Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στη στρατηγική σκέψη του κόμματος σχετικά με την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου και οργανώθηκε από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής του Ελσίνκι, την οποία χαρακτήρισε «κορυφαία στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου». Επισήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, ωστόσο, η κυβέρνηση Καραμανλή που ακολούθησε δεν συνέχισε αυτή την πολιτική. Επιπλέον, τόνισε ότι η πολιτική της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν είχε διαφορετική κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι «ο χρόνος δεν λειτουργεί πάντα υπέρ μας».
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες»
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες». Κριτικάροντας τη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το κλίμα για διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό. Επίσης, αναφέρθηκε στις νέες διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως η επαναφορά θεμάτων μειονοτήτων, τα οποία, όπως τόνισε, έχουν κλείσει από τη Συνθήκη της Λωζάνης, επισημαίνοντας την ανάγκη για προσοχή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προειδοποίησε για πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις, αναφέροντας ότι «αν στη Συρία δημιουργηθεί ένα καθεστώς δορυφόρος της Τουρκίας, υπάρχει ο κίνδυνος ενός τουρκο-συριακού συμφώνου, όπως το τουρκο-λιβυκό». Υπογράμμισε την ανάγκη να αξιολογούμε όχι μόνο τις δικές μας δυνατότητες, αλλά και το διεθνές περιβάλλον.
Για τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ». Πρότεινε να σχεδιάσουμε μια ειδική οικονομική σχέση με την Τουρκία, περιλαμβάνοντας μια τελωνειακή αναβάθμιση με γεωπολιτικές εγγυήσεις και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, επισήμανε ότι η Τουρκία παραμένει οικονομικά εξαρτημένη από τη Δύση.
Αναφερόμενος στην ανάγκη για ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «η λύση είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια». Ζήτησε από την ΕΕ να αποκτήσει εργαλεία αποτροπής, να αλλάξει το βέτο σε θέματα κυρώσεων και να προχωρήσει στη δημιουργία ευρωστρατού. Τόνισε επίσης την ανάγκη για ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με την εξαγωγή οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες που απειλούν χώρες της ΕΕ.
«Με μανιχαϊσμούς και τυφλές συγκρούσεις δεν πάμε πουθενά»
Συζητώντας τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «τα εσωτερικά ζητήματα της ΝΔ μεταφράζονται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής». Κριτικάροντας τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει ένα συνέδριο για να εξηγήσει πώς ένα κόμμα ηττήθηκε δύο φορές και έπειτα να μου κάνει μαθήματα αντιπολίτευσης». Ο ίδιος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν αγωνίστηκε για να γίνει το αντίπαλο δέος της ΝΔ προκειμένου να συγκυβερνήσει μαζί της, αλλά για να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική που θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του λαού.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη για συναινέσεις, λέγοντας ότι «με μανιχαϊσμούς και τυφλές συγκρούσεις δεν πάμε πουθενά». Επίσης, ανέφερε ότι μετά τα μνημόνια, ο λαός περίμενε να φύγει η τοξικότητα, κάτι που δεν έχει συμβεί. Κλείνοντας, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του λαού.
«Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση»
Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στις επόμενες εκλογές, ο λαός θα τιμήσει την πρότασή μας και θα φέρει νίκη στη δημοκρατική παράταξη απέναντι στη συντήρηση». Τόνισε ότι οι πολίτες του κέντρου αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, αποφεύγοντας την αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τη συγκρουσιακή διάθεση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαθέτει ουσιαστικές προτάσεις για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μετά τις επόμενες εκλογές, η χώρα μπορεί να αποκτήσει μια διαφορετική κυβέρνηση, που θα στέκεται με σεβασμό απέναντι στα προβλήματα του λαού».