“`html
Δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε επτά χώρες
Οι επιστήμονες ξεκινούν μια νέα μάχη κατά του καρκίνου με τη δοκιμή ενός εμβολίου.
Γιατροί έχουν ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμές στον κόσμο ενός εμβολίου mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα, με ειδικούς να υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να σώσει πολλές ζωές.
Το εμβόλιο, που ονομάζεται BNT116 και έχει αναπτυχθεί από την BioNTech, στοχεύει στο μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (NSCLC), που είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του πνεύμονα. Σκοπός του είναι να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα και να αποτρέψει την επανεμφάνισή τους, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε αυτά.
Η κλινική δοκιμή φάσης 1, που είναι η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.
Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς, από εκείνους με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο που περιμένουν εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία, μέχρι και ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο, θα λάβουν το εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία.
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως τα εμβόλια κατά της Covid-19, και λειτουργεί προσφέροντας στο ανοσοποιητικό σύστημα καρκινικούς δείκτες από το NSCLC, ώστε να εκπαιδεύσει το σώμα να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα που τους εκφράζουν.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του καρκίνου, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή κύτταρα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε το εμβόλιο την Τρίτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή για τη μελέτη.
Ειδικοί, όπως ο καθηγητής ογκολογίας Σίοβ Μινγκ Λι από το University College London Hospitals, αναφέρουν στην Guardian ότι αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας «πολύ συναρπαστικής νέας εποχής» στην έρευνα κατά του καρκίνου.
Ο υπουργός Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου, λόρδος Βάλανς, εξέφρασε την ελπίδα του για την επιτυχία της δοκιμής, τονίζοντας ότι το εμβόλιο μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, σύμφωνα με την Guardian.
“`