Η λιμνοθάλασσα της Αλμπουφέρα, γνωστή ως ένας από τους πιο πλούσιους υγροτόπους της Ευρώπης, έχει πληγεί σοβαρά από τις πρόσφατες πλημμύρες στη νοτιοδυτική Ισπανία. Δεκάδες τόνοι πλαστικών, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και χημικά έχουν κατακλύσει την περιοχή, προκαλώντας σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Αυτή η λιμνοθάλασσα, που βρίσκεται νότια της Βαλένθια, είναι διάσημη για την πλούσια βιοποικιλότητά της, φιλοξενώντας 372 διαφορετικά είδη πουλιών και απειλούμενα είδη ψαριών, όπως η ζαμπαρόλα της Ισπανίας. Παρά το γεγονός ότι έχει ανακηρυχθεί Φυσικό Πάρκο, τα δύο τρίτα της έκτασής της καταλαμβάνονται από ορυζώνες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 17% της εθνικής παραγωγής ρυζιού.
Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της Αλμπουφέρα έχει μολυνθεί από ακατέργαστα λύματα που εκρέουν από τους πλημμυρισμένους υπονόμους, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση.
Η Έβα Σαλντάνα, εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace Ισπανίας, δήλωσε στο Reuters: «Είναι δραματικό να βλέπεις με τα μάτια σου πώς μια περιοχή με τόσο μεγάλη αισθητική, πολιτιστική και οικονομική αξία μετατρέπεται σε τοξική χωματερή». Η πόλη της Βαλένθια εκτιμά ότι οι εργασίες αποκατάστασης της λιμνοθάλασσας θα κοστίσουν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Πάμπλο Βέρα, οικολόγος που εργάζεται στο πάρκο εδώ και είκοσι χρόνια, εμφανίζεται αισιόδοξος για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, εφόσον διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι και κονδύλια για την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι πρόσφατες πλημμύρες αύξησαν τη στάθμη της λιμνοθάλασσας κατά ένα μέτρο, με 120 εκατομμύρια λίτρα νερού να εισέρχονται, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 50-70% της ετήσιας κανονικής εισροής.
Ωστόσο, τα νερά της λιμνοθάλασσας είναι τώρα γεμάτα και με φαρμακευτικές ουσίες, όπως ανέφερε ο Κάρλε Σάντσις, ερευνητής και επικεφαλής του συμβουλίου διαχείρισης του πάρκου. «Η ανάλυση των επιπτώσεων στο έδαφος και στη βιοποικιλότητα θα γίνει αργότερα και θα εξαρτηθεί από τις ενέργειές μας τώρα» είπε.
Ο Πέπε Καμπαρέλο, ψαράς της περιοχής, δήλωσε ότι δεν μπορεί να εργαστεί ακόμη, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν πτώματα. «Η Αλμπουφέρα δεν μπορεί να γίνει μια ακόμα χωματερή», τόνισε. «Οι αρχές πρέπει να αναλάβουν δράση για να αποκαταστήσουν την κατάσταση».
Ο Βίνσεντ Μονκόλι, 77 ετών, καλλιεργητής ρυζιού, παραμένει αισιόδοξος, παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες του πλημμύρισαν σε ύψος δύο μέτρων. Με τη βοήθεια των εθελοντών, ελπίζει να έχει μια καλή σοδειά την επόμενη χρονιά. «Αν ήμουν απαισιόδοξος», είπε, «θα καθόμουν απλώς στην καρέκλα».