36.7 C
Athens
ΑρχικήΟικονομικά νέαΗandelsblatt: Οι «insiders» της ΕΚΤ δεν βλέπουν πτώση των επιτοκίων του ευρώ...

Ηandelsblatt: Οι «insiders» της ΕΚΤ δεν βλέπουν πτώση των επιτοκίων του ευρώ πριν από τον Ιούνιο του 2024 – Monomaxos


Οι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς εικάζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το βασικό επιτόκιο ήδη από τον Μάρτιο.

Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες φέρονται να το θεωρούν μη ρεαλιστικό, σύμφωνα με την Handelsblatt. Σύμφωνα με ειδικούς, οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένουν να διατηρήσουν τα βασικά μηνύματα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με την ανάγκη για υψηλά επιτόκια τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Μαρτίου του επόμενου έτους.
Επομένως, οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων πριν από τον Ιούνιο του 2024 θα ήταν δύσκολη, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters επτά άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις των κηδεμόνων του ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, ο Ιούνιος ή ο Ιούλιος θα ήταν το πρώτο ρεαλιστικό χρονικό παράθυρο για μια πρώτη κίνηση των επιτοκίων προς τα κάτω.

Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι πρέπει πρώτα να αναμένονται σημαντικά στοιχεία για τις μισθολογικές τάσεις στην ευρωζώνη.

Στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπάρχουν ήδη εικασίες ότι οι νομισματικές αρχές θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους στις 7 Μαρτίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του έτους την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνέχισε την παύση των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αντέκρουσε τις εικασίες στη χρηματοπιστωτική αγορά για ταχείες μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος.
Tο χρονοδιάγραμμα είναι τουλάχιστον δύο μήνες πίσω από τις τρέχουσες προσδοκίες της χρηματιστηριακής αγοράς, δήλωσαν οι γνώστες. Και αυτή η διαφορά απασχόλησε επίσης τις νομισματικές αρχές κατά την πιο πρόσφατη συνεδρίαση για τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.
Ορισμένοι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις σημείωσαν επίσης ότι αυτή η απόκλιση στις εκτιμήσεις θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι η χρηματοπιστωτική αγορά αναμένει ότι η πρόσφατη μαζική μείωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί.

Ωστόσο, οι περισσότερες νομισματικές αρχές είναι της γνώμης ότι αυτό θα συμβεί μόνο προσωρινά.

Ένας ειδικός δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι πιθανή πριν από τον Ιούνιο, εάν οι ρυθμοί πληθωρισμού συνεχίσουν να είναι χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους. Άλλοι, από την άλλη πλευρά, σημείωσαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμη πιο έντονα τέτοιου είδους κερδοσκοπικές υποθέσεις στο χρηματιστήριο σχετικά με ταχείες μειώσεις των επιτοκίων. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Όσον αφορά την αγορά χρήματος, υπάρχει σήμερα 50% πιθανότητα η ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο λαμβάνουν οι τράπεζες από την κεντρική τράπεζα για τη στάθμευση των πλεοναζόντων κεφαλαίων, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,75% τον Μάρτιο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 4,00% – το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της νομισματικής ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Πληθωρισμός: Ποιοι είναι οι διεθνείς και ποιοι οι εγχώριοι παράγοντες ανόδου των τιμών – Monomaxos

Το φαινόμενο του πληθωρισμού διατηρείται καλά παρά τα συχνά σκαμπανεβάσματα, καθώς εγχώριοι...

Wall Street: Κλείσιμο με πτώση σημείωσαν για τον Dow Jones – Monomaxos

Απώλειες κατέγραψε χθες (20.7.2024) το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street,...

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Πέφτει η τιμή του ρεύματος

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφει η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αύριο, που διαμορφώνεται στα 140,5 ευρώ η μεγαβατώρα Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφει η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας...

Η Δέσποινα Βανδή στο στόχαστρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί: «Ασέβεια, παράδειγμα ανηθικότητας»

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσέλι έβαλε στο στόχαστρο τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ...

Νάξος: το μαργαριτάρι των Κυκλάδων

Σύμφωνα με την έρευνα του γαλλικού ταξιδιωτικού ιστότοπου με βάση τη γεωγραφική θέση, τα ωκεάνια ρεύματα, τη φυσική ομορφιά και την ποιότητα...

Πληθωρισμός: Ποιοι είναι οι διεθνείς και ποιοι οι εγχώριοι παράγοντες ανόδου των τιμών – Monomaxos

Το φαινόμενο του πληθωρισμού διατηρείται καλά παρά τα συχνά σκαμπανεβάσματα, καθώς εγχώριοι...