Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΟι 16 προτάσεις του δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης...

Οι 16 προτάσεις του δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης καθώς και την ασφάλεια πεζών-οδηγών

Πακέτο το οποίο περιέχει 16 συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην Αθήνα, αλλά και την ασφάλεια πεζών και οδηγών κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σταϊκούρα.

Η συνάντηση των Μπακογιάννη – Σταϊκούρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (31/7) στο Υπουργείο Υποδομών.

Ευρύτερος στόχος του δήμου όπως επισημαίνεται σε σχετική του ανακοίνωση είναι να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, προκειμένου να μπει τέλος στην ταλαιπωρία, αλλά και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα των Αθηναίων.

Το ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων θέτει τις βάσεις συνδυαστικής και αποτελεσματικής ρύθμισης των επιμέρους ζητημάτων, ώστε η Αθήνα να ανακουφιστεί σημαντικά από τον κυκλοφοριακό φόρτο και ταυτόχρονα να περιοριστεί και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η από κοινού διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου πλαισίου για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης κρίνεται απαραίτητη, καθώς σήμερα, η κίνηση έχει ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα (2009-2010) και η τάση είναι σταθερά ανοδική.

«Στην Αθήνα η κίνηση είναι αφόρητη και κάθε χρόνο χειροτερεύει. Απαιτείται λοιπόν άμεσα αλλαγή μοντέλου για τη ρύθμισή της»

Μετά τη συνάντησή του με τον Χρήστο Σταϊκούρα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Στην Αθήνα η κίνηση είναι αφόρητη και κάθε χρόνο χειροτερεύει. Απαιτείται λοιπόν άμεσα αλλαγή μοντέλου για τη ρύθμισή της. Στη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσα αναλυτική πρόταση 16 σημείων μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού».

«Μεταξύ άλλων, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου, υπερκείμενου Φορέα, την ουσιαστική αναβάθμιση των ΜΜΕ, την επαρκή αστυνόμευση, αλλά και μια σειρά από κανονιστικές ρυθμίσεις για τις διαδηλώσεις/εκδηλώσεις, τις πιάτσες ταξί, την τροφοδοσία κ.ά. Με σχέδιο, συνεργασία και συμπληρωματικές δράσεις μπορούμε μαζί να βάλουμε τάξη στο χάος που επικρατεί στους δρόμους της πρωτεύουσας» συμπλήρωσε.

Ένας και μόνο Φορέας αρμόδιος για την κυκλοφορία στην πόλη

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο Δήμαρχος Αθηναίων περιλαμβάνεται η άμεση σύσταση ενός ενιαίου Φορέα που θα «καταργεί» την πολυαρχία και τη διασπορά αρμοδιοτήτων. Ο Φορέας που θα συσταθεί υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα είναι αρμόδιος για όλα και σε αυτόν θα συμμετέχουν ενεργά όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των μετακινήσεων στην Αθήνα. Υπάρχει σχετική, πλήρης, πρόσφατη μελέτη της KPMG (Ιανουάριος 2023) που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στην οποία είχε συνεισφέρει και ο Δήμος Αθηναίων.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ουσιαστική αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, εντονότερη παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους της πόλης, ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας σε έμψυχο δυναμικό και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, επέκταση του πράσινου δακτυλίου με παράλληλη επιτήρηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου για τις πορείες, ώστε να διαφυλάσσεται στο μέτρο του δυνατού και η κυκλοφορία των τροχοφόρων. Προτείνεται επίσης, η φιλοξενία των ξένων επίσημων εκτός του κέντρου της πόλης, η αναθεώρηση του πλαισίου για εκδηλώσεις.

Η ενίσχυση των υποδομών για την υποστήριξη της εναλλακτικής μετακίνησης των πολιτών με τα πόδια ή το ποδήλατο, αλλά και η κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου για τις φορτοεκφορτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας σε συνδυασμό πάντα με την αυστηροποίηση της εφαρμογής του.
Στις επιμέρους προτάσεις είναι η χωροθέτηση νέων σημείων στάθμευσης ταξί, η διαμόρφωση συνολικού σχεδίου για την κυκλοφορία, τη στάση και στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων, η διεύρυνση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε περισσότερες περιοχές της πόλης και η δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή του carsharing, μιας νέας τάσης στην Ευρώπη που προβλέπει το διαμοιρασμό οχημάτων σε πολλούς χρήστες.

Τέλος, για την ασφάλεια της κυκλοφορίας όλων και ιδιαίτερα των πεζών και οδηγών δικύκλων (μοτοσυκλέτες και ποδήλατα) κρίνεται απαραίτητη η θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Αθηναίων (όπως σε αρκετές πόλεις στην Ευρώπη: Παρίσι, Βρυξέλλες, κλπ.) με εξαίρεση κάποιες κεντρικές αρτηρίες.

Φωτογραφία: Βασίλης Λαμπίρης

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα