Δυσάρεστα νέα για την κατάσταση της κλιματικής αλλαγής: οι συνομιλίες της COP29 στο Αζερμπαϊτζάν έχουν κολλήσει στο ζήτημα της χρηματοδότησης, προκαλώντας ανησυχία στους κορυφαίους ειδικούς και αξιωματούχους. Σε επιστολή τους, προειδοποιούν ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει χάσει την αποτελεσματικότητά της και απαιτεί άμεσες μεταρρυθμίσεις.
Σχεδόν 200 χώρες συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις της COP29 στο Μπακού, εστιάζοντας κυρίως στη χρηματοδότηση που είναι αναγκαία για την προσαρμογή των αναπτυσσόμενων χωρών στην κλιματική αλλαγή και για την αποζημίωση των χωρών που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές. Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί επίσημα στις 22 Νοεμβρίου, αλλά η πρόοδος μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη.
Ο Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας, εξέφρασε την απογοήτευσή του, αναφέροντας ότι οι ηγέτες φαίνεται να αδιαφορούν, με τις ομιλίες της συνόδου να προβάλλονται σε οθόνες χωρίς ήχο, σαν να παρακολουθούν τηλεόραση από τον καναπέ τους.
«Είναι πλέον προφανές ότι οι COP δεν είναι κατάλληλες για τον σκοπό τους. Η τρέχουσα δομή τους δεν μπορεί να επιφέρει τις απαραίτητες ταχύτητες και κλίμακες αλλαγής που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές κλίμα για την ανθρωπότητα» αναφέρεται στην επιστολή που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ.
Οι διαπραγματευτές χρειάστηκαν πολλές ώρες την πρώτη ημέρα των συνομιλιών για να συμφωνήσουν στην ατζέντα, ενώ το κλίμα επιβαρύνθηκε από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Η αντιπροσωπεία της Αργεντινής αποχώρησε από τις συνομιλίες, ενώ η οικοδέσποινα χώρα του Αζερμπαϊτζάν δέχτηκε κριτική για την υποστήριξή της στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και για τις μυστικές συμφωνίες πετρελαίου και αερίου που φαίνεται να προωθεί.
«Απαιτείται μια ριζική μεταρρύθμιση των COP, με μετάβαση από τις διαπραγματεύσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η επείγουσα ενεργειακή μετάβαση και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων» συνεχίζει η επιστολή.
Ο όρος COP αναφέρεται στη «Σύνοδο των Συμμετεχόντων», όπου συμμετέχουν οι χώρες που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Η φετινή σύνοδος είναι η 29η από την υπογραφή της συνθήκης το 1995.
Η επιστολή υπογράφεται από πάνω από 20 επιστήμονες και αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και η πρώην επικεφαλής της UNFCCC Κριστιάνα Φιγκέρες. Παρόλο που η διαδικασία των COP έχει επιτύχει πολλά, οι υπογράφοντες τονίζουν την ανάγκη για αλλαγή.
Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, η Κριστιάνα Φιγκέρες δήλωσε μέσω LinkedIn ότι ορισμένα σημεία του κειμένου παρερμηνεύτηκαν. «Η διαδικασία των COP είναι ένα αναγκαίο και αναντικατάστατο μέσο για την υποστήριξη της πολυδιάστατης και συστημικής αλλαγής που χρειαζόμαστε επειγόντως, τώρα περισσότερο από ποτέ» τόνισε.
Ωστόσο, η κριτική στη διαδικασία στο Μπακού συνεχίζεται. Αυτή την εβδομάδα, η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος, Μία Μότλεϊ, ζήτησε ταχεία μεταρρύθμιση, ενώ ο Έντι Ράμα επανέλαβε τις ανησυχίες του για την αδράνεια των ηγετών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή, ο διαπραγματευτής της προεδρίας της COP29, Γιάλτσιν Ραφίγιεβ, δήλωσε: «Η διαδικασία έχει ήδη αποδώσει, μειώνοντας τις προβολές για την άνοδο της θερμοκρασίας και παρέχοντας χρηματοδότηση σε όσους τη χρειάζονται – και είναι καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική λύση». Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η διαδικασία βρίσκεται υπό πίεση και ότι η COP29 θα αποτελέσει ένα «τεστ για την παγκόσμια κλιματική αρχιτεκτονική».