29.6 C
Athens
ΑρχικήΟικονομικά νέαΕΤΕπ: Επεκτείνει τη χρηματοδότησή της σε επενδύσεις άμυνας - Monomaxos

ΕΤΕπ: Επεκτείνει τη χρηματοδότησή της σε επενδύσεις άμυνας – Monomaxos


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξει τη χρηματοδότησή της σε στρατιωτικές τεχνολογίες διπλής χρήσης για να υποστηρίξει τις επενδύσεις άμυνας των χωρών της ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο χαιρέτισαν το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η πρόεδρος της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνο για περαιτέρω ενίσχυση της υποστήριξης της βιομηχανίας ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης και συγκεκριμένα για προσαρμογή του όρου «αγαθών και υποδομών διπλής χρήσης» και την επέκταση των πιστωτικών ορίων της ΕΤΕπ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι στα συμπεράσματά τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21-22 Μαρτίου, οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμιζαν τη δέσμευση της ΕΕ να αυξήσει τη συνολική αμυντική της ετοιμότητα και ικανότητα και καλούσαν την ΕΤΕπ να προσαρμόσει την πολιτική της για δανεισμό στην αμυντική βιομηχανία και τον ορισμό περί «αγαθών διπλής χρήσης».

Η ΕΤΕπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσαρμόσει την πολιτική της για δανεισμό στη βιομηχανία ασφάλειας και άμυνας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική της ικανότητα. Από την 1η Μαΐου θα δημιουργηθεί μια Task Force και ένα «one-stop shop» για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών του Ομίλου ΕΤΕπ και, συνεπώς, την επιτάχυνση των επενδύσεων και την πρόσβαση σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για έργα σε αυτόν τον τομέα.

Η πρόεδρος της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνο παρουσίασε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) στο Λουξεμβούργο, το Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια και την Αμυντική Βιομηχανία του Ομίλου ΕΤΕπ. «Θα ενισχύσουμε και θα επιταχύνουμε την υποστήριξή μας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ασφάλειας και άμυνας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική μας ικανότητα και τα υψηλότερα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά πρότυπα. Ως οικονομικός βραχίονας της ΕΕ, πρέπει να συμβάλλουμε στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας της Ευρώπης. Το σχέδιο δράσης που τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης για ευρωπαϊκά έργα. Θα εργαστούμε μαζί με τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για να επιταχύνουμε έργα που διασφαλίζουν την ευημερία των πολιτών μας», δήλωσε η Ν. Καλβίνο.

Στο εξής, η ΕΤΕπ θα παραιτηθεί από την απαίτηση τα έργα διπλής χρήσης να αντλούν περισσότερο από το 50% των αναμενόμενων εσόδων τους από μη στρατιωτική χρήση. Αυτό θα ευθυγραμμίσει τον Όμιλο ΕΤΕπ με δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που περιορίζουν εξίσου τη χρηματοδότησή τους σε εξοπλισμό και υποδομές που εξυπηρετούν αμυντικές και στρατιωτικές ανάγκες, όπως αναγνώριση, επιτήρηση, προστασία και έλεγχος φάσματος, απορρύπανση, έρευνα και ανάπτυξη, εξοπλισμός, στρατιωτικός εξοπλισμός κινητικότητα, έλεγχος των συνόρων και προστασία άλλων κρίσιμων υποδομών και drones.

Ο Όμιλος ΕΤΕπ σχεδιάζει επίσης να ενισχύσει άμεσα τις εταιρικές σχέσεις και τη συνεργασία με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, μεταξύ άλλων μέσω της υπογραφής και της ενημέρωσης μνημονίων συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ‘Αμυνας και άλλους εταίρους.

Το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ σε συνεδρίαση τον Μάιο.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Πώς λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη – Monomaxos

Η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αυτόν τον μήνα, εκτός από...

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 22 έως 26 Ιουλίου – Monomaxos

Τον «χάρτη» των πληρωμών για το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε σήμερα (20.7.2024) ο...

Χατζηδάκης: Με τα ταξί θα γίνει η αρχή της ειδικής σήμανσης για τα POS – Πρόστιμο 1.000 ευρώ στους παραβάτες – Monomaxos

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή της ειδικής σήμανσης,...

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Λεωφορείο σφηνώθηκε σε σταθμευμένο φορτηγό ‑ Nεκρός ο οδηγός

Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός στο τροχαίο που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (21/07/2024) στην Κέρκυρα. Το τροχαίο συνέβη γύρω στις...

Ήβη Αδάμου – Δεν φαντάζεστε τι φόρεσε και πως λικνιζόταν πάνω στη σκηνή

Η Ήβη Αδάμου ξεσήκωσε τα πλήθη με την εμφάνιση της στη σκηνή φορώντας ένα πολύ σέξι φόρεμα, ενώ οι κινήσεις της έκαναν τα...

Δημήτρης Κατριβέσης: Ο πρώην σύζυγος της Μαριάντας Πιερίδη ποζάρει για πρώτη φορά με τη νέα του καλλονή ξανθιά σύντροφο

Λίγες ώρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Δημήτρη Κατριβέση να διατηρεί σχέση με το μοντέλο, Αλεξάνδρα Κουτσαντώνη, ο ίδιος το διέψευσε...