Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΤο Ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού μπορεί «να καταρρεύσει και το 2025» –...

Το Ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού μπορεί «να καταρρεύσει και το 2025» – Πώς θα επηρεάσει καταστροφικά τις ζωές μας

Νέα μελέτη που βγήκε στη δημοσιότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και αναφέρει ότι στο Ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού έχει σημειωθεί καταστροφή μη αναστρέψιμη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταρρεύσει στα μέσα του αιώνα, ακόμη και το 2025.

Όπως αναφέρει το Politico, η έρευνα έγινε από τους Peter Ditlevsen και Susanne Ditlevsen του Πανεπιστημίου του Κοπεγχάγη και δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που κρατά ζεστά μεγάλα μέρη της Ευρώπης θα μπορούσε να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Έτσι, μια κατάρρευση του «Μεσημβρινού Ανατρεπόμενου Ρεύματος του Ατλαντικού (Atlantic Meridional Overturning Current (AMOC) είναι πιθανό να συμβεί «γύρω στα μέσα του αιώνα σύμφωνα με το τρέχον σενάριο μελλοντικών εκπομπών», ίσως ακόμα και μέχρι το 2025 και όχι αργότερα από το 2095.

Το AMOC είναι μία περίπλοκη σύνθεση ρευμάτων η οποία μεταφέρει θερμό νερό από την τροπική ζώνη προς τον Βόρειο Ατλαντικό, όπου το νερό ψύχεται, γίνεται πιο αλμυρό και εισέρχεται βαθιά στον ωκεανό, πριν εξαπλωθεί προς τα νότια. Ως αποτέλεσμα, η Αγγλία, που βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τον Καναδά, είναι πολύ πιο ζεστή.

Με βάση την έρευνα, η ισχύς των ρευμάτων εξαρτάται από την θερμοκρασία και την ποσότητα αλατιού του νερού, τα οποία επηρεάζονται λόγω της κλιματικής κρίσης. Όταν οι ωκεανοί θερμαίνονται και οι πάγοι λιώνουν, περισσότερο γλυκό νερό εισρέει στον ωκεανό και μειώνει την πυκνότητα του νερού, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να βυθιστεί. Όταν τα νερά γίνονται πολύ γλυκά, πολύ θερμά ή και τα δύο, «ο ιμάντας μεταφοράς» σταματά.

Σε περίπτωση λοιπόν που καταρρεύσει, το βόρειο ημισφαίριο θα γίνει πιο παγωμένο, ενώ στο νότιο είτε θα ανέβει η θερμοκρασία περισσότερο, είτε θα μειωθεί μεν, αλλά μαζί με τις βροχές, οπότε θα υπάρχει μεγάλη ξηρασία. Χαρακτηριστικά, η μελέτη αναφέρει ότι όλα τα κράτη στον κόσμο θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στα τρόφιμα, αν καταρρεύσει το Ρεύμα.

Ωστόσο, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) διαπίστωσε πρόσφατα ότι το ρεύμα ήταν απίθανο να σταματήσει ξαφνικά αυτόν τον αιώνα. «Η εργασία δεν παρέχει κανένα λόγο να αλλάξει η αξιολόγηση της [IPCC]», δήλωσε ο Jochem Marotzke από το Max-Planck-Institute for Meteorology στο Αμβούργο.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα