«{Ζούμε} μια κλιματική αστάθεια, μπορεί να επιμένει» – Η ανάλυση του περιβαλλοντολόγου Κώστα Καρτάλη

0
176
«{Ζούμε} μια κλιματική αστάθεια, μπορεί να επιμένει» – Η ανάλυση του περιβαλλοντολόγου Κώστα Καρτάλη

Ανησυχία έχει προκαλέσει το κύμα καύσωνα το οποίο συνεχίζει να «σφυροκοπά» τη χώρα μας, προκαλώντας πρωτόγνωρες συνθήκες. Κάτι το οποίο πρέπει να συνηθίσουμε σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστα Καρτάλη

«Δεν μπορούμε να έχουμε καύσωνα όλο το καλοκαίρι, όμως τα δείγματα είναι πάρα πολύ ανησυχητικά, με την έννοια ότι επιβεβαιώνονται όλες εκείνες οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας ότι θα έχουμε στην περιοχή της Μεσογείου περισσότερους, με μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη ένταση, καύσωνες», τόνισε ο καθηγητής στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή με αφορμή της πυρκαγιές που μαίνονται.

Συγκεκριμένα επισήμανε, μεταξύ άλλων:

«Ζούμε μια συστηματική κλιματική αστάθεια στη Μεσόγειο, η οποία όμως δεν περιορίζεται στην περιοχή. Ταυτόχρονα υπάρχει ένας μεγάλος καύσωνας στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία. Είναι κάτι το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα γιατί δεν εμφανίζεται συχνά. Συνήθως το ένα φαινόμενο επηρεάζει το άλλο, το ενισχύει. Η κατάσταση προφανώς θα διορθωθεί. Δεν μπορούμε να έχουμε καύσωνα όλο το καλοκαίρι, όμως τα δείγματα είναι πάρα πολύ ανησυχητικά, με την έννοια ότι επιβεβαιώνονται όλες εκείνες οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας ότι θα έχουμε στην περιοχή της Μεσογείου περισσότερους, με μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη ένταση, καύσωνες. Άρα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη ζωή μας, την οικονομία μας και την ανάπτυξη της χώρας πάνω σε μια νέα συνθήκη. Μια κλιματική αστάθεια μπορεί να επιμένει. (…) Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να τις διεκδικήσει ο πολίτης και προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και στην κυβέρνησή του και γενικότερα στο διεθνές σύστημα. Αν τελικά η διεθνής κοινότητα αποφασίσει να πάρει τα μέτρα που όλοι ξέρουμε στην επιστημονική κοινότητα ποια είναι για να λυθεί το πρόβλημα, το πρόβλημα και θα σταματήσει σταδιακά, θα είναι πιο αργή η εξέλιξη του, και τελικά σε βάθος χρόνου μπορεί και να αναστραφεί».

Για το πότε θα αναστραφεί η δύσκολη αυτή κατάσταση, ανέφερε:

«Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία. Τα μέτρα είναι επιθετικά και είναι -σύμφωνα με αυτά που έχει εντοπίσει η διεθνής κοινότητα- αλλά θα χρειαστεί περισσότερες δεκαετίες για να επανέλθει η κατάσταση στη θερμοκρασία που ήταν πριν και να μην υπάρχουν τα προβλήματα που διαπιστώνουμε σήμερα στη Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη».

Για την οικολογική καταστροφή που συντελείται με τις πυρκαγιές, επισήμανε:

«Μια ακόμα προτεραιότητα που προκύπτει είναι το ότι πρέπει να προστατέψουμε εφεξής τις περιοχές Νατούρα στη χώρα μας. Η χώρα έχει 27% της κάλυψης στις περιοχές Νατούρα. Να διαφυλαχθεί αυτό το εντυπωσιακό φυσικό κεφάλαιο, χωρίς κανένα κίνδυνο τα επόμενα χρόνια.

Και επειδή βλέπουμε τους κλιματικούς κινδύνους να προκύπτουν όλο και περισσότερο, θα πρέπει να υπάρχουν καλύτερα σχέδια προσαρμογής και ανθεκτικότητας, όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον και τις πόλεις.

Οι πόλεις είναι ο μεγάλος ασθενής αυτής της υπόθεσης γιατί το 70% των πολιτών της χώρας ζει σε αυτές και εκτίθεται σε αυξημένες θερμικές συνθήκες λόγω και των υλικών που έχουν, αλλά και των πηγών θερμότητας. Χρειάζεται να κάνουμε μια βαθιά τομή σε όλες τις δράσεις που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ένας πολίτης μπορεί να προστατευτεί. Σχέδια ανθεκτικότητας της πόλης, προστασία της αγροτικής παραγωγής από τις αυξημένες θερμοκρασίες και έλλειψη του νερού. Επίσης, προστασία του τουρισμού.

Το βλέπουμε τώρα, όχι σε σχέση μόνο με την πυρκαγιά, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει μια τάση αρκετά ένα τμήμα του τουριστικού ρεύματος -όχι υποχρεωτικά στη χώρα μας αλλά γενικά στη Μεσόγειο- να την αποφεύγει και να μην έχει ψηλές θερμοκρασίες. Αυτά όλα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη για την επόμενη μέρα».

«Θα πρέπει να περάσουμε από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές αποτελούν τη λύση» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι μέχρι το 2050 ακολουθούν τα κρίσιμα χρόνια για την λύση του προβλήματος.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ