36 C
Athens
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδα και Τουρκία μπορούν να βρουν τρόπο να βελτιώσουν τον πολιτικό τους...

Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να βρουν τρόπο να βελτιώσουν τον πολιτικό τους διάλογο

Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αναπτύξουν σχέση καλής γειτονίας, βασισμένη στα ισχυρά θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Al Ghad TV».

Αυτό που η Ελλάδα δηλώνει είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, κατέστησε σαφές ο Γ. Γεραπετρίτης και επισήμανε πως υπάρχει μία διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σχετικά με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, που θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφερόμενος στην ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο χώρες έχουν το πολιτικό κεφάλαιο ώστε να συνεργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεών τους. Σημείωσε πως οι δύο αντιπροσωπείες, η ελληνική και η τουρκική, συναντήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους πριν από μερικές εβδομάδες και αποφάσισαν να κάνουν κάποια περαιτέρω βήματα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι καλές σχέσεις θα διατηρηθούν και ότι θα αναπτύξουν μια καλή θετική ατζέντα.

Ενδεικτικά, ανέδειξε ως πεδίο συνεργασίας τα θέματα της πολιτικής προστασίας, του τουρισμού, της μετανάστευσης, εκτιμώντας ότι είναι πολλά τα θέματα στα οποία μπορούν οι δύο χώρες να καλλιεργήσουν την καλή τους σχέση, με καλή πίστη. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να βρουν έναν τρόπο να βελτιώσουν τον πολιτικό τους διάλογο.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιοι είναι σήμερα οι όροι της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως πρέπει να επικρατεί ηρεμία, ότι δεν είναι δυνατόν να υφίσταται κανενός είδους επιθετική ρητορική ή επιθετικές δραστηριότητες και πως οι κόκκινες γραμμές πρέπει να γίνουν σεβαστές. «Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να αποτελέσουν μέρος αυτού του διαλόγου θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της, όπως τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Προφανώς, τα θέματα ελληνικής κυριαρχίας εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας» κατέστησε απολύτως σαφές.

Σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η χώρα μας τάσσεται υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη και ότι βλέπει θετικά τα όποια μελλοντικά βήματα σχετικά με την τουρκική προσέγγιση προς την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ωστόσο, ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση πρέπει να γίνουν πολλά βήματα. «Υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα και προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία προκειμένου να διευκολύνουμε αυτή την πορεία. Από την άλλη πλευρά, όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπάρχει ένα μείζον θέμα που αφορά την Κύπρο. Στην Κύπρο έλαβε χώρα μια ξένη εισβολή πριν από 50 χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας υφίστανται ακόμα. Έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τα οποία όλοι πρέπει να συμμορφωθούν. Υποστηρίζουμε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως ισχύει σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, ναι, τασσόμαστε υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη αλλά πρέπει να δούμε ότι θα γίνουν απτά βήματα από την Τουρκία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» υπογράμμισε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών.

Έμφαση σε Αν. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, κλιματική αλλαγή και επισιτιστική κρίση

Περαιτέρω, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Αίγυπτος είναι ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς μας εταίρους» διαμήνυσε και έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στην οικονομία και το εμπόριο και στάθηκε στη συμφωνία για τη μετάκληση εργατών γης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα για την κάλυψη αναγκών στον πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Αίγυπτο για τη σημαντική υποστήριξη που παρείχε στην Ελλάδα στην πυρόσβεση από αέρος κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών στη χώρα μας. Γνωστοποίησε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Πρόεδρο Σίσι τρόπους συνεργασίας, προκειμένου οι δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. «Και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε ορισμένα ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» προσέθεσε.

Μιλώντας για τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ, υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατήσει ειρήνη και εξέφρασε την εκτίμησή στο διαμεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου. Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως οι λιβυκές αρχές πρέπει να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε πως είναι παράνομος, αντίκειται πλήρως στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ότι παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, απευθύνοντας έκκληση να σταματήσει. «Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών για την ειρήνη, και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών. Θέλησε επίσης να αναφερθεί στην πτυχή της επισιτιστικής ανασφάλειας, εκφράζοντας την πεποίθηση «να αναπτύξουμε κάποιες παγκόσμιες οδούς, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο εφοδιασμός σε τρόφιμα θα είναι εξασφαλισμένος για όλο τον κόσμο». Ερωτηθείς αν η Ελλάδα παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μεμονωμένα ή μέσω του ΝΑΤΟ, είπε πως η βοήθεια που παρέχει η χώρα μας στην Ουκρανία είναι κυρίως διμερής και σημείωσε: «Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε οποιαδήποτε χώρα. Πρέπει να παρέχουμε βοήθεια προκειμένου να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες των κρατών, δηλαδή την κυριαρχία. Εμείς, ως Έλληνες, είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε κάθε είδους αναθεωρητισμό. Και η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία ήταν αναθεωρητική. Παραβίασε το status quo στην περιοχή και την κυριαρχία μιας άλλης χώρας. Άρα, πρέπει να συμπαρασταθούμε στη χώρα που αμύνεται και οφείλουμε να τηρούμε το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα σε πόλεις της Ουκρανίας. «Οι Έλληνες, έχουμε εύλογο συμφέρον για την Ουκρανία, επειδή διαβιοί σημαντικός ελληνικός πληθυσμός εκεί, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Οδησσός και η Μαριούπολη. Συνεπώς, παρακολουθούμε στενά την όλη κατάσταση. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι να τελειώσει αυτός ο πόλεμος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να αναληφθεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την επόμενη μέρα όσον αφορά την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, την ανοικοδόμηση ενός νέου ακέραιου, κυρίαρχου κράτους» επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Η Ursula von der Leyen εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής για δεύτερη θητεία

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να παρατείνουν τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά τους φόβους ότι δεν...

Ο Δραγασάκης αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτησή του από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας υπέβαλε το πρωί της Πέμπτης ο ιστορικός βουλευτής της Αριστεράς και επί χρόνια βουλευτής...

Ο υπάλληλος του αεροδρομίου απέσυρε τη μήνυση κατά του Αυγενάκη

Απέσυρε τη μήνυση του υπαλλήλου του αεροδρομίου κατά του Λευτέρη Αυγενάκη για το επεισόδιο στο «Ελ». Βενιζέλος» στις 28 Ιουνίου 2024. Ο υπάλληλος του...

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Δράμα: Συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Φαλακρό για δεύτερη ημέρα

ΑΜΕΣΑ συνέχισε να καίει η φωτιά στο Φαλακρό της Δράμας σε χορτολιβαδική έκταση - Η φωτιά στο Φαλακρό καίει από την Τετάρτη! Η φωτιά...

Σοκαριστικός θάνατος για τραγουδιστή – Πέθανε στη σκηνή μετά από ηλεκτροπληξία

Η οικογένεια και οι φίλοι του 35χρονου είναι συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό του. Τραγωδία σημειώθηκε σε συναυλία στη Βραζιλία, με έναν τραγουδιστή να...

Πέθανε θρυλική Ελληνίδα τραγουδίστρια: Την βρήκαν νεκρή στο σπίτι της στην Κινέτα (video)

Ο καλλιτεχνικός κόσμος λυπήθηκε από την απώλεια της «Βασίλισσας της Σιγκοντό», όπως την αποκαλούσαν. Νεκρή στο σπίτι της στην Κινέτα βρέθηκε το απόγευμα...

Παρίσι 2024: Στη Γαλλία ο πρώτος όμιλος της Ολυμπιακής ομάδας στίβου – Monomaxos

Με χαμόγελα και αισιοδοξία ταξίδεψε στο Παρίσι και από εκεί στο προπονητικό κέντρο Αντώνη η πρώτη ομάδα αθλητών και προπονητών που θα εκπροσωπήσουν την...