράτη.
  • Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα (προαιρετικά) και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και μπήγουμε το φλουρί.

Πώς φτιάχνουμε το γλάσο

  • Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα.
  • Την βάζουμε σε ένα μπολ για μπεν μαρί.
  • Σε κατσαρόλα μικρή που εφαρμόζει το μπολ βάζουμε λίγο νερό για να κάνουμε μπέν μαρί.
  • Σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε το κατσαρολάκι με το μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
  • Τέλος, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο στο μπολ ανακατεύοντας.
  • Μόλις έχουμε ένα ομογενές μίγμα, περιχύνουμε τη βασιλόπιτα.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο της βασιλόπιτας. Αν δεν ψηθεί το κέντρο της βασιλόπιτας δεν τη βγάζουμε από το φούρνο!
  • Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 30′ το λιγότερο και αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα.
  • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, και γαρνίρουμε με το γλάσο λευκής σοκολάτας και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
  • Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και γράφουμε τις ευχές του Νέου Έτους με λίγη μαύρη σοκολάτα.

Μυστικά

Να προθερμάνεις καλά τον φούρνο σου, αναφέρει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο argiro.gr. Όπου και να ψήσεις δεν έχει σημασία. Αρκεί να προσέξεις τις λεπτομέρειες και τα μυστικά στο ψήσιμο.

Γιατί σκάει η Βασιλόπιτα;

Είναι βασικό, τι μέγεθος είναι το σκεύος που θα  τη ψήσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν τη βάλεις σε μικρό σκεύος, τότε μετά το ψήσιμο θα δεις ότι έσκασε και βαθιές ρωγμές εμφανίστηκαν στην επιφάνεια της καθώς και περίεργο φούσκωμα. Κι αυτό γιατί η μικρή επιφάνεια από το μικρό σκεύος που χρησιμοποίησες ψήθηκε γρήγορα, έκανε κρούστα αλλά η καρδιά της βασιλόπιτας κέικ είναι ακόμα ρευστή και όταν αρχίσει να κάνει σώμα ψάχνει δίοδο.

Με την διόγκωση, το υγρό κέικ βγαίνει πάνω και σαν αποτέλεσμα σκάει η βασιλόπιτα. Ένας άλλος λόγος που σκάει, είναι ότι την έβαλες σε δυνατή θερμοκρασία ή ο φούρνος είναι πολύ δυνατότερος σε σχέση με την ένδειξη της λυχνίας και ψήνεται γρήγορα απέξω κάνοντας κρούστα στην επιφάνεια.

Μετά όταν η καρδιά της αρχίσει να στερεοποιείται και να διογκώνεται με το ψήσιμο ψάχνει δίοδο κι έτσι σκάει.

Γιατί κάθεται η βασιλόπιτα κέικ;

Φουσκώνει ωραία στο φούρνο κι εκεί που νομίζεις ότι είναι έτοιμη, την βγάζεις στον πάγκο. Και ξεφουσκώνει και κάθεται και κάνει αντιαισθητικό βαθούλωμα στο κέντρο. Αυτό μπορεί να έχει συμβεί γιατί:

1) Ανοιγόκλεισες το φούρνο την ώρα που έπαιρνε όγκο, όπως αναφέρει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο argiro.gr.

2) Στο κέντρο δεν έχει προλάβει να ψηθεί σωστά γιατί ο φούρνος είναι πολύ δυνατός. Βλέπεις ότι φουσκώνει έχει ροδίσει απέξω λόγω το δυνατού φούρνου, αλλά το κέντρο ακόμα είναι υγρό. Όποτε μόλις το βγάλεις από το φούρνο εκεί που είναι μαλακό και ρευστό το μείγμα, κάθεται.

Γι’ αυτό, το πιο σωστό είναι πριν τη βγάλεις  από τον φούρνο να μπήξεις την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο της. Αν η λάμα βγει καθαρή από ζύμη τότε πέτυχες το τέλειο ψήσιμο και είναι έτοιμη αφράτη, φουσκωτή και ζουμερή η βασιλόπιτα κέικ και έτσι θα παραμείνει και μετά. Αν ή λάμα του μαχαιριού βγει με υγρασία ζύμης (δείγμα ότι είναι ακόμα άψητη στο κέντρο) τότε μετά το ψήσιμο κάθεται η βασιλόπιτα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Γιατί λάσπωσε και έχει κολλώδη υφή;

1) Γιατί δεν πρόσεξες αυτά που γράφει η συνταγή μου και παραχτύπησες το μίγμα, αφού έβαλες το αλεύρι και άρχισε να αναπτύσσεται η γλουτένη με αποτέλεσμα να γίνει το μείγμα ελαστικό και κολλώδες.

2) Γιατί ο φούρνος σου είναι χαμηλός δεν αντιστοιχεί δηλαδή στην ένδειξη της λυχνίας και «πλαντάζει» η ζύμη, δηλαδή, καθώς ψήνεται σε χαμηλό φούρνο χωρίς να έχει την δύναμη ο φούρνος για να πάρει τον όγκο που πρέπει, κάθεται η ζύμη και μέσα γίνεται κολλώδες σαν ωμό ζυμάρι ψωμιού.

Πώς διατηρείται;

Αφού τη φτιάξεις και κρυώσει για 30΄, όπως αναφέρει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο argiro.gr, την αναποδογυρίζεις πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως και να τραβήξει την υγρασία της. Τότε, με μεμβράνη κουζίνας την τυλίγεις πολύ καλά και την συντηρείς για 1-2 μέρες στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου, για 3 -4 ημέρες στο ψυγείο και για 3 μήνες στην κατάψυξη.

Δείτε επίσης:

Με μία μαχαιριά σκότωσε τον αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη – Πώς έγινε το έγκλημα στο μπαρ

Καλαμάτα: Γιατί δεν εκτινάχθηκε ο 40χρονος επισμηναγός – Έρευνα για τα αίτια της πτώσης του T-2

Αρκάς: Αιχμηρό σκίτσο για τον Σόιμπλε και τους πολιτικούς την περίοδο των μνημονίων

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments

Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για βασιλόπιτα που δεν θα «κάτσει» – Monomaxos


Η βασιλόπιτα είναι το γλυκό της Πρωτοχρονιάς. Κάθε χρόνο υποδεχόμαστε το νέο έτος κόβοντας μία βασιλόπιτα και σε έναν τυχερό «πέφτει» το φλουρί. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει τη συνταγή για σίγουρη επιτυχία για βασιλόπιτα κέικ με γλάσο.

Υλικά για τη βασιλόπιτα κέικ με γλάσο

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. λικέρ αμαρέτο (ή κονιάκ)
  • 220 γρ. γάλα
  • 100 γρ. τρούφα σοκολάτας

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 200 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 10 γρ. ηλιέλαιο

Βήμα – βήμα η εκτέλεση της συνταγής

  • Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η βασιλόπιτα κέικ δεν είναι η παραδοσιακή βασιλόπιτα αλλά είναι εύκολη, αφράτη και πεντανόστιμη.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
  • Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα 28 εκατ. και στρώνουμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (για εύκολο ξεφορμάρισμα).
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις, πάνω και κάτω, και τη τοποθετούμε στην κάτω σχάρα. Εναλλακτικά ψήνουμε στους 160ºC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 1′.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  • Όταν έχουμε προσθέσει και τη ζάχαρη, αυξάνουμε τη ταχύτητα σε δυνατή και χτυπάμε να αφρατέψουν για 3-4 λεπτά.
  • Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και το λικέρ.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε εναλλάξ στη το γάλα με το αλεύρι. Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.
  • Δεν χτυπάμε πολύ από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, για να γίνει αφράτη.
  • Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα (προαιρετικά) και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και μπήγουμε το φλουρί.

Πώς φτιάχνουμε το γλάσο

  • Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα.
  • Την βάζουμε σε ένα μπολ για μπεν μαρί.
  • Σε κατσαρόλα μικρή που εφαρμόζει το μπολ βάζουμε λίγο νερό για να κάνουμε μπέν μαρί.
  • Σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε το κατσαρολάκι με το μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
  • Τέλος, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο στο μπολ ανακατεύοντας.
  • Μόλις έχουμε ένα ομογενές μίγμα, περιχύνουμε τη βασιλόπιτα.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο της βασιλόπιτας. Αν δεν ψηθεί το κέντρο της βασιλόπιτας δεν τη βγάζουμε από το φούρνο!
  • Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 30′ το λιγότερο και αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα.
  • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, και γαρνίρουμε με το γλάσο λευκής σοκολάτας και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
  • Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και γράφουμε τις ευχές του Νέου Έτους με λίγη μαύρη σοκολάτα.

Μυστικά

Να προθερμάνεις καλά τον φούρνο σου, αναφέρει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο argiro.gr. Όπου και να ψήσεις δεν έχει σημασία. Αρκεί να προσέξεις τις λεπτομέρειες και τα μυστικά στο ψήσιμο.

Γιατί σκάει η Βασιλόπιτα;

Είναι βασικό, τι μέγεθος είναι το σκεύος που θα  τη ψήσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν τη βάλεις σε μικρό σκεύος, τότε μετά το ψήσιμο θα δεις ότι έσκασε και βαθιές ρωγμές εμφανίστηκαν στην επιφάνεια της καθώς και περίεργο φούσκωμα. Κι αυτό γιατί η μικρή επιφάνεια από το μικρό σκεύος που χρησιμοποίησες ψήθηκε γρήγορα, έκανε κρούστα αλλά η καρδιά της βασιλόπιτας κέικ είναι ακόμα ρευστή και όταν αρχίσει να κάνει σώμα ψάχνει δίοδο.

Με την διόγκωση, το υγρό κέικ βγαίνει πάνω και σαν αποτέλεσμα σκάει η βασιλόπιτα. Ένας άλλος λόγος που σκάει, είναι ότι την έβαλες σε δυνατή θερμοκρασία ή ο φούρνος είναι πολύ δυνατότερος σε σχέση με την ένδειξη της λυχνίας και ψήνεται γρήγορα απέξω κάνοντας κρούστα στην επιφάνεια.

Μετά όταν η καρδιά της αρχίσει να στερεοποιείται και να διογκώνεται με το ψήσιμο ψάχνει δίοδο κι έτσι σκάει.

Γιατί κάθεται η βασιλόπιτα κέικ;

Φουσκώνει ωραία στο φούρνο κι εκεί που νομίζεις ότι είναι έτοιμη, την βγάζεις στον πάγκο. Και ξεφουσκώνει και κάθεται και κάνει αντιαισθητικό βαθούλωμα στο κέντρο. Αυτό μπορεί να έχει συμβεί γιατί:

1) Ανοιγόκλεισες το φούρνο την ώρα που έπαιρνε όγκο, όπως αναφέρει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο argiro.gr.

2) Στο κέντρο δεν έχει προλάβει να ψηθεί σωστά γιατί ο φούρνος είναι πολύ δυνατός. Βλέπεις ότι φουσκώνει έχει ροδίσει απέξω λόγω το δυνατού φούρνου, αλλά το κέντρο ακόμα είναι υγρό. Όποτε μόλις το βγάλεις από το φούρνο εκεί που είναι μαλακό και ρευστό το μείγμα, κάθεται.

Γι’ αυτό, το πιο σωστό είναι πριν τη βγάλεις  από τον φούρνο να μπήξεις την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο της. Αν η λάμα βγει καθαρή από ζύμη τότε πέτυχες το τέλειο ψήσιμο και είναι έτοιμη αφράτη, φουσκωτή και ζουμερή η βασιλόπιτα κέικ και έτσι θα παραμείνει και μετά. Αν ή λάμα του μαχαιριού βγει με υγρασία ζύμης (δείγμα ότι είναι ακόμα άψητη στο κέντρο) τότε μετά το ψήσιμο κάθεται η βασιλόπιτα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Γιατί λάσπωσε και έχει κολλώδη υφή;

1) Γιατί δεν πρόσεξες αυτά που γράφει η συνταγή μου και παραχτύπησες το μίγμα, αφού έβαλες το αλεύρι και άρχισε να αναπτύσσεται η γλουτένη με αποτέλεσμα να γίνει το μείγμα ελαστικό και κολλώδες.

2) Γιατί ο φούρνος σου είναι χαμηλός δεν αντιστοιχεί δηλαδή στην ένδειξη της λυχνίας και «πλαντάζει» η ζύμη, δηλαδή, καθώς ψήνεται σε χαμηλό φούρνο χωρίς να έχει την δύναμη ο φούρνος για να πάρει τον όγκο που πρέπει, κάθεται η ζύμη και μέσα γίνεται κολλώδες σαν ωμό ζυμάρι ψωμιού.

Πώς διατηρείται;

Αφού τη φτιάξεις και κρυώσει για 30΄, όπως αναφέρει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο argiro.gr, την αναποδογυρίζεις πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως και να τραβήξει την υγρασία της. Τότε, με μεμβράνη κουζίνας την τυλίγεις πολύ καλά και την συντηρείς για 1-2 μέρες στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου, για 3 -4 ημέρες στο ψυγείο και για 3 μήνες στην κατάψυξη.

Δείτε επίσης:

Με μία μαχαιριά σκότωσε τον αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη – Πώς έγινε το έγκλημα στο μπαρ

Καλαμάτα: Γιατί δεν εκτινάχθηκε ο 40χρονος επισμηναγός – Έρευνα για τα αίτια της πτώσης του T-2

Αρκάς: Αιχμηρό σκίτσο για τον Σόιμπλε και τους πολιτικούς την περίοδο των μνημονίων

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments