Η κινητοποίηση του γαλάζιου μηχανισμού για τον εορτασμό της 4ης Οκτωβρίου στη Ρηγίλλης αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, με το Μαξίμου και την Πειραιώς να επικεντρώνουν εκεί τις εσωκομματικές τους δυνάμεις. Στόχος είναι να αναζωογονηθεί ο κομματικός πατριωτισμός, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όλων των «φυλών» και γενεών της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά σε μια περίοδο που οι εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ ανήσυχων βουλευτών έχουν αυξηθεί.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Μητσοτάκη να ακυρώσει τη συνάντηση με τους βουλευτές, επέλεξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Η απόφαση αυτή συνδέεται άμεσα με την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναφέρει την ενότητα στο κόμμα, καθώς οι ανησυχίες για τις εσωκομματικές ισορροπίες είναι αυξημένες. Παρά την αρχική πρόθεση για μια χαλαρή συνάντηση στο Μαξίμου με τους βουλευτές εκτός κυβερνητικού σχήματος, ο Μητσοτάκης αποφάσισε να αναβάλει το κοκτέιλ, επικεντρώνοντας την προσοχή στις «γενέθλιες» εκδηλώσεις της Παρασκευής.
Η αλλαγή πλάνου από τον Μητσοτάκη έγινε την Δευτέρα το πρωί, αναγκάζοντας το πρωθυπουργικό γραφείο να διχαστεί: ορισμένοι συνεργάτες δεν επιβεβαίωναν την ύπαρξη προγραμματισμένης συνάντησης, ενώ άλλοι επιβεβαίωναν ότι το βάρος θα πέσει στα γενέθλια της ΝΔ.
Οι τρεις λόγοι πίσω από την απόφαση
Η απόφαση του Μητσοτάκη να αλλάξει το σχέδιο έχει τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, η επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη έχει φέρει την προσοχή ξανά στο κυβερνητικό έργο και την καθημερινότητα, με το πρόγραμμα να είναι ήδη φορτωμένο. Ο ίδιος παρενέβη στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ψηφιακής κτηματογράφησης και έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Ορεστιάδα για το αναπτυξιακό σχέδιο του Έβρου.
Δεύτερον, κρίθηκε ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να αναδείξει δημόσιες ή παρασκηνιακές συζητήσεις για εσωκομματικά ζητήματα, ενδεχομένως με αφορμή τις παρουσίες ή τις απουσίες βουλευτών στο Μαξίμου, γεγονός που θα μπορούσε να επισκιάσει την εκδήλωση.
Τρίτον, υπάρχουν ήδη αποτελεσματικές προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως οι ενημερωτικές συναντήσεις υπουργών με βουλευτές στη Βουλή, μια πρωτοβουλία που συζητήθηκε τον Αύγουστο.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά, δεν είναι σαφές αν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα παραβρεθούν στη Ρηγίλλης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απουσία τους ή η σιωπηλή παρουσία τους θα μπορούσε να επαναφέρει τις μνήμες από το συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο, όπου οι δύο ηγέτες παρέμειναν σιωπηλοί, με τη γλώσσα του σώματος να αποκαλύπτει πολλά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα εκπέμπεται μήνυμα ότι θα συνεχιστεί η κριτική προς την κυβέρνηση, με περίπου 30 βουλευτές να εκφράζουν ανησυχίες για την απομάκρυνση της ΝΔ από τα παραδοσιακά ακροατήριά της. Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι οι δεξιοί ψηφοφόροι νιώθουν προσβεβλημένοι από την ιδεολογική παρέκκλιση της ΝΔ.
Στις τελευταίες εξελίξεις, παρατηρείται κοινή προσέγγιση για το θέμα της βίας ανηλίκων από τους Θάνο Πλεύρη και Δημήτρη Μαρκόπουλο, καθώς και η υποδοχή υπουργικού κλιμακίου στη Λάρισα, όπου τέθηκαν ερωτήματα για τις εκκρεμότητες στη Θεσσαλία.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «αν γίναμε δυσάρεστοι γιατί μεταφέρουμε τη φωνή των αγροτών, δεν φταίει ο «αγγελιοφόρος» όταν το μήνυμα δεν είναι ευχάριστο», υπογραμμίζοντας την έλλειψη ενδοκυβερνητικού συντονισμού.