Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΜέτρα κατά της «ασύδοτης καταπάτησης του αιγιαλού» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέτρα κατά της «ασύδοτης καταπάτησης του αιγιαλού» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη λήψη μέτρων ενάντια «στην ασύδοτη καταπάτηση του αιγιαλού και την πλήρη εμπορευματοποίηση των παραλιών» ζητούν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου το κόμματος, Νάσου Ηλιόπουλου, «τον τελευταίο μήνα γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς σε μέγεθος και ένταση κινήματος από τις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, όπου οι κάτοικοι οργανώνονται και ουσιαστικά κάνουν τη δουλειά των αρχών: Διεκδικούν με την ενεργή δράση τους να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρήσεις του αιγιαλού».

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε προβλέψει πλήθος ρυθμίσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του αιγιαλού, όπως οι ηλεκτρονικές διαφανείς διαδικασίες δημοπράτησης, η θεσμοθέτηση ότι το 60% του συνόλου της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο και κατοχύρωση ότι ο αιγιαλός δεν χάνει ποτέ τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του, ακόμα κι αν παραχωρείται.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέτρεψε αυτό το καθεστώς, επαναρρυθμίζοντας το πλαίσιο προς όφελος των ιδιωτών, αλλά δεν μεριμνά ούτε καν για την τήρηση αυτού του διευρυμένου πλαισίου».

Στο πλαίσιο αυτό καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν:

  • «Προτίθενται να λάβουν μέτρα ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας στην χρήση του αιγιαλού;
  • Προτίθενται να λάβουν μέτρα ώστε να στελεχωθούν κατάλληλα οι κτηματικές υπηρεσίες στους νησιωτικούς νομούς και να είναι σε θέση να ελέγχουν άμεσα την τήρηση της νομιμότητας εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το δημόσιο;
  • Προτίθενται να προωθήσουν μία απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να επιβάλλονται άμεσα οι κυρώσεις που προβλέπουν την αφαίρεση αδειών των παρανομούντων επιχειρηματιών και την απομάκρυνση των παρανόμως τοποθετημένων ομπρελοκαθισμάτων από τον αιγιαλό;
  • Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες πανελλαδικά και αντίστοιχα πόσες καταγγελίες;».
monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα