Ανανεώνουμε τις συνήθειές μας, μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και δημιουργούμε έναν θετικό αντίκτυπο, δηλαδή την αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε στον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια, οι έννοιες της «βιωσιμότητας» και της «βιώσιμης ανάπτυξης» έχουν γίνει κεντρικά θέματα στη δημόσια συζήτηση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η γενικότερη κατάσταση του πλανήτη μας δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να δράσουμε. Αν και οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, είναι επίσης σημαντικό να σκεφτούμε τον ρόλο μας ως πολίτες και πώς μπορούμε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα.
Με τις επιλογές και τις ενέργειές μας, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση, να στρέψουμε την προσοχή της πολιτείας και των επιχειρήσεων προς ένα βιώσιμο μέλλον, και να συνεργαστούμε για την προστασία του πλανήτη μας. Το ερώτημα είναι: πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή την «πράσινη» αλλαγή; Η απάντηση είναι απλή: με τη βοήθεια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ενσωματώνοντας έννοιες όπως η «ανακύκλωση», η «κυκλική οικονομία» και η «βιωσιμότητα» στην καθημερινότητά μας. Έτσι, μπορούμε να γίνουμε το παράδειγμα που θα ακολουθήσουν και οι άλλοι για ένα καλύτερο αύριο.
Στον παρακάτω οδηγό, έχουμε συγκεντρώσει χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσουμε τις συνήθειές μας, να εξοικονομήσουμε ενέργεια, νερό και τρόφιμα, και να μειώσουμε τις εκπομπές CO2. Στόχος μας είναι να επιφέρουμε έναν θετικό αντίκτυπο, δηλαδή την αλλαγή που ελπίζουμε να δούμε στον κόσμο, όχι μόνο για εμάς, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές.
#1 Λέμε «όχι» στο πλαστικό και επιλέγουμε ανακυκλώσιμα υλικά
Το πρώτο βήμα για μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα είναι να αντικαταστήσουμε το πλαστικό με ανακυκλώσιμα υλικά. Αν και το πλαστικό φαίνεται προσιτό και βολικό, η παγκόσμια παραγωγή του αυξάνεται, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Γι’ αυτό, προτιμούμε πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως το χαρτί, το γυαλί, το μέταλλο, το ξύλο ή το μπαμπού. Αυτά τα υλικά απαιτούν λιγότερη ενέργεια και πόρους για την παραγωγή τους σε σύγκριση με το πλαστικό. Η αντικατάσταση του πλαστικού με ανακυκλώσιμα υλικά είναι ένα μικρό βήμα που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο, μειώνοντας τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές και τους ωκεανούς.
#2 Δίνουμε μία δεύτερη ζωή στην μπίρα μέσω της κυκλικής οικονομίας
Η παραγωγή κάθε συσκευασίας απαιτεί φυσικούς πόρους και ενέργεια. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κύκλος ζωής της, τόσο λιγότερη είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση. Για να μειώσουμε τα απορρίμματα, προτιμούμε προϊόντα χύμα ή συσκευασμένα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Για παράδειγμα, όταν απολαμβάνουμε μπίρα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, μπορούμε να επιστρέψουμε τη γυάλινη φιάλη, καθώς το 95% των φιαλών είναι επιστρεφόμενες. Έτσι, η φιάλη μπορεί να καθαριστεί και να επαναχρησιμοποιηθεί έως και 20 φορές πριν ανακυκλωθεί.
#3 Εξοικονομούμε νερό και δεν αφήνουμε ούτε μία σταγόνα να πάει χαμένη
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 11% των ανθρώπων υποφέρει από λειψυδρία, επομένως η σωστή χρήση και η διαχείριση του νερού είναι κρίσιμη. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε δραστικά τις συνήθειές μας, αλλά μπορούμε να μειώσουμε την σπατάλη, κλείνοντας τη βρύση όταν δεν τη χρησιμοποιούμε και επιδιορθώνοντας τυχόν διαρροές. Μπορούμε επίσης να συλλέγουμε βρόχινο νερό σε βαρέλια για να ποτίσουμε τα φυτά μας.
#4 Βρίσκουμε τρόπους για να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι
Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι μόνο τρόπος για να μειώσουμε τους λογαριασμούς μας, αλλά και μια πράξη φιλική προς το περιβάλλον. Αποσυνδέουμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και επιλέγουμε συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση (A+++). Αντικαθιστούμε τις παραδοσιακές λάμπες με LED, που καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον, μια καλή μόνωση του σπιτιού μας μπορεί να μειώσει την ανάγκη για θέρμανση και ψύξη.
#5 Λέμε «ναι» σε μία plant based διατροφή και αξιοποιούμε τα leftovers
Η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής και η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι κρίσιμες για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Εντάσσοντας περισσότερα φυτικά προϊόντα στη διατροφή μας και περιορίζοντας τα ζωικά, μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και τις εκπομπές μεθανίου. Για να καταπολεμήσουμε τη σπατάλη τροφίμων, αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειάζεστε, αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα και μετατρέπουμε τα υπολείμματα σε νέα γεύματα.
#6 Αντικαθιστούμε το αυτοκίνητο με το ποδήλατο, τα μέσα μεταφοράς ή το carpooling
Η μετακίνηση με ποδήλατο ή με τα μέσα μεταφοράς έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία μας. Το ποδήλατο μειώνει το ανθρακικό μας αποτύπωμα και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών είναι οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον. Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτοκίνητο, προτιμούμε να μοιραστούμε τη διαδρομή με άλλους.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια ομαδική προσπάθεια που απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας. Υιοθετώντας συνήθειες που μειώνουν το οικολογικό μας αποτύπωμα και κάνοντας καθημερινές επιλογές που προωθούν ένα βιώσιμο μέλλον, προάγουμε μια «πράσινη» κουλτούρα. Ας κάνουμε, λοιπόν, switch to green και ας συνεργαστούμε με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για ένα καλύτερο αύριο.