Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομικά νέαΧόλτσμαν (ΕΚΤ): Χρειάζεται και άλλη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Χρειάζεται και άλλη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει νικήσει τον πληθωρισμό και πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, εκτιμά το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ευρωτράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και με άλλους συναδέλφους του που πιέζουν για περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας είπε σε συνέντευξή του ότι η οικονομία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο ύφεσης και οι περιορισμένες αγορές εργασίας σημαίνουν ότι τα εργατικά συνδικάτα θα μπορούσαν να επιτύχουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς.

“Σχετικά με τον πληθωρισμό δεν είμαστε ακόμα εκτός κινδύνου”, είπε ο Χόλτσμαν, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθεί όλες τις νέες πληροφορίες για να αξιολογήσει τους κινδύνους για τις τιμές. “Εάν δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις, βλέπω ότι υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε με αυξήσεις επιτοκίων χωρίς να κάνουμε κάποια παύση”, ανέφερε.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι δηλώσεις του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη έρχονται να προστεθούν στον όλο και μεγαλύτερο διάλογο για μία από τις πλέον αμφίρροπες αποφάσεων της ΕΚΤ, από όταν άρχισε τον κύκλο σύσφιξης που τρέχει, πέρυσι τον Ιούλιο.

Παρόμοια θέση με τον Χόλτσμαν, που θεωρείται από τα γεράκια της ΕΚΤ, πήραν πρόσφατα και άλλοι συνάδελφοί του με παρόμοια στάση. Σε συνεντεύξεις τους την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg TV στα πλαίσια του συνεδρίου του Τζάκσον Χολ στο Ουαϊόμινγκ, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιόαχιμ Νάγκελ και ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς, έδειξαν και οι δύο ότι κλίνουν επίσης προς το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων.

Αντίθετα, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, που θεωρείται από τα “περιστέρια” στους κόλπους της ευρωτράπεζας, σημείωσε ότι οι αναδυόμενοι κίνδυνοι  απαιτούν προσοχή.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Χόλτσμαν πιστεύει ότι δεν είναι τώρα στιγμή για δισταγμούς.

“Είναι καλύτερα να πάμε στο μέγιστο επιτόκιο γρηγορότερα, κάτι που σημαίνει παράλληλα ότι θα μπορούμε τελικά να αρχίσουμε να το μειώνουμε και νωρίτερα”, είπε, προσθέτοντας ότι “είναι πιο δύσκολο για τις αγορές να “χωνέψουν” έναν κύκλο αυξήσεων με ενδιάμεσες παύσεις”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ συνεχίζει να βρίσκεται “κάπως πίσω από την καμπύλη” στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να συνεχιστούν και μετά τον Σεπτέμβριο, δήλωσε πως “όταν φτάσουμε (τα επιτόκια) στο 4%, τότε θα συζητήσουμε ξανά αυτό”.

Όπως είπε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, “η οικονομία δεν τα πηγαίνει τόσο καλά όσο ελπίζαμε, αλλά την ίδια στιγμή, η επιβράδυνση δεν είναι τόσο γιγαντιαία που πρέπει να μιλήσουμε για πέρασμα σε ύφεση. Βλέπουμε μια στάσιμη οικονομία”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης του ισολογισμού της, πρόσθεσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης.

“Είμαι μεγάλος υπέρμαχος της έναρξης μίας συζήτησης για τον τερματισμό των επανεπενδύσεων των ομολόγων του (προγράμματος πανδημίας) PEPP νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος”, είπε. “Καταλαβαίνω τις δυνατότητες που προσφέρει στο να αντιμετωπίζονται οι εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά είναι καιρός να επιταχύνουμε την ποσοτική σύσφιξη”. 

Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην ομιλία στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή, είχε αποφύγει να στείλει σαφή μηνύματα για την επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ, παρόλο που αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει νικηθεί στην ευρωζώνη.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments