Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΘλιβερές εικόνες με δεκάδες νεκρά μαυροδέλφινα σε παραλία της Αυστραλίας – Αισιοδοξία...

Θλιβερές εικόνες με δεκάδες νεκρά μαυροδέλφινα σε παραλία της Αυστραλίας – Αισιοδοξία για άλλα 45

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες με τουλάχιστον 50 μαυροδέλφινα που πέθαναν μερικές ώρες αφού εξόκειλαν σε παραλία της δυτικής Αυστραλίας. Οι Αρχές ανακοίνωσαν επίσης σήμερα ότι δίνουν μάχη για να σώσουν μια σαρανταριά άλλα. Τα 51 μαυροδέλφινα με τα μακριά πτερύγια ήταν μέλη μιας ομάδας σχεδόν 100 κητοειδών που εντοπίστηκαν χθες Τρίτη ανοικτά του Τσέινες Μπιτς κοντά στο Όλμπανι, περίπου 400 χλμ. νοτιοανατολικά του Περθ.

Αξιωματούχος δήλωσε «αισιόδοξος» για την τύχη άλλων 45 κητοειδών που εξόκειλαν υπό επιτήρηση. Ο Πίτερ Χάρτλεϊ, ο οποίος επιβλέπει τις διασώσεις, δήλωσε πως τα θηλαστικά που επιβίωσαν θα ελευθερωθούν μόλις κριθεί ότι θα είναι αρκετά δυνατά.

Εθελοντές με καγιάκ θα τα βοηθήσουν να περάσουν το βραχώδες τμήμα της ακτής και να φθάσουν σε πιο βαθιά νερά, πρόσθεσε. «Είμαστε αισιόδοξοι. Πρέπει να είμαστε σε αυτό τον τομέα», δήλωσε χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ αγχωτική για όλους όσοι είναι παρόντες».

Η υπηρεσία πάρκων και πανίδας της πολιτείας της δυτικής Αυστραλίας δήλωσε ότι εργάζεται με εθελοντές στην προσπάθεια να σώσει τα δελφίνια που είναι ακόμη ζωντανά και πως προβλέπει να τα οδηγήσει σε πιο βαθιά νερά στη διάρκεια της ημέρας.

Εικόνες δείχνουν τους εθελοντές, πολλοί από τους οποίους φοράνε καταδυτικές στολές, να βοηθούν τα θηλαστικά που κινδυνεύουν στην άκρη της παραλίας.

Amazing video of pod of Pilot Whales off Cheynes Beach WA.We really don’t know what is happening, DBCA are guessing there maybe Killer Whales in the area and they are in defensive mode.📹Allan Marsh #ninenews #abc #abcgreatsouthern #whales #whaleseason

Posted by Cheynes Beach Caravan Park on Monday, July 24, 2023

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πάρκων δήλωσε πως η υπηρεσία «πλημμύρισε από εκατοντάδες προτάσεις βοήθειας», διευκρινίζοντας πως υπάρχει πλέον επαρκής αριθμός εθελοντών και καλώντας το κοινό να μείνει μακριά από την παραλία.

«Η προτεραιότητα της ομάδας διαχείρισης συμβάντων είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και των εθελοντών, καθώς και η ευημερία των κητοειδών», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ζώνη παρέμβασης παρουσιάζει διάφορους κινδύνους, κυρίως την παρουσία κητοειδών μεγάλου μεγέθους, σε κίνδυνο και πιθανώς άρρωστων, καρχαριών, μεγάλων μηχανών και πλοίων», είπε.

Δεν είναι κάτι σπάνιο μαυροδέλφινα να εξοκέλλουν στις ακτές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 500 μαυροδέλφινα πέθαναν όταν εξόκειλαν στα νησιά Τσάταμ στη Νέα Ζηλανδία.

Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν καλά τους λόγους όμως τα μαυροδέλφινα -που μπορεί να φθάσουν τα έξι μέτρα μήκος- είναι πολύ κοινωνικά και ως εκ τούτου μπορεί να ακολουθήσουν τους συγγενείς τους που χάνονται και να τεθούν σε κίνδυνο.

«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε γιατί εξοκέλλουν οι φάλαινες», δήλωσε στο AFP η Μπεκ Ουέλαρντ, επιστήμονας με ειδίκευση στα θαλάσσια θηλαστικά στο πρόγραμμα Orca. «Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε γιατί. Αν το γνωρίζαμε, θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε περισσότερα για να τα εμποδίσουμε».

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα