Το κόλπο στο καλοριφέρ για να ζεσταίνει περισσότερο και γλιτώνει χρήματα – Monomaxos

0
8


Με το κύμα ζέστης να μας έχει αφήσει πίσω του εδώ και μία εβδομάδα, έχουμε για τα καλά μπει στη χειμερινή περίοδο. Μαζί με την πτώση του υδραργύρου όμως, έρχεται και ο…πυρετός του πετρελαίου θέρμανσης.

Με τις τιμές να είναι απαγορευτικές, πολλοί ψάχνουν για τρόπους να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα των θερμαντικών σωμάτων που έχουν στα σπίτια τους. Εδώ έρχεται και η Mirror, με μία χρήσιμη συμβουλή που θα «σώσει» το πορτοφόλι μας και τον καυστήρα μας.

Το κόλπο με το καλοριφέρ

Ο ειδικός Νικ Σάκλοκ θύμισε στην εφημερίδα μία βασική πρακτική που πολλοί από εμάς αμελούμε, το «άδειασμα» του καλοριφέρ. Όλα τα καλοριφέρ έχουν στο πλάι τους μία βαλβίδα, η οποία μπορεί να χαλαρωθεί για να δραπετεύσει ο αέρας που παγιδεύεται στις σωληνώσεις.

Βαλβίδα καλοριφέρ
Βαλβίδα καλοριφέρ | Shutterstock

Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Διότι ο συσσωρευμένος αέρας αυξάνει την εσωτερική πίεση του συστήματος, και έτσι η κυκλοφορία του θερμού νερού που ζεσταίνει το «σώμα» γίνεται πιο αργά και αναποτελεσματικά.

«Το “άδειασμα” του παγιδευμένου αέρα θα μειώσει την πίεση στο σύστημα και θα επιτρέψει στη θερμότητα να κυκλοφορήσει πιο εύκολα», δήλωσε ο ειδικός.

Πότε εμφανίζεται το πρόβλημα

Για να εξακριβώσουμε αν το καλοριφέρ μας «πάσχει» από πλεόνασμα αέρα, ο καλύτερος τρόπος είναι αμέσως μετά το άνοιγμα να νιώσουμε με τα χέρια μας τον χρόνο στον οποίο θερμαίνεται, αλλά και αν θερμαίνεται ομοιόμορφα. Αν κάποιο σώμα χρειάζεται περισσότερη ώρα από το συνηθισμένο, ή αν κάποια σημεία του θερμαίνονται πιο αργά ή καθόλου, αυτό σημαίνει πως είναι ώρα να το αδειάσουμε.

Όπως συνέστησε ο κ. Σάκλοκ, το τακτικό άδειασμα σημαίνει πως το καλοριφέρ δεν καθυστερεί να θερμανθεί, άρα αξιοποιεί πιο αποτελεσματικά την καύση του πετρελαίου που χρησιμοποιεί, γλιτώνοντάς μας χρήματα.

Χρειάζεται προσοχή όμως, καθώς αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται μόνο όταν το σύστημα είναι κλειστό και τα καλοριφέρ είναι κρύα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διαρροής καυτού νερού και εγκαυμάτων.

Χρήση δοχείου για το νερό
Χρήση δοχείου για το νερό | Shutterstock

Όταν τα σώματα έχουν κρυώσει, πρέπει πρώτα να ανοίξουμε τη βαλβίδα αέρα. Κάποια καλοριφέρ διαθέτουν δική τους λαβή για αυτή τη δουλειά, ενώ άλλα έχουν ένα κλειδί για το άνοιγμα της βίδας που σφραγίζει τη βαλβίδα. Γίνεται όμως να την ανοίξετε και με αντικείμενα όπως κλειδιά του σπιτιού, κατσαβίδια ή λεπτά νομίσματα.

Όταν ανοίξει η βαλβίδα, ο αέρας θα αρχίσει να βγαίνει από το μικρό κενό, μαζί με λίγο νερό, οπότε σιγουρέψτε πως έχετε κοντά λίγο χαρτί, πετσέτα ή κάποιο δοχείο για να το περιορίσετε. Όταν πια βγαίνει μόνο νερό, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Πλέον το καλοριφέρ σας θα δουλεύει γρηγορότερα και οικονομικότερα.

Διαβάστε επίσης:

Το «μυστικό» κουμπί του πλυντηρίου για να λειτουργεί σαν «στεγνωτήριο»

Η λίστα με τα χειρότερα ελληνικά φαγητά – Δεν είναι ο πατσάς στην κορυφή

Οι ψηλότεροι και οι πιο κοντοί λαοί του πλανήτη – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ