Ο Ν. Ανδρουλάκης έθεσε το ζήτημα των υποκλοπών στον Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτο να μην τηρεί η ΕΥΠ τη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του in, ο Ανδρουλάκης είχε προαναγγείλει ότι θα συζητήσει θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τόνισε την ανάγκη άμεσης συμμόρφωσης της Υπηρεσίας με την απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε κρίνει ότι ο νόμος του 2021 (4790/2021), ο οποίος κατήργησε το δικαίωμα γνωστοποίησης σε όσους θίγονται από τις υποκλοπές, είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μετά την απόφαση αυτή, ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε από την ΑΔΑΕ να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του, και η ΑΔΑΕ ζήτησε τον πλήρη φάκελο της παρακολούθησης προκειμένου να αξιολογήσει τη νομιμότητα της άρσης του απορρήτου του από την ΕΥΠ. Ωστόσο, η Υπηρεσία δεν παρείχε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Σημειώνεται ότι λίγο πριν από τη συνάντηση του Ν. Ανδρουλάκη με τον Κυρ. Μητσοτάκη, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρέλαβε νέα μήνυση που κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης για την υπόθεση των υποκλοπών, με τις δύο μηνύσεις να συνενώνονται. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται επίσης και ο άνθρωπος που φέρεται να έχει πληρώσει τα μολυσμένα SMS μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη μήνυση του κ. Ανδρουλάκη αναφέρεται ότι «ανεξαρτήτως του πορίσματος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο μηνυόμενος δεν κλήθηκε ως ύποπτος και οι ενέργειές του δεν ερευνήθηκαν». Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη διερεύνησης της σχέσης του μηνυόμενου με τις εταιρείες Intellexa και Krikel, οι εκπρόσωποι των οποίων αντιμετωπίζουν ήδη κατηγορίες για παραβίαση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση – Οι συμφωνίες και οι διαφωνίες
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διήρκεσε περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν τη συνάντηση «καλή» και «ειλικρινή», ενώ από τη Χαριλάου Τρικούπη την αποτίμησαν ως «παραγωγική». Η ατζέντα περιλάμβανε, εκτός από ζητήματα κράτους δικαίου, και θέματα πολιτικής συναίνεσης, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς και μια ελαφριά συζήτηση για κεράσματα.
Αναφέρθηκε επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ακρίβεια, τη στέγαση, το δημογραφικό και την εξωτερική πολιτική, εστιάζοντας στα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.
Οι τρεις προτάσεις
Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, με εκπροσώπηση από όλα τα κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να συμφώνησε να εξετάσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας την πρόταση αυτή.
Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης επανέφερε την ανάγκη σύστασης Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με τον κ. Μητσοτάκη να μην είναι αρνητικός στην πρόταση.
Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, προτείνοντας επίσης να υπάρχει τριετία από την αφυπηρέτηση δικαστών έως την επιλογή τους για άλλα αξιώματα. Ο πρωθυπουργός δεν φάνηκε αρνητικός, αλλά δεν δεσμεύτηκε.
Οι δύο πολιτικοί διαφώνησαν σε ζητήματα όπως ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, η golden visa και η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει δική της πρόταση για το τελευταίο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Ν. Ανδρουλάκη ότι σχεδιάζει να προτείνει νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις βουλευτικές εκλογές, που θα αφορά τους απόδημους.
Ανδρουλάκης: Η συναίνεση είναι ένα ταγκό που αφορά δύο
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συναίνεση είναι ένα ταγκό που αφορά δύο. Θα κάνουμε αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση και θα συνεχίσουμε να προτείνουμε λύσεις για την πρόοδο της χώρας». Πρόσθεσε ότι «θα λέμε τα όχι που πρέπει και τα ναι που είναι παραγωγικά, ώστε να υπάρχει πεδίο συναίνεσης με βήματα και από τις δύο πλευρές, χωρίς τοξικότητες».