Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει μια ποικιλία καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, οι ακραίες θερμοκρασίες σε περιοχές όπως η νοτιοανατολική Ευρώπη επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία των κατοίκων της ηπείρου.
Ακραία καιρικά φαινόμενα
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) – ωστόσο, η κατάσταση δεν ήταν η ίδια σε όλες τις περιοχές.
Ενώ οι νότιες περιοχές, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, υπέφεραν από καύσωνες με θερμοκρασίες που έφταναν τους 40°C, η βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας, παρουσίασε πιο δροσερές θερμοκρασίες από τον μέσο όρο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, βίωσε το πιο δροσερό καλοκαίρι από το 2015.
Η θερμική καταπόνηση και οι επιπτώσεις της
Η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S, επισημαίνει: «Η Ευρώπη βιώνει το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, με τις ακραίες θερμοκρασίες να επηρεάζουν την ευημερία των πολιτών, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν αυξημένο θερμικό στρες». Το θερμικό στρες, το οποίο αντικατοπτρίζει την επίδραση των θερμικών συνθηκών στο ανθρώπινο σώμα, έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα στην περιοχή, με 66 ημέρες έντονης θερμικής καταπόνησης, δηλαδή θερμοκρασίες που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι ως 32°C ή υψηλότερες.
Αυτός ο αριθμός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με τον μέσο όρο να είναι περίπου 29 ημέρες. Σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας και της Τουρκίας, οι θερμοκρασίες που αισθάνονταν φτάνουν έως και 46°C, γεγονός που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Βροχοπτώσεις και αντίκτυποι
Επιπλέον, οι βροχοπτώσεις στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι παρουσίασαν μεγάλες αντιφάσεις. Σε πολλές περιοχές, οι υγρές ημέρες ήταν λιγότερες από τον μέσο όρο, ενώ σε περιοχές όπως το βόρειο Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία καταγράφηκαν έως και 20 περισσότερες υγρές ημέρες. Παράλληλα, το 35% των ευρωπαϊκών ποταμών παρουσίασε σημαντική ή εξαιρετικά χαμηλή ροή, κυρίως στα νοτιοανατολικά, ενώ η κεντρική Ευρώπη παρουσίασε υψηλές ροές ποταμών για αυτή την εποχή του χρόνου.
Κλιματική αλλαγή και τυφώνες
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, παρά τις προσδοκίες για μια χρονιά με πολλές καταιγίδες, η φετινή περίοδος τυφώνων στον Ατλαντικό ήταν σχετικά ήσυχη. Οι ειδικοί είχαν προβλέψει 17 έως 24 καταιγίδες, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 10 ονομαστές καταιγίδες και 6 τυφώνες, αριθμοί ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο.
Η καταιγίδα Beryl, κατηγορίας 5, που έπληξε την Καραϊβική και τις ΗΠΑ τον Ιούλιο, προκάλεσε σοβαρές ζημιές και απώλειες ζωών. Ωστόσο, μετά την Beryl, η κατάσταση παρέμεινε ήσυχη, μέχρι την εμφάνιση της Helene, με την τρέχουσα κατάσταση να δείχνει ότι οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες και επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.
Η θερμική καταπόνηση προκαλεί τουλάχιστον 175.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθιστώντας την κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με το κλίμα στην περιοχή.