35 C
Athens
ΑρχικήΟικονομικά νέαΓαλλία: Στον προθάλαμο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού κορσέ το Παρίσι 12 μέρες πριν...

Γαλλία: Στον προθάλαμο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού κορσέ το Παρίσι 12 μέρες πριν τις πρόωρες εκλογές – Monomaxos


Αύριο (19/06/24) η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά τουλάχιστον δέκα χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της Γαλλίας, με 12 ημέρες να απομένουν μέχρι τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Αυτό επηρεάζει όλες τις χώρες των οποίων το νέο χρέος φέτος υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο και των οποίων η πορεία εξυγίανσης θεωρείται ανεπαρκής. Είναι βέβαιο ότι ο Οικονομικός Επίτροπος της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, θα θέσει υπό αυστηρότερη εποπτεία και τις μεγάλες χώρες Γαλλία και Ιταλία.

Στόχος των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος είναι να διασφαλιστεί ότι οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα επιστρέψουν σε υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές. Οι κανόνες για το χρέος της ΕΕ θα εφαρμοστούν και πάλι για πρώτη φορά φέτος μετά την αναστολή τους για τέσσερα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ορίζουν ότι τα κράτη μπορεί να έχουν εθνικό χρέος το πολύ 60% και ετήσιο νέο χρέος 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, τονίζει η Handelsblatt.

Για τη γαλλική κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η προειδοποιητική επιστολή από τις Βρυξέλλες έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου. Η ανακοίνωση προσφέρει στο ακροδεξιό Rassemblement National (RN) και στην αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου μια νέα ευκαιρία να αντιταχθούν στην εντολή λιτότητας των Βρυξελλών και να επιτεθούν στον φιλικό προς την ΕΕ Μακρόν για τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του.

Η Επιτροπή βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: δεν θέλει να δώσει ώθηση ούτε στη δεξιά ούτε στην αριστερά στη Γαλλία, αλλά δεν μπορεί επίσης να λάβει υπόψη την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η αρχή πρέπει να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει τους κανόνες. «Αυτή είναι η πρώτη δοκιμή για την Επιτροπή», λέει ένας διπλωμάτης της ΕΕ: ​​«Πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2023 ήταν σημαντικά υψηλότερο από το αναμενόμενο. Το Παρίσι έπρεπε επίσης να αυξήσει την αρχική του πρόβλεψη για φέτος και τώρα επίσημα αναμένει 5,1% αντί 4,4%. Ως αποτέλεσμα, η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας στα τέλη Μαΐου.

Η S&P προειδοποιεί για πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είχε υποσχεθεί να ξεκινήσει επιτέλους σοβαρή αναδιάρθρωση των οικονομικών του κράτους μετά τις υψηλές κρατικές δαπάνες κατά τα χρόνια της κρίσης. Τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε έναν γύρο μέτρων λιτότητας συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ λόγω της δραστικής επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης. Τον Απρίλιο χαλάρωσε: άλλα 10 δισ. ευρώ θα περικοπούν το τρέχον οικονομικό έτος.

Η κυβέρνηση Μακρόν υποσχέθηκε να συνεχίσει να τηρεί τον κανόνα του 3% το 2027. Η S&P, από την άλλη πλευρά, υποθέτει ότι το έλλειμμα φέτος θα είναι 3,5% του ΑΕΠ, ακόμη πάνω από το ευρωπαϊκό όριο. Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε επίσης στα τέλη Μαΐου: «Ο πολιτικός κατακερματισμός καθιστά κάπως αβέβαιη την εφαρμογή μέτρων για την εξάλειψη των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών».

Αυτή η προειδοποίηση θα μπορούσε να έρθει την κατάλληλη στιγμή εάν το RN επιτύχει πράγματι μεγάλη πλειοψηφία στις νέες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση και στη συνέχεια γίνει πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 22 έως 26 Ιουλίου – Monomaxos

Τον «χάρτη» των πληρωμών για το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε σήμερα (20.7.2024) ο...

Χατζηδάκης: Με τα ταξί θα γίνει η αρχή της ειδικής σήμανσης για τα POS – Πρόστιμο 1.000 ευρώ στους παραβάτες – Monomaxos

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή της ειδικής σήμανσης,...

Φορολογικές δηλώσεις: Από το Μάρτιο του 2025 θα ξεκινήσει η υποβολή τους για το εισόδημα του 2024 – Monomaxos

Αναφορά στις φορολογικές δηλώσεις έκανε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός Οικονομικών...

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Γιώργος Βελισσάρης: Η στιγμή που του πετάνε 100 κιλά γαρύφαλλα με κλαρκ σε πανηγύρι στη Λακωνία

Χάος επικράτησε σε πανηγύρι στο Γεράκι Λακωνίας, όπου εμφανίστηκε ο Γιώργος Βελισσάρης, με λουλούδια να πέφτουν βροχή στον καλλιτέχνη. «Βροχή» έπεσαν τα γαρίφαλα Συγκεκριμένα, ο...

Πώς εξηγείται η «πτώση» 20%-25% στις ναυλώσεις σκαφών αναψυχής – Ελεύθερος Τύπος

Κι αν τα δύο προηγούμενα χρόνια η χώρα μας πέρασε από ρεκόρ σε ρεκόρ, διατηρώντας την...

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 22 έως 26 Ιουλίου – Monomaxos

Τον «χάρτη» των πληρωμών για το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε σήμερα (20.7.2024) ο...

37χρονη πεθαίνει κατά την εγκυμοσύνη, αλλά η οικογένειά της για 4 μήνες ΔΕΝ θάβει το σώμα της, μέχρι που συνέβη το Θαύμα

Η Sandra Pedro, έζησε για οκτώ χρόνια στο Bragadas της Πορτογαλίας. Όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος για δεύτερη φορά, πήγε κατευθείαν στο...