«Πιστεύω ότι η χώρα κινείται σε επικίνδυνη κατεύθυνση», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας, κατά τη διάρκεια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και του διαλόγου που έγινε στο ΟΤ FORUM.
«Δυστυχώς, καταλήγουμε να βλέπουμε ότι τα δισεκατομμύρια που διατέθηκαν δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Από τα 50 δισ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μόλις 32 δισ. για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η ανασυγκρότηση φαίνεται να είναι δύσκολη, και 20 δισ. για τον αγροτικό τομέα, την ώρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει υπό επιτήρηση. Αντίστοιχα, άλλα τόσα έχουν επενδυθεί στο ΕΣΠΑ, κυρίως για μεγάλες επιχειρήσεις», παρατήρησε ο Χάρης Δούκας.
«Φοβάμαι ότι αν σταματήσουν οι χρηματοροές, μπορεί να βρεθούμε σε περιπέτειες όπως στο παρελθόν. Μάλιστα, παρά την προτροπή των εποπτικών αρχών να περιορίσουμε τις δαπάνες, η κυβέρνηση συνέχισε ακριβώς την αντίθετη πορεία. Ο αποτελεσματικός έλεγχος των δαπανών προϋποθέτει επίσης τον περιορισμό των επιδομάτων. Ενώ η Ευρώπη ζητά να καταπατηθούν οι καρτέλ, εμείς εδώ ακολουθούμε άλλη κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Δούκας.
«Στο επίπεδο δήμου έχουμε ήδη κάνει πολλά»
«Δεν αισθάνομαι κυρίως ως δήμαρχος ή ως υποψήφιος πρόεδρος κόμματος», δήλωσε ο κ. Δούκας, όταν ρωτήθηκε για τους ρόλους του. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στον δήμο έχουμε προχωρήσει σε πολλές δράσεις. Έχουμε ενισχύσει τα ιατρεία μας, κάνοντάς τα πολυδύναμα, έχουμε δημιουργήσει γραφεία που παρέχουν ενεργειακή βοήθεια στα ευάλωτα νοικοκυριά, και συνεργαζόμαστε με άλλους δήμους για τη μείωση του ενεργειακού κόστους», εξήγησε.
«Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με πολλά δημόσια και ιδιωτικά διαμερίσματα που παραμένουν κλειστά. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την πολυϊδιοκτησία προκειμένου να μην αφήνονται αναξιοποίητα τα σπίτια», πρόσθεσε.
«Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορώ να έχω δύο αντικρουόμενους ρόλους. Δεν είναι σωστό το πρωί να εργάζομαι για τον δήμο και το βράδυ να πολιτεύομαι ως πρόεδρος κόμματος. Οι ρόλοι αυτοί πρέπει να συνεργάζονται και να ενισχύουν τη φωνή των τοπικών κοινοτήτων», τόνισε ο κ. Δούκας.
«Άλλωστε, είναι κοινώς αποδεκτό στην Ευρώπη ότι μπορεί κανείς να είναι και δήμαρχος και πρόεδρος. Αυτή είναι η προσέγγισή μου απέναντι σε ένα κράτος που συχνά φαίνεται υπερφορτωμένο και κεντρικό», συμπλήρωσε.
Αντιμετώπιση βραχυχρόνιας μίσθωσης
Σχετικά με το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας ενός φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση αυτού του ζητήματος, παρόμοια με το πώς το έχει κάνει η Βαρκελώνη με κανόνες για τον περιορισμό της.
«Εδώ στην Αθήνα, περιοχές όπως το Κουκάκι είναι υπερκορεσμένες και πρέπει να αποφασίσουμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να σταματήσει. Όμως, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το απαγορεύσουμε ως δήμος, καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο προεδρικό διάταγμα. Γι’ αυτό ζητάμε τη δυνατότητα να έχουμε αποφασιστικό ρόλο στα θέματα αυτά», κατέληξε.
«Απαιτούνται αποφασιστικές κινήσεις»
Ο κ. Δούκας ανέφερε ότι χρειαζόμαστε έναν τρίτο κύκλο αποκέντρωσης, ο οποίος σήμερα δεν λειτουργεί επαρκώς εξαιτίας παλαιών νοοτροπιών. «Στην περίοδο των μνημονίων, μας επισημάνθηκε η ανάγκη να ξεφύγουμε από τις παλαιές πρακτικές και τη συγκεντρωτική λειτουργία του κράτους», εξήγησε.
«Είναι αδιανόητο για τον δήμαρχο Αθηναίων να επισκέπτεται άλλες περιοχές και να μιλάει μόνο για την περιφέρεια. Χρειαζόμαστε νέες, τολμηρές κινήσεις και ήδη βλέπω ότι οι παρεμβάσεις που προτείνονται τυγχάνουν σχεδόν ομόφωνης έγκρισης», υπογράμμισε ο κ. Δούκας. «Αν τα κεντρικά ζητήματα συγκεντρώνονται όλα στα χέρια ενός προσώπου, χάνεται η ευθύνη και οι συνθήκες για τον πελατειασμό ανακύπτουν», πρόσθεσε.
«Είναι επίσης απαραίτητο να ενισχυθεί η κεντροαριστερά για να αποφευχθεί η στροφή προς ακροδεξιές ιδέες», ολοκλήρωσε ο κ. Δούκας.