Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΗ προειδοποίηση θαλάσσιου γεωλόγου για τον λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρο στις ελληνικές...

Η προειδοποίηση θαλάσσιου γεωλόγου για τον λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρο στις ελληνικές θάλασσες

Οι θάλασσες δεν έχουν γίνει πιο επικίνδυνες σε σχέση με το πώς στο παρελθόν, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, τόνισε σε δηλώσεις του στο Mega ο θαλάσσιος γεωλόγος, Στέλιος Κατσανεβάκης. «Υπάρχουν κάποια είδη όπως είναι ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, που έχουν μπει στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Ο λαγοκέφαλος έχει τοξικό κρέας κι αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ακόμη και θάνατο».

Ο κ. Κατσανεβάκης τόνισε ακόμη ότι είναι πάρα πολύ σπάνιο να μας επιτεθεί κάποιος λαγοκέφαλος στη θάλασσα.

«Το πρόβλημα με την αύξηση αυτών των ξενικών ειδών στις θάλασσές μας είναι ότι όταν φθάνουν σε μία νέα περιοχή είναι απαλλαγμένα από εχθρούς. Δεν υπάρχουν θηρευτές, παράσιτα και ασθένειες, γενικά παράγοντες που θα μπορούσαν να ελέγξουν την πληθυσμό τους. Γι’ αυτό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις κάποια ξενικά είδη να αυξήσουν σε μεγάλο αριθμό τον πληθυσμό τους», συμπλήρωσε ο θαλάσσιος γεωλόγος.

Η κλιματική αλλαγή πώς επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή;

Ο Στέλιος Κατσανεβάκης σχολίασε λέγοντας ότι ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία και υπάρχουν πολλά περιστατικά θαλάσσιων καυσώνων.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι θαλάσσιοι καύσωνες οδηγούν σε μαζικές θνησιμότητες πολλών ειδών οδηγώντας κάποια είδη στον αφανισμό. Αυτή την στιγμή έχουν χαθεί στο Ισραήλ εκατοντάδες αυτόχθονα είδη της μεσογείου, τα οποία όμως έχουν αντικατασταθεί από ξενικά είδη που είναι θερμόφιλα με αποτέλεσμα να αλλάζει η βιοποικιλότητα της Μεσογείου».

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments