Η κατάσταση στο Αιγαίο είναι ανησυχητική, καθώς οι ισχυρισμοί των κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με την προσήλωσή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουμε. Η Τουρκία έχει περιορίσει την Ελλάδα στη ζώνη των έξι μιλίων των χωρικών μας υδάτων, και εμείς δεν αντιδρούμε όπως θα έπρεπε.
Έχουμε ατύπως αποδεχθεί ότι η θάλασσα πέρα από την αιγιαλίτιδα ζώνη των νησιών μας είναι «γκρίζα», και οποιαδήποτε κίνησή μας απαιτεί έγκριση από την Άγκυρα. Αυτό αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, καθώς και από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για το εθνικό θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, το οποίο φαίνεται να κατακερματίζεται.
Το εθνικό θαλάσσιο πάρκο δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα αποτελείται από μικρότερα πάρκα, το καθένα από τα οποία θα περιορίζεται εντός των χωρικών υδάτων μας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», «Θαλάσσια πάρκα εντός των χωρικών μας υδάτων», αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν: «Εμείς προχωρούμε ακάθεκτοι να κάνουμε ό,τι πρέπει στο κομμάτι της περιβαλλοντικής προστασίας. Δεν έχουμε κάτι να μοιράσουμε με τους Τούρκους. Δεν πάμε σε διεθνή ύδατα, πάμε σε εθνικά ύδατα, εντός των έξι ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο, και εντός των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο».
Αυτή η στάση συνιστά μια κυνική παραδοχή ότι, για δεύτερη φορά μετά την Κάσο, υποχωρούμε μπροστά σε τελεσίγραφα, όπως αυτό του Χακάν Φιντάν. Η κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει τον σχεδιασμό για ένα ενιαίο περιβαλλοντικό πάρκο, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος σε διεθνή ύδατα, αν και η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτά τα ύδατα. Η άρνηση της κυβέρνησης να διεκδικήσει και να ασκήσει αυτά τα δικαιώματα έχει σοβαρές συνέπειες για το μέλλον του έθνους.
Όπως είχε επισημάνει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνομιλία του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, «Αν οι Τούρκοι πάρουν υφαλοκρηπίδα μεγαλύτερης εκτάσεως από αυτή που δικαιούνται, τότε τα ελληνικά νησιά θα ενταχθούν στον χώρο της Τουρκίας. Και έτσι διασπάται η εθνική ενότητα της Ελλάδας». Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της εθνικής ενότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, αλλά η διατήρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του εθνικού κύρους. Η Τουρκία συνεχώς αμφισβητεί την κυριαρχία μας στα νησιά και τις βραχονησίδες του Αιγαίου, επικαλούμενη γκρίζες ζώνες. Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, ότι «πολιτικοποιείται ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα», δεν είναι επαρκής απάντηση, αλλά μια υπεκφυγή.
Η σημερινή κυβέρνηση προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Θα έπρεπε να τηρεί με σεβασμό τις παρακαταθήκες του, ειδικά σε εθνικά ζητήματα. Δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτές οι παρακαταθήκες είναι βαριές για κάποιους. Ανεξάρτητα από τις αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον, η βούληση του έθνους για επιβίωση και διατήρηση της ενότητας του είναι αμετάβλητη.
- Εφημερίδα «Εστία»