Η καταγραφή ρεκόρ ζέστης τον Αύγουστο αποτελούσε σημάδι «κόκκινου συναγερμού», όπως δήλωσε σήμερα από τη Σιγκαπούρη η διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ). Επισήμανε ότι «ανησυχούμε, αλλά δεν έχουμε παραλύσει».
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του μήνα Αύγουστου έσπασε ιστορικά ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα από το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, τα οποία αξιοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες, Τρίτη.
Ο φετινός Αύγουστος καταγράφεται ως μέρος μιας αδιάλειπτης σειράς 15 μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη ξεπέρασαν τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά.
Οι θερμότερες συνθήκες παρατηρήθηκαν σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, επαρχίες της Κίνας καθώς και στο Σβάλμπαρντ, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος στην Αρκτική, σύμφωνα με διάφορους τοπικούς μετεωρολογικούς οργανισμούς.
Συνεχόμενα ρεκόρ
«Για εμάς αυτό είναι ένας «κόκκινος συναγερμός». Είναι σαφές ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται… περισσότερο από ό,τι θα θέλαμε», δήλωσε η Σελέστ Σάουλο, διευθύντρια του ΠΜΟ, ο οποίος είναι υπηρεσία του ΟΗΕ. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενέργειές μας δεν είναι αρκετές».
Αν και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Αυγούστου του 2024 δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, το Copernicus εκτιμά ότι θα είναι υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ των 16,82 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε τον περασμένο Αύγουστο.
«Συνεχώς ξεπερνάμε τα όρια, αλλά πρέπει να δράσουμε», τόνισε η Σάουλο κατά τη διάρκεια ενός περιφερειακού φόρουμ για το κλίμα στη Σιγκαπούρη, όπου συμμετείχαν τοπικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.
«Δεν έχουμε παραλύσει»
Η ίδια πρόσθεσε πως, αν και «ανησυχούμε σίγουρα, δεν έχουμε παραλύσει. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη δράση».
Η διευθύντρια του ΠΜΟ ζήτησε επιπλέον υποστήριξη για τις μετεωρολογικές υπηρεσίες: «Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους» είπε χαρακτηριστικά.
Το φόρουμ αυτό λαμβάνει χώρα λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση του ΠΜΟ σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου προειδοποιεί για αύξηση της στάθμης της θάλασσας που θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο σε πολλές περιοχές.
Ο φετινός Αύγουστος συμπληρώνει έτσι μια αδιάλειπτη περίοδο 15 μηνών κατά την οποία οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έχουν φτάσει σε ρεκόρ υψηλά, συνοδευόμενες από καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες που επιδεινώνονται λόγω της αυξημένης εξάτμισης από τους ωκεανούς.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, η Σιγκαπούρη αναγνωρίστηκε ως περιφερειακό κέντρο για την παρακολούθηση της ρύπανσης από πυρκαγιές και τον καπνό. Το κέντρο αυτό, ένα από τα μόνα δύο στον κόσμο, θα παρέχει πληροφορίες υψηλότερης ποιότητας για τις πυρκαγιές και τις προβλέψεις ρύπανσης, καλύπτοντας έτσι μια σημαντική έλλειψη στα περιφερειακά δεδομένα, όπως αναφέρθηκε από τους αξιωματούχους.
Πηγή: ΑΠΕ