Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κοινοβουλευτικό τοπίο, καθώς οι αλλαγές στην αντιπολίτευση είναι πλέον εμφανείς. Τα ηνία της αντιπολίτευσης περνούν τυπικά από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, γεγονός που ανατρέπει τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Η αποχώρηση των Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτας Παύλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μειώσει τον αριθμό των μελών του σε 29, σε σύγκριση με τα 31 του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζεται πλέον ως η αξιωματική αντιπολίτευση και αποκτά τα αντίστοιχα προνόμια.
Ήδη, τα γραφεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισόγειο του μεγάρου της Βουλής έχουν αδειάσει από τους συνεργάτες του Νίκου Παππά, προκειμένου να υποδεχτούν τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Τα νέα προνόμια του ΠΑΣΟΚ
Ως αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ απολαμβάνει σημαντικά προνόμια, όπως:
⁃ Τη δυνατότητα να είναι το δεύτερο κόμμα που τοποθετείται σε κάθε συζήτηση στη Βουλή, είτε μέσω του εισηγητή είτε μέσω του αρχηγού του.
⁃ Αυξημένο αριθμό επιστημονικών συνεργατών, με 5 επιπλέον μέλη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και 3 για τον πρόεδρο.
⁃ Γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισόγειο του μεγάρου της Βουλής.
⁃ Αυξημένο αριθμό μελών στη Διάσκεψη των προέδρων, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και Πόθεν Έσχες. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (προτού η θέση αυτή κατείχε η Θεοδώρα Τζάκρη), ο οποίος θα συμμετέχει και στη Διάσκεψη των προέδρων και στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες.
Επιπλέον, ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών έχει αυξηθεί και φτάνει τους 21. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όπως η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και η ανεξαρτητοποίηση των Πούλου-Τζάκρη, οι «Κασσελογενείς» ανέρχονται στους 6 (Αυλωνίτης, Τζάκρη, Παύλου, Παππάς, Χρηστίδου, Μάλαμα). Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαιτούνται τουλάχιστον 10 βουλευτές.
Αυτή η αναθεώρηση διατηρεί την αρχική δομή του κειμένου, αλλά προσφέρει μια πιο κατανοητή και οργανωμένη παρουσίαση των πληροφοριών, με βελτιωμένη γραμματική και ροή.