15.9 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑπό τις Πρέσπες ως το Αιγαίο: Σημάδια που προειδοποιούν…

Από τις Πρέσπες ως το Αιγαίο: Σημάδια που προειδοποιούν…

Πριν από κάθε σημαντικό και καταστροφικό γεγονός, συνήθως υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που μας προετοιμάζουν για τις εξελίξεις. Στην πολιτική, ιδίως κατά την πεντηκονταετία της Μεταπολίτευσης, τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Η προσεκτική παρατήρηση των δημόσιων δηλώσεων είναι αρκετή για να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση χρησιμοποιούν συχνά την ίδια ρητορική, με ελάχιστες μόνο διαφοροποιήσεις.

  • γράφουν οι Αλέξανδρος Σταυράκης, Παναγιώτης Παύλου

Η ρητορική είναι μια σύνθετη τέχνη, που αποσκοπεί να πείσει τους ακροατές μέσω του λόγου. Είναι, επομένως, ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε πολιτικό. Για παράδειγμα, ο Νίκος Κοτζιάς, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επί κυβέρνησης Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ), χρησιμοποίησε τη ρητορική του για να πείσει σχετικά με την αναγκαιότητα υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τότε δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η επίλυση των προβλημάτων μας σημαίνει ότι δημιουργούμε ξανά τα Βαλκάνια των φίλων που συνεργάζονται.»

Ωστόσο, προκύπτει ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποια συνεργασία αναπτύξαμε με τα Σκόπια μετά την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας; Ο Κοτζιάς υποστήριξε τότε ότι: «Παρά τις δυσκολίες, θα το προχωρήσουμε μέχρι το τέλος, αρκεί και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί σε αυτό το ιστορικό καθήκον. Διότι αυτό:

– διασφαλίζει την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής,

– διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή,

– δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με τη συγκεκριμένη χώρα [Σκόπια] ακόμα καλύτερα. Οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι εξαιρετικές!»

Μετά τη Συνθήκη των Πρεσπών, η Πρόεδρος των Σκοπίων, Σιλιανόφσκα, αναφέρθηκε στο όνομα της χώρας της απλώς ως «Μακεδονία», παρά τις προσπάθειες του Κοτζιά να τονίσει την έννοια της φιλίας και της συνεργασίας. Είναι λοιπόν ερώτημα: Είναι οι Σκοπιανοί φίλοι μας;

Πρόσφατα, σε ομιλία του στο Delphi Forum, ο Κοτζιάς υπερασπίστηκε την πολιτική εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας, επισημαίνοντας:

«Τα πράγματα απαιτούν προσοχή, φιλική πολιτική, Διεθνές Δίκαιο, και να συμπεριλαμβάνουμε και τον άλλον στο παιχνίδι.» Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, είχε δηλώσει:

«Αν η ιστορία μας οδηγεί σε φυλάκιση και καταστροφή του μέλλοντός μας, τότε δεν πράττουμε σωστά.»

Εξετάζοντας τις θέσεις ανώτατων αξιωματούχων της τότε ελληνικής κυβέρνησης, ανακύπτει το ερώτημα: Τι κέρδισε τελικά η Ελλάδα από αυτή τη διαδικασία;

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κοινή γνώμη πίστεψε ότι η εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία στο σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων ήταν μια εθνική μειοδοσία. Ωστόσο, οι εξελίξεις που ακολούθησαν αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης το 2019, δήλωσε κατηγορηματικά ότι: «Δεν θα πω ποτέ ‘καλωσορίζω τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό στη χώρα’, περιμένω να το πείτε εσείς, κύριε Τσίπρα.» Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, το 2022, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, καλωσόρισε στην Αλεξανδρούπολη τον «Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Ντίμιταρ».

Ο Μητσοτάκης, σε συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, αναγνώρισε ότι: «Προφανώς δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που να ήθελε το όνομα ‘Μακεδονία’ στην ονομασία του γειτονικού κράτους,» αλλά πρόσθεσε ότι «το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα, την επόμενη μέρα».

Ως Πρωθυπουργός, σε άλλη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, απάντησε κατηγορηματικά στην ερώτηση δημοσιογράφου:

«Είναι ανοιχτό το θέμα της ονομασίας του βορείου γείτονά μας ή έχει κλείσει;» και δήλωσε:

«Έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις, αλλά η Ελλάδα σέβεται διεθνείς συμφωνίες. Άρα το ζήτημα έχει κλείσει.»

Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να κατανοήσει ότι, είτε πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για τη Νέα Δημοκρατία, όλοι οι πολιτικοί αυτοί δεν διαφέρουν ουσιαστικά. Είναι εντολοδόχοι που δέχονται εντολές από κοινούς, αν όχι τους ίδιους, εντολοδότες. Και είναι σαφές ότι αυτοί οι εντολοδότες δεν είναι οι Έλληνες πολίτες.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των κομμάτων εξουσίας είναι ότι ο πρωταρχικός τους στόχος είναι η διασφάλιση της παραμονής των βουλευτών τους στο Κοινοβούλιο. Έτσι, έννοιες όπως «καλή γειτνίαση» και «ειρήνη στην περιοχή» χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για τις επόμενες παραχωρήσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Η πιο κρίσιμη υποχώρηση αφορά το Αιγαίο και τη συνεκμετάλλευσή του με την Τουρκία. Το ζήτημα αυτό δεν προέκυψε μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά ήταν και στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τότε δεν προχώρησε.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι δεν είναι αντίθετος στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, αρκεί να λυθεί η «μία και μοναδική διαφορά» της οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Αυτή η προσέγγιση επαναλαμβάνεται και από την παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δεν είναι κακή ή απαράδεκτη. Ωστόσο, η πεποίθηση ότι η μη οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι η αιτία της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας είναι λανθασμένη.

Η σύμπλευση των κομμάτων εξουσίας στο ζήτημα της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας είναι εμφανής, παρά τις δημόσιες αρνήσεις τους. Οι υποκλίσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη σε συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύουν αυτή τη σύμπλευση.

Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι τόσο διεφθαρμένο που παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προστατεύσει τα συμφέροντα της διαπλοκής. Τρία παραδείγματα είναι ενδεικτικά:

Η ομολογία του Υπουργού Εξωτερικών Γεραπετρίτη ότι το πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για επισκέψεις σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραβιάζει τη Συνθήκη Σένγκεν.

Η έγγραφη γνωστοποίηση προς τον ΟΗΕ ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει επίσημο χαρακτήρα για την Ελλάδα.

Η σκόπιμη καθυστέρηση της υποβολής Σχεδίων Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν την άρνηση της Ελλάδας να θωρακίσει την εθνική της κυριαρχία και τα δικαιώματά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Η τρέχουσα κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, δεν επιθυμεί να εφαρμόσει την πλήρη επέκταση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στο Αιγαίο, κάτι που θα μπορούσε να επιλύσει το 50% των προβλημάτων. Αυτή η στάση προμηνύει δυσμενείς εξελίξεις για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αφυπνιστεί η ελληνική κοινή γνώμη. Η συνειδητοποίηση ότι οι διακομματικές ελίτ μειοδοτούν θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη χώρα. Κάθε πρωτοβουλία, όπως το παρόν βίντεο που ετοίμασε Έλληνας της Διασποράς, είναι πολύτιμη και συνιστάται να παρακολουθηθεί προσεκτικά.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο