29.6 C
Athens
ΑρχικήΟικονομικά νέαΥπερταμείο: Ιστορικό ρεκόρ εσόδων και καθαρών κερδών το 2022 - Monomaxos

Υπερταμείο: Ιστορικό ρεκόρ εσόδων και καθαρών κερδών το 2022 – Monomaxos


Ιστορικό ρεκόρ εσόδων κατέγραψε το Υπερταμείο κατά την χρήση του 2022 αλλά και καθαρών κερδών, καθώς τα έσοδα και κέρδη έτους 2022 είναι τα υψηλότερα από την ίδρυσή του, και υπερδιπλάσια του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ότι κατά το επόμενο οικονομικό έτος 2023 θα σημειώσει νέο ρεκόρ καθώς τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 161 εκατομμύρια ευρώ. Αναφορικά με την οικονομική χρήση 2022 και τις ενοποιημένες επιδόσεις του Ομίλου του Υπερταμείου, αυτές οριοθετήθηκαν από τις τρεις κάτωθι, κυρίως, κατηγορίες επιδράσεων:

  • Αύξηση των εσόδων από συνδυασμό της θετικής επίδρασης από μείωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία (που επηρέασαν σημαντικά το 2020 και 2021) και της γενικής προσπάθειας βελτίωσης των επιδόσεων των θυγατρικών (όπως πχ των Ελληνικών Αλυκών που πέτυχαν τις υψηλότερες πωλήσεις ιστορικά).
  • Αύξηση των εξόδων λόγω της συνδυαστικής επίδρασης επί αυτών, α) του πληθωρισμού, αλλά και β) της ενεργειακής κρίσης, η επίδραση της οποίας ήταν ιδιαίτερα έντονη στην ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικό ρεύμα μετρό), ΟΣΥ (καύσιμα λεωφορείων), ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (ηλεκτρικό ρεύμα), ΕΛΤΑ (καύσιμα για μεταφορές αλλά και ηλεκτρική ενέργεια), ωστόσο επίδραση μεγαλύτερη ή μικρότερη υπήρξε σε όλες της εταιρείες. Μόνο από τρεις υπό – ομίλους εταιρειών (ΟΑΣΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), η αύξηση της δαπάνης για κόστος ενέργειας και καυσίμων ήταν περίπου 85 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εταιρείες του Ομίλου έχουν απορροφήσει και απορροφούν τη σημαντική αύξηση τους κόστους της ενέργειας και δεν το μετακυλήσουν στους πελάτες/πολίτες.
  • Σημαντική αύξηση των προβλέψεων για ενδεχόμενες υποχρεώσεις και αξιώσεις τρίτων από εκκρεμείς νομικές και λοιπές υποθέσεις οι οποίες εμφανίζονται στα λοιπά έξοδα εκμετάλλευσης και ανήλθαν σε επίπεδο Ομίλου σε 266 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (253 εκατ. ευρώ) να προέρχεται από μία θυγατρική εταιρεία σχετικά με χρονίζουσα νομική αντιδικία.

Χωρίς την πρόβλεψη των 253 εκατ. ευρώ, ο Όμιλος κατά την χρήση 2022 θα απεικόνιζε ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 71,8 εκατ. περίπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Πώς λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη – Monomaxos

Η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αυτόν τον μήνα, εκτός από...

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 22 έως 26 Ιουλίου – Monomaxos

Τον «χάρτη» των πληρωμών για το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε σήμερα (20.7.2024) ο...

Χατζηδάκης: Με τα ταξί θα γίνει η αρχή της ειδικής σήμανσης για τα POS – Πρόστιμο 1.000 ευρώ στους παραβάτες – Monomaxos

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή της ειδικής σήμανσης,...

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Ήβη Αδάμου – Δεν φαντάζεστε τι φόρεσε και πως λικνιζόταν πάνω στη σκηνή

Η Ήβη Αδάμου ξεσήκωσε τα πλήθη με την εμφάνιση της στη σκηνή φορώντας ένα πολύ σέξι φόρεμα, ενώ οι κινήσεις της έκαναν τα...

Δημήτρης Κατριβέσης: Ο πρώην σύζυγος της Μαριάντας Πιερίδη ποζάρει για πρώτη φορά με τη νέα του καλλονή ξανθιά σύντροφο

Λίγες ώρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Δημήτρη Κατριβέση να διατηρεί σχέση με το μοντέλο, Αλεξάνδρα Κουτσαντώνη, ο ίδιος το διέψευσε...

Νέο Σοκ στα Ελληνικά Τρένα: Intercity με εκατοντάδες επιβάτες, χτύπησε σε βράχια

Τρένο έπεσε σε βράχους στο Πολυδένδρι Σύμφωνα με το 902.gr τρένο χτύπησε σε βράχους το πρωί του Σαββάτου στο Πολυδένδρι, 45...