15.9 C
Athens
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλον«Αζερμπαϊτζάν-COP29: ΟΗΕ καλεί τον κόσμο σε δράση για τη μείωση των εκπομπών...

«Αζερμπαϊτζάν-COP29: ΟΗΕ καλεί τον κόσμο σε δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων»

Η μεγάλη διάσκεψη COP29 για το κλίμα έχει ξεκινήσει στο Αζερμπαϊτζάν, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στα απαραίτητα μέτρα που θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση που πλήττει τον πλανήτη. Αυτό το εγχείρημα μοιάζει πλέον με ένα όνειρο που φαίνεται δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Διπλωματία για το κλίμα: Απαραίτητη η συνεργασία

Ο Σάιμον Στιλ, επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, δήλωσε ότι η διπλωματία υπέρ του κλίματος θα συνεχίσει να είναι ενεργή, κάνοντας έμμεσες αναφορές στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, όπως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά τη δεύτερη ημέρα της COP29 στο Μπακού, υπογράμμισε τη σταθερότητα και τη δύναμη της διαδικασίας που ακολουθείται.

Ο Στιλ τόνισε επίσης την ανάγκη για άμεσες ενέργειες από όλες τις χώρες προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει σημαντική μείωση, οι συνέπειες θα είναι πιο σφοδρές για κάθε χώρα και νοικοκυριό, οδηγώντας σε έναν μόνιμο πληθωριστικό εφιάλτη. «Η κλιματική κρίση είναι επίσης κρίση κόστους ζωής», δήλωσε, τονίζοντας ότι οι κλιματικές καταστροφές πλήττουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη γεωργία καθημερινά.

Βασικοί στόχοι της COP29

Ένας από τους κύριους στόχους της COP29, που θα διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου, είναι να καθοριστεί το ποσό της βοήθειας που θα προσφέρουν οι ανεπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες, προκειμένου αυτές να απελευθερωθούν από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες.

Ο Στιλ υπογράμμισε ότι η ενίσχυση κάθε χώρας για να αναλάβει ισχυρές κλιματικές δράσεις είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένων των πιο πλούσιων χωρών. «Η κλιματική κρίση γρήγορα μετατρέπεται σε δολοφόνο της οικονομίας», δήλωσε, καλώντας όλες τις χώρες να συνεργαστούν για ένα θετικό αποτέλεσμα. «Δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν την πολυτέλεια να φύγουν από την COP29 χωρίς μια ισχυρή συμφωνία», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «ο κόσμος πρέπει να πληρώσει, διαφορετικά η ανθρωπότητα θα υποστεί τις συνέπειες». Υπογράμμισε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρέπει να φύγουν από το Μπακού χωρίς συμφωνία, καλώντας τις περίπου 200 χώρες που συμμετέχουν στην COP29 να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό σχετικά με την οικονομική βοήθεια που θα πρέπει να παρέχουν οι ανεπτυγμένες χώρες στις πιο φτωχές.

«Αυτή είναι μια ιστορία αδικίας που μπορεί να αποφευχθεί. Οι πλούσιοι προκαλούν το πρόβλημα, ενώ οι φτωχοί πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα», συνέχισε. Επίσης, τόνισε ότι όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν, αλλά οι χώρες της G20 θα πρέπει να ηγηθούν, καθώς είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές και φέρουν τις μεγαλύτερες ευθύνες.

«Ο ήχος που ακούτε είναι το ρολόι που χτυπά. Βρισκόμαστε στην τελευταία αντίστροφη μέτρηση για να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5° Κελσίου και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Καλλιτεχνική εγκατάσταση εν όψει του COP29, που αναπαριστά μία νεκρή φάλαινα.

Η ανάγκη αλλαγής πορείας

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι η εμμονή με τα ορυκτά καύσιμα είναι παράλογη. «Η επανάσταση της καθαρής ενέργειας είναι ήδη εδώ. Κανένας φορέας, καμία επιχείρηση και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να την σταματήσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι δίκαιη και αρκετά γρήγορη για να περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5° Κελσίου», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το 2024 αναμένεται να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να είναι υψηλότερη κατά 1,54° Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής. Η Συμφωνία του Παρισιού δεσμεύει τις χώρες να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2° Κελσίου και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για περιορισμό της στον 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters


Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια