Γερμανία – πλημμύρες: «Πράσινο φως» για οικονομική στήριξη στο Ζάαρλαντ – Monomaxos

0
20


Κρίσιμες ώρες περνά η Γερμανία καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ δοκιμάζουν τις αντοχές πολιτών και αρχών.

Οι πλημμύρες αναγκάζουν τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς να ακυρώσει προγραμματισμένο ταξίδι του, και να μεταβεί στο Ζάαρλαντ μαζί με την πρωθυπουργό του κρατιδίου Άνκε Ρέχλινγκερ για να δει την κατάσταση επί τόπου, ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Σάαρμπρουκεν το βράδυ της Παρασκευής.

Ήδη, η κυβέρνηση του κρατιδίου έχει δρομολογήσει τα πρώτα βήματα για την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας.

Σε συνεδρίασή του αργά το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε το λεγόμενο «σημαντικό γεγονός υπερτοπικής σημασίας».

Σύμφωνα με την καγκελαρία, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να χορηγηθεί κρατική βοήθεια.

Επιπλέον, όπως ορίζεται συνταγματικά, οι τοπικές αρχές μπορούν να παρεκκλίνουν από τους κανονισμούς για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού τους λόγω της έκτακτης ανάγκης.

«Πολλοί κάτοικοι του Ζάαρλαντ ανησυχούν για τα σπίτια και τις περιουσίες τους ή έχουν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές», δήλωσε η Ρέχλινγκερ σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

«Για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί χρόνος, η κυβέρνηση του κρατιδίου έλαβε αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα για να συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι περιφέρειες των Neunkirchen, Saarpfalz και Saarbrucken επλήγησαν ιδιαίτερα.

Εκτός από το Saarbrucken και το Neunkirchen, η κατάσταση ήταν δύσκολη στο Eppelborn, το St. Wendel, το Saarlouis και το Merzig. Σε ορισμένα μέρη, οι κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα διαμερίσματά τους σε απομονωμένους δρόμους. Κάποιοι οίκοι ευγηρίας επλήγησαν επίσης.

Αναμένονται ακόμη αυξημένες πλημμύρες, ιδίως στις περιοχές Lauterbach, Ludweiler, Geislautern και Wehrden. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Αναπόφευκτα, μνήμες ξυπνούν από τις πλημμύρες του 2021 στη Βόρεια Ρηνανία, καθώς τότε η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό είχε ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το 2021, οι πλημμύρες κατέστρεψαν πολλές σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμους, γέφυρες, ακόμα και «πύργους» κινητής τηλεφωνίας, καθώς και παροχές φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού.

Για την αποκατάσταση των ζημιών κινητοποιήθηκαν χιλιάδες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των υπηρεσιών διάσωσης και τεχνικής αρωγής ενώ μετά τα άμεσα μέτρα διάσωσης, ακολούθησαν οι εργασίες καθαρισμού και ανοικοδόμησης, ενώ η ομοσπονδιακή και η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσαν παροχή εκατοντάδων εκατομμυρίων για την στήριξη των πολιτών.

Συνολικά, το κόστος των καταστροφικών πλημμυρών τον Ιούλιο του 2021 εκτιμήθηκε σε 40 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού αντασφαλιστικού «γίγαντα» Munich Re, καθιστώντας την την πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στη Γερμανία μέχρι σήμερα. Οι βροχοπτώσεις έφθασαν σε επίπεδο που δεν είχαν παρατηρηθεί στη χώρα πάνω από έναν αιώνα.

«Ο κατακλυσμός προκάλεσε αστραπιαίες πλημμύρες που παρέσυραν αμέτρητα κτίρια. Υπήρξαν επίσης σοβαρές ζημιές σε υποδομές, όπως σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμοι και γέφυρες. Περισσότεροι από 220 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», σημείωνε η εταιρεία.