36 C
Athens
ΑρχικήΟικονομικά νέαΝέα εκτόξευση για τις τιμές των ενοικίων

Νέα εκτόξευση για τις τιμές των ενοικίων

Της Ελένης Μπότα

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των ενοικίων με τις αυξήσεις με τη συσσωρευτική αύξηση των ενοικίων από το 2018 έως και το 2022, να κυμαίνεται στο 37,2% έως και 42,1% αν αφορά κατοικία κατάλληλη για οικογένεια.

Υψηλότερες αυξήσεις καταγράφονται κυρίως σε μικρότερα ακίνητα κατάλληλα για φοιτητές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας το χρονικό διάστημα 2017-2023, αυξήθηκαν κατά 60% στην Αθήνα και στη Πάτρα όπου καταγράφεται η 2η μεγαλύτερη αύξηση ξεπερνά το 50%-55%.

Το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού και αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία το σύνολο ενός “καλού” μισθού. Μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αναγκάζεται να κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές στα βασικά αγαθά ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

H Ελλάδα είναι “πρωταθλήτρια” στο κόστος στέγασης στην Ε.Ε. με 4 στους 10 Έλληνες να ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς σύμφωνα με την Eurostat. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατοικία είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό του πολίτη. Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.

Η μεγάλη αύξηση των ενοικίων, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οφείλεται κυρίως στη συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υποαπόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

Επίσης, από το 2009 λόγω οικονομικής κρίσης σταμάτησε η ανέγερση νέων κατοικιών καθώς μέσα σε αυτά τα χρόνια η ζήτηση για την μίσθωση κατοικιών άγγιξε τις 150.000-200.000 κατοικίες, σε μια περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα και η ανέγερση νέων πολυκατοικιών ήταν ανύπαρκτη, ενώ, παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο η βραχυχρόνια μίσθωση κέρδιζε συνεχώς έδαφος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρη Ποταμιάνο, οι μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια την τελευταία τριετία οφείλονται στο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης υπήρξε σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν νέα ακίνητα στην αγορά και επίσης στο γεγονός ότι πολλά ακίνητα βρίσκονται σε λίγα χέρια.

“Δεκάδες ακίνητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια των servicers μπλοκαρισμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν στην αγορά, αυξάνοντας ακόμη περαιτέρω το έλλειμα στην αγορά ακινήτων”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα των ενοικιάσεων είναι η έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή Eteron, σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο ενοικιαστές δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιό του και το 76,9% αφού πληρώσει τα έξοδα σπιτιού τα βγάζει πέρα ίσα ίσα, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Ειδικότερα το 42,3% των ερωτηθέντων έχει δει αυξήσεις στο ενοίκιο την τελευταία διετία, ενώ τα ενοίκια στην Αττική έχουν αυξηθεί περισσότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι λόγοι για τους οποίους η εύρεση οικονομικά προσιτού σπιτιού είναι δύσκολη είναι αρκετοί. Οι κύριες αιτίες που αναφέρθηκαν στην έρευνα είναι η ακρίβεια (49%), η απουσία ελέγχου των τιμών και οι παράλογες απαιτήσεις του ιδιοκτήτη (45,3%), η μείωση των εισοδημάτων (40,5%), η αύξηση των βασικών πάγιων στεγαστικών δαπανών (25,7%), οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb (24,1%), η ανεργία (21,8%) και η απουσία δημόσιας κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής (21,3%).

Οι τιμές των ενοικίων

Οι τιμές των ενοικίων στην Αθήνα τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειώσει αύξηση 10%, ενώ συσσωρευτικά η αύξηση των μισθώσεων την τελευταία τριετία κυμαίνεται στο 30% με 35%.

Παλαιότερα στις μισθώσεις η τιμή ήταν στα 6 με 7 ευρώ το τετραγωνικό. Πλέον, αυτό αποτελεί παρελθόν, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται πλέον στα 10 ευρώ το τετραγωνικό κατά μέσο όρο, με τάση να πηγαίνουν προς τα 9 με 11 ευρώ το τετραγωνικό.

Έτσι, σήμερα, για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών, 25ετίας, δεύτερου ή τρίτου ορόφου του μίσθωμα στην Κυψέλη ανέρχεται στα 650 ευρώ, ενώ στα Πατήσια, στα 600 ευρώ. Σε υψηλότερα επίπεδα κυμαίνονται οι μισθώσεις, για το παραπάνω ακίνητο σε Αμπελόκηπους και Παγκράτι, με το μηνιαίο μίσθωμα να ανέρχεται στα 650 ευρώ και 700 ευρώ, αντίστοιχα.

Για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών, 25ετίας, δευτέρου ή τρίτου ορόφου στο Μετς το μηναίο μίσθωμα ανέρχεται στα 800 ευρώ, στο Κολωνάκι στα 1.000 με 1.100 ευρώ , στον Λυκαβηττό στα 950 με 1.000 ευρώ τον μήνα και στην Πλάκα στα 1.200 ευρώ μηνιαίως.

Στου Γκύζη το μίσθωμα για το παραπάνω ακίνητο ανέρχεται στα 600 ευρώ, στου Ζωγράφου στα 650 ευρώ και στην Καλλιθέα στα 650 ευρώ τον μήνα.

Τέλος, στα Σεπόλια το ζητούμενο ενοίκιο ανέρχεται στα 550, ενώ στο Νέο Κόσμο στα 650 ευρώ τον μήνα.

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, Περιστέρι και Πετρούπολη, το μέσο κόστος μίσθωσης κατοικίας 100 τ.μ. κυμαίνεται στα 730 ευρώ/μήνα και 750 ευρώ/μήνα αντίστοιχα.

Στα Νότια Προάστια, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται κυρίως σύμφωνα με την απόσταση από τη θάλασσα και τη θέα. Άλλο κόστος μίσθωσης έχει η Άνω Γλυφάδα και άλλο η Κάτω Γλυφάδα στο κέντρο ή/και πλησίον του Γκολφ. Το μέσο κόστος μίσθωσης στη Γλυφάδα διαμορφώνεται στα 13 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Βούλα στα 11,5 ευρώ/τ.μ. Στη Νέα Σμύρνη το μέσο κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 100 τ.μ., άνω του 1 ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000 αγγίζει τα 945 ευρώ/μήνα, στο Παλαιό Φάληρο τα 1.095 ευρώ/μήνα και στη Καλλιθέα τα 850 ευρώ/μήνα.

Στα Βόρεια Προάστια, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 11,3 ευρώ/τ.μ. Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 9 ευρώ/τ.μ. έως 11,8 ευρώ/τ.μ., στον Χολαργό από 10 ευρώ/τ.μ. έως 14 ευρώ/τ.μ., στο Χαλάνδρι από 10 ευρώ/τ.μ. έως 13,6 ευρώ/τ.μ. και στην Κηφισιά από 10 ευρώ/τ.μ. έως 12 ευρώ/τ.μ.

Νέο έργο 1,6 εκατ. ευρώ

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση έργου, που αφορά την αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού πάρκου της Νάουσας, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει να συμβάλει στην αειφόρο και ορθολογική διαχείριση του πάρκου της πόλης, στην ανάδειξη και προστασία της ιστορικής του ταυτότητας και στην αύξηση της λειτουργικότητας του για αναψυχή.

Ειδικότερα, το έργο της ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού δημοτικού πάρκου της Νάουσας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: Αποκατάσταση, ανακατασκευή και βελτίωση των υφισταμένων δομικών στοιχείων, κατασκευή μοντέρνων δικτύων άρδευσης και αποχέτευσης, διάστρωση των διαδρόμων που θα οριοθετήσουν τις μαλακές από τις σκληρές επιφάνειες του χώρου. Θα φυτευτούν διάφορα είδη φυτών σύμφωνα με ειδικό σχέδιο φύτευσης και θα εγκατασταθεί νέος εξοπλισμός, όπως φωτιστικά σώματα, καθιστικά, δοχεία απορριμμάτων, πέργκολες, όργανα παιδικής χαράς καθώς και πληροφοριακές πινακίδες.

Προς δημοπράτηση έργο ανάπλασης

Σε δημοπράτηση βγήκε το έργο για παρεμβάσεις στον Δήμο Άργους-Μυκηνών με στόχο τη βελτίωση των κοινόχρηστων δημόσιων χώρων. Στόχος του έργου είναι η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων με σκοπό τη δημιουργία λειτουργικών και αισθητικών δικτύων χώρων πρασίνου και αναψυχής, μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων. Η αναλυτική καταγραφή των προτάσεων για τον σχεδιασμό των χώρων παρέμβασης του Δήμου Άργους-Μυκηνών έχει ως στόχο τη δημιουργία σύγχρονων αστικών χώρων που θα ανταποκρίνονται στις αρχές τις αστικής βιώσιμης ανάπτυξης.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 7εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 5,64 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου και στις 27 του ίδιου μήνα θα γίνει η αποσφράγιση για να προκύψει ο ανάδοχος της εργολαβίας.

Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η συγκεκριμένη εργολαβία έχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόγραμμα “Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου”, Έργο “(Sub. 1-16873) Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου”, Δράση “Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα”.

Ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του Αλκαζάρ

Ολοκληρώνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες για την πλήρη αναβάθμιση των υποδομών στίβου του ιστορικού σταδίου του Αλκαζάρ και για τη δημιουργία νέου προπονητηρίου στίβου. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ που μετατρέπει το Αλκαζάρ σε σύγχρονο Κέντρο Στίβου, με δυνατότητα φιλοξενίας διοργανώσεων πανελλήνιου και διεθνούς κύρους.

Έγινε: τοποθέτηση νέου ελαστικού τάπητα συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ. που περιλαμβάνει το σύνολο του παλαιού ελαστικού τάπητα του κεντρικού σταδίου επιφάνειας 6.700 τ.μ. και την αίθουσα χειμερινού στίβου, τοποθέτηση νέων προβολέων LED για την αναβάθμιση του φωτισμού του σταδίου κατά τις ώρες προπόνησης, καθώς και νέων φωτιστικών σωμάτων LED για την αναβάθμιση του φωτισμού της αίθουσας χειμερινού στίβου.

Ελευσίνα: Προς ανάπλαση ιστορικό εργοστάσιο

Άλλο ένα κτίριο ιστορικής σημασίας για την πόλη θα αποκτηθεί από τον Δήμο Ελευσίνας. Πρόκειται για το παλιό εργοστάσιο του Κρόνου, ένα υψηλής αρχιτεκτονικής κτίριο, το οποίο χρήζει και άμεσης αποκατάστασης, προκειμένου, όχι μόνο να παραμείνει αλώβητο, αλλά και λειτουργικό. Το κτίριο θα αγοραστεί με επιχορήγηση 4.500.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης των Δήμων, όπου έχει απευθυνθεί γενικότερα η δημοτική Αρχή, προκειμένου να προβεί σε αγορές ακινήτων και σε έργα ζωτικής σημασίας για την Ελευσίνα και τη Μαγούλα.

Με το παραπάνω ποσό πρόκειται να δημιουργηθεί κι ένα νέο γήπεδο, τύπου “μπαλόνι” στην Ελευσίνα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των αθλητικών συλλόγων και σωματείων. Ένα τέτοιου τύπου γήπεδο πρόκειται να γίνει και στην περιοχή της Μαγούλας, μέσω της Περιφέρειας Αττικής.

INFO 1

18 μονάδες βάσης υποχώρησαν στο β’ τρίμηνο του 2023 οι μέσες αποδόσεις των γραφείων υψηλών προδιαγραφών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

8% αναμένεται το ποσοστό των κενών ακινήτων σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες σύμφωνα με τη Savills.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Συγκλονίζει ο πατέρας των κοριτσιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη: «Τα οστά που βρέθηκαν στο Κουλούρι ανήκαν στα παιδιά μου»

Σε νέα αποκάλυψη έκανε ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας των δίδυμων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη μαζί με τον ξάδερφό τους. Σε νέα...

Κατερίνα Στανίση για Δέσποινα Βανδή: «Εμένα δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να είναι η σημαία τους»

Η Κατερίνα Στανίση ήταν καλεσμένη στην ψυχαγωγική εκπομπή του ΣΚΑΪ, Summer's Cool, με τον τραγουδιστή να δίνει μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Πέρα...

Blackout στη συναυλία της Άννας Βίσση – Συνέχισε να τραγουδά στο σκοτάδι

Δεν είναι μια κρίση σαν αυτή γενική συσκότιση δεν μπορούσε να τη σταματήσει Άννα Βίσση να τα δώσεις όλα στη σκηνή, συνέχισε να τραγουδάς...