Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις σοκαριστικές εκρήξεις στην 111 ΠΜ

0
191
Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις σοκαριστικές εκρήξεις στην 111 ΠΜ

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τους υπαίτιους αλλά και τα αποτελέσματα της σοκαριστικής έκρηξης στη στρατιωτική εγκατάσταση της Νέας Αγχιάλου που έθεσε σε κίνδυνο τους κατοίκους της περιοχής και επέφερε πλήγμα στη διεθνή εικόνα των ενόπλων δυνάμεων ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χθες ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του κ. Δένδια την επόμενη μέρα του ατυχήματος «ενέτειναν τον προβληματισμό για τις ευθύνες που οδήγησαν στο συμβάν».

Πιο συγκεκριμένα ρώτησε καταρχήν για ποιους λόγους δεν απετράπη η εξάπλωση της πυρκαγιάς σε τμήμα στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή “Καραμπά” αλλά και τι απαντούν στις αιτιάσεις που κατακλύζουν από χθες το δημόσιο διάλογο, περί ευθυνών της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ. «Είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης (για παράδειγμα, αναγκαία αποψίλωση, αναχώματα με αδρανή υλικά, σύγχρονη συντήρηση υποδομών βάσει των ισχυόντων προτύπων), αλλά και αντιμετώπισης, τέτοιων καταστάσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις;» ρώτησε επίσης η Χαριλάου Τρικούπη και κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να απαντήσουν εάν ελήφθησαν υπόψη στην αντιμετώπιση της κατάστασης, τα πρωτόκολλα ασφαλείας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ κάλεσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης να ξεκαθαρίσει «σε ποιο βαθμό υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς η φωτιά έκαιγε στην περιοχή από την προηγούμενη ημέρα». Επίσης ζήτησε στοιχεία σχετικά με την αποτίμηση της απώλειας πυρομαχικών – οπλισμού αλλά και τις συνέπειες που θα έχει η έκρηξη στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των αεροσκαφών F16. Περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να πληροφορηθεί ποιο θα είναι το πρόσθετο κόστος που θα επιβαρύνει τους πολίτες για την αναπλήρωση των κατεστραμμένων υλικών και σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα έχουν αυτά αναπληρωθεί.

Μέχρι στιγμής, πάντως, μένουν αναπάντητα από κυβερνητικής πλευράς και τα ερωτήματα που έθεσε για το θέμα ο πρώην υπουργός Άμυνας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης. Ειδικότερα ο κ. Αποστολάκης ρώτησε την κυβέρνηση για ποιο λόγο έφτασε η φωτιά μέχρι και τις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης. «Αν είχε καθαριστεί ο χώρος, τι ήταν αυτό που πυροδότησε τα πυρομαχικά;» ρώτησε επίσης ο κ. Αποστολακης και κάλεσε την κυβέρνηση να αναφέρει  «ποιο είναι το σχέδιο πυρόσβεσης και γιατί απέτυχε».

Απαντήσεις για το πρωτοφανές γεγονός ζήτησε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. «Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την έκρηξη» τόνισε σε ανακοίνωσή του και εστίασε στα προβλήματα συντονισμού που αναδείχθηκαν στην περιοχή τις ημέρες της πυρκαγιάς.  «Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το συντονισμό της κατάστασης στη Μαγνησία, αφού δεν υπάρχει συντονιστικό όργανο και παραμένει ασαφές ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις, ποιος κατανέμει τις δυνάμεις που επιχειρούν, ποιος ενημερώνει τους πολίτες» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γεώργιος Καμπάς, χαρακτήρισε «αδιανόητη» την έκρηξη και τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. «Θα πρέπει να εξεταστούν οι ευθύνες, είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα και προσβάλλει την αεροπορία μας» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ