Η ρήξη στη Νέα Δημοκρατία είναι πλέον ορατή, καθώς η «γαλάζια» ιστορία του Αντώνη Σαμαρά επαναλαμβάνεται, με τον πρώην πρωθυπουργό να βρίσκεται για δεύτερη φορά εκτός κόμματος, μετά την πρώτη του απομάκρυνση το 1993. Η οριστική ρήξη ήρθε το Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, όταν ο Σαμαράς, μέσω συνέντευξης στο «Βήμα της Κυριακής», εξέφρασε σφοδρές επικρίσεις κατά της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία, από τη «δόνηση Σαμαρά», είναι μεγάλο και θα χρειαστούν σημαντικές εργασίες για να κλείσει.
Ο Σαμαράς δεν δίστασε να αναφερθεί σε «χαριεντισμούς» του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προτείνοντας μάλιστα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Σαμαρά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η διαγραφή ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος φαινόταν να επιδιώκει αυτή την εξέλιξη.
Τα «καυτά» ερωτήματα και τα σενάρια για νέο κόμμα
Η κατάσταση στην Νέα Δημοκρατία είναι τεταμένη, με τον Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει ότι «αυτή τη φορά η ιστορία δεν θα επαναληφθεί», υπογραμμίζοντας τη σταθερότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας χωρίς τον Σαμαρά. Ωστόσο, οι αντιδράσεις είναι πολλές και η αναστάτωση στο κόμμα είναι εμφανής.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί να διαχειριστεί τις αντιδράσεις, ο Κώστας Καραμανλής παραμένει σιωπηλός, ενώ ο Σαμαράς έχει προγραμματίσει ταξίδι στο εξωτερικό.
Ένα από τα πιο καίρια ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν ο Σαμαράς θα ιδρύσει νέο κόμμα. Ο Νίκος Τσιούτσιας, συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, δεν απέκλεισε αυτή την πιθανότητα, επισημαίνοντας ότι από το Σάββατο ο Σαμαράς δεν είναι πλέον μέλος της Νέας Δημοκρατίας.
Αλλά και το ερώτημα για το πόσοι βουλευτές θα τον ακολουθήσουν σε περίπτωση ίδρυσης νέου κόμματος παραμένει αναπάντητο. Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει εκφραστεί δημόσια για τη συνέντευξη Σαμαρά, αν και οι φήμες για την αντίδρασή του κυκλοφορούν.
Η επόμενη ημέρα
Στο Μαξίμου, η κατάσταση είναι κρίσιμη, με συνεχείς συσκέψεις να λαμβάνουν χώρα. Παρά το βαρύ κλίμα, η διαγραφή του Σαμαρά θεωρείται μονόδρομος. Οι επόμενες ώρες και μέρες θα είναι καθοριστικές για την κυβερνητική παράταξη.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας θα εξετάσει το θέμα της διαγραφής του Σαμαρά, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας να στέλνει σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, και η απόφαση θα σταλεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα την κοινοποιήσει στον πρόεδρο της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Γιάννης Τραγάκης, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Σαμαρά ήταν πολύ σοβαρές για να μην υπάρξει αντίκτυπος, ενώ τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ παραμένει ενωμένη.
Ωστόσο, οι όποιες διαφοροποιήσεις ενδέχεται να έχουν κρίσιμες συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Η «βόμβα» που έριξε ο Αντώνης Σαμαράς προκάλεσε αναταραχή, με τον πρωθυπουργό να δείχνει την έξοδο από το κόμμα στον Μεσσήνιο πολιτικό. Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα στο εξωτερικό, με σημαντικά ειδησεογραφικά πρακτορεία να καλύπτουν το γεγονός.
Ο Guardian ανέφερε ότι «ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία λόγω της συνεχούς κριτικής του στις κυβερνητικές πολιτικές». Το Reuters περιέγραψε την αποπομπή του Σαμαρά από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, ενώ η Hurriyet από την Τουρκία τόνισε την κριτική του Σαμαρά για την ήπια στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία.
Η Daily Sabah δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διαγραφή του Σαμαρά λόγω της κριτικής του για υπερβολική διαλλακτικότητα με την Τουρκία, ενώ το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρθηκε στο κάλεσμα του Σαμαρά προς τον Μητσοτάκη να απομακρύνει τον Υπουργό Εξωτερικών.