Η διεθνής νομοθεσία της θάλασσας ορίζει ότι όταν οι κάτοικοι ενός νησιού ή μιας μικρονησίδας εκδιώκονται και η οικονομική τους δραστηριότητα αναστέλλεται, αυτόματα χάνεται και το δικαίωμά τους σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα.
Αυτό το γεγονός καθιστά εξοργιστική την προετοιμασία ενός νόμου από το ελληνικό Κράτος, ο οποίος θα απαγορεύει την τουριστική ανάπτυξη σε μια κατηγορία νησιών και νησίδων. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς σε περίπτωση διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, η Τουρκία θα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, επικαλούμενη τον ελληνικό νόμο που θα υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία», το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει διατάξεις που ρητά απαγορεύουν την τουριστική ανάπτυξη σε ελληνικά νησιά. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν θα είναι δυνατή η δημιουργία τουριστικών υποδομών, ακόμα και σε νησιά που δεν έχουν αυτή τη στιγμή οικονομική δραστηριότητα. Ποιος είναι ο λόγος για μια τέτοια ρητή απαγόρευση; Ακόμα και τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκτήσουν στο μέλλον.
Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε δύο υποομάδες ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων. Στην πρώτη υποομάδα περιλαμβάνονται βραχονησίδες και νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, καθώς και νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Στη δεύτερη υποομάδα περιλαμβάνονται όλα τα ακατοίκητα νησιά που δεν ανήκουν στην πρώτη υποομάδα.
Σύμφωνα με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό, για τα νησιά της πρώτης υποομάδας απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή τουριστικής ανάπτυξης, ενώ στα νησιά της δεύτερης υποομάδας επιτρέπεται μόνο ήπια ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης περιορίζονται δραστικά, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία και κριτική από διάφορους φορείς, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Η απαγόρευση αυτή έχει χαρακτηριστεί απαράδεκτη και αναιτιολόγητη. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης, επισημαίνει ότι η απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά της τρίτης υποομάδας είναι εντελώς αδικαιολόγητη, και ζητά την τροποποίησή της με ρυθμίσεις που να επιτρέπουν την ανάπτυξη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η κατάσταση θυμίζει την περίπτωση της νησίδας Λέβιθα, όπου εκδιώχθηκε βοσκός και το κοπάδι του για να προστατευτεί ένα σπάνιο είδος σαλιγκαριών. Αναρωτιέται κανείς αν τα σαλιγκάρια αξίζουν περισσότερο από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο.
Τέλος, τίθεται το ερώτημα: Είναι ο νόμος του κ. Σκυλακάκη το «δώρο» του Πρωθυπουργού στον πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους; Αυτή είναι η «συναντίληψη για τις θαλάσσιες ζώνες»;