19.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική88η ΔΕΘ: Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα θα πρέπει...

88η ΔΕΘ: Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχει Έλληνα υπεργολάβο.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει προς την ευημερία αν δεν είναι ασφαλής», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του Υπουργείου στην 88η ΔΕΘ. Αυτό το μήνυμα αποτυπώνει την αποστολή του Υπουργείου, τόνισε.

Στην ομιλία του, ο υπουργός ανέφερε ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, οι παγκόσμιες συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά, και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο, καθώς «πολέμοι μαίνονται γύρω μας». Αυτή η κατάσταση μας αναγκάζει να προχωρήσουμε ταχύτερα και πιο αποφασιστικά.

Ο υπουργός εστίασε στους στόχους της «Ατζέντας 2030», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της Άμυνας στην ιστορία της χώρας.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός «ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας και άμυνας», το οποίο θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας και θα ενισχύσει τη διεθνή θέση της Ελλάδας, συμβάλλοντας παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό βασίζεται σε έξι βασικούς άξονες.

Οι άξονες περιλαμβάνουν: την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, τη συνέχιση και βελτίωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, έναν σύγχρονο μοντέλο θητείας και εφεδρείας, τη φροντίδα για το μόνιμο προσωπικό, την προώθηση της αμυντικής διπλωματίας και την ανάπτυξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος για την τεχνολογία και την καινοτομία με το Εθνικό Κέντρο Καινοτομίας.

Φωτογραφία από τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΥΕΘΑ στην 88η ΔΕΘ.

Ο Υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ήδη ένα 12ετή προγραμματισμό για τους εξοπλισμούς, με στόχο να γνωρίζει πού θα βρίσκεται τη επόμενη δεκαετία. «Κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα θα χρειάζεται να έχει Έλληνα υπεργολάβο για να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς, ο ΥΕΘΑ επεσήμανε τη σημασία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και την ανάγκη ενσωμάτωσης της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις με λογικό κόστος, αξιοποιώντας τα ταλέντα του ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας.

Σημαντική είναι η δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας για εταιρείες αμυντικού χαρακτήρα που θα θεσμοθετηθεί το φθινόπωρο. Ο κ. Δένδιας μίλησε επίσης για την ανάπτυξη του anti-drone συστήματος «Κένταυρος», το οποίο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε συνθήκες μάχης και που θα παραχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα για την εξοπλιστική κάλυψη όλων των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ο στόχος είναι η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ να αυξηθεί από το 0,6%-0,7% που είναι σήμερα, ενώ η χώρα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για άμυνα. Αυτή η αναντιστοιχία είναι πρόκληση και πρέπει να αλλάξει, διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών που να συμβάλλει στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.

Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να αξιοποιήσει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή συγκυρία, καθώς υπάρχουν σημαντικά ποσά για άμυνα διαθέσιμα στην ΕΕ. Πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια και ταυτόχρονα να απαιτήσει ότι οι δαπάνες άμυνας δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στο δημόσιο χρέος και έλλειμμα μιας χώρας, κάτι που πρέπει να αποφασίσει η Ευρώπη.

«Από το 1974 έως σήμερα, η Ελλάδα έχει δαπανήσει πάνω από 254 δις ευρώ σε εξοπλισμούς, και στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη ελληνική συμμετοχή σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα», τόνισε ο ΥΕΘΑ. Ανέφερε τέλος ότι, με την ολοκλήρωση της «Ατζέντας 2030», η Ελλάδα θα διαθέτει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο