Μεξικό: Στρέφεται στην τεχνολογία για να καταπολεμήσει την ακραία ξηρασία που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση – Θα προκαλεί τεχνητά βροχή

0
163
Μεξικό: Στρέφεται στην τεχνολογία για να καταπολεμήσει την ακραία ξηρασία που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση – Θα προκαλεί τεχνητά βροχή

Το Μεξικό αποφάσισε να στραφεί στην τεχνολογία και στην πρόκληση βροχής με τεχνητά μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακραία ξηρασία και τον καύσωνα που πλήττουν τη χώρα και έχουν οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 249 ανθρώπους τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ παράλληλα καταγράφονται απώλειες καλλιεργειών, έλλειψη νερού και υψηλότερες τιμές τροφίμων.

Τον Ιούλιο η χώρα εγκαινίασε την τελευταία φάση ενός προγράμματος «σποράς σύννεφων» για την τεχνητή τόνωση των βροχοπτώσεων. Στοχεύει σε 62 δήμους που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της, με στόχο την «καταπολέμηση των επιπτώσεων της ξηρασίας και τη συμβολή στον εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας.

Η «σπορά νεφών» είναι μια τεχνολογία που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε περίπου 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας, αλλά είναι αμφιλεγόμενη. Το Μεξικό πειραματίζεται με την τροποποίηση του καιρού για περισσότερες από επτά δεκαετίες.

Για να λειτουργήσει η «σπορά των νεφών», χρειάζεται πρώτα ένα σύννεφο. Αεροπλάνα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη διοχετεύουν σωματίδια στο σύννεφο που προσελκύουν σταγονίδια νερού τα οποία σχηματίζονται γύρω τους, αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης.

«Η όλη ιδέα δεν είναι να δημιουργήσουμε σύννεφα αλλά προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό από το νερό που επεξεργάζεται το σύννεφο στην επιφάνεια», δήλωσε ο Roelef Bruintjes, επιστήμονας για την τροποποίηση του καιρού στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών στις ΗΠΑ, στο CNN.

Το έργο του Μεξικού περιλαμβάνει τον ψεκασμό σωματιδίων ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα από αεροπλάνα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η τόνωση των βροχοπτώσεων μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ξηρασία που έχει σαρώσει μεγάλα τμήματα της χώρας.

Το πρόγραμμα άρχισε από τον Δεκέμβριο του 2020 και έχει θετικό αντίκτυπο καθώς όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, το 2021 είχε δημιουργήσει 40% περισσότερη βροχή.

Γενικά, οι επιστήμονες αναφέρουν πως αυτή η τεχνική μπορεί να φέρει αποτελέσματα αλλά δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης της ξηρασίας. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε λιγότερο δαπανηρούς και υψηλής τεχνολογίας τρόπους προστασίας των υδάτινων πόρων.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ