Η αποχώρηση της Εισαγγελέως του Άρειου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις. Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και η αναφορά του σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι υποκλοπές, το ναυάγιο της Πύλου και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, φάνηκε ότι ενόχλησαν την ανώτατη δικαστικό.
Η αποχώρηση της Εισαγγελέως
Σύμφωνα με σχετικό βίντεο της ομιλίας, η κα Αδειλίνη φάνηκε να μαζεύει τα πράγματά της και να αποχωρεί από την αίθουσα. Αυτή η κίνηση δεν πέρασε απαρατήρητη από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος σχολίασε: «Επιβάλλεται η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία να καθίσουν και να ακούσουν τουλάχιστον… να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου και για μια ισχυρή Δημοκρατία».
Η κριτική του Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε την καθυστέρηση και την ολιγωρία στη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία, μια κριτική που αντικατοπτρίζει και την άποψη σημαντικού μέρους της κοινής γνώμης. «Μπορούμε ευλόγως να ελπίζουμε ότι οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας, όπως το σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προτού αναφερθεί και στην τραγωδία της Πύλου και στο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη.
«Η Ελλάδα σήμερα είναι υπό επιτήρηση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση», πρόσθεσε, με αυτά τα λόγια προφανώς να ενοχλούν την κα Αδειλίνη, η οποία αποχώρησε από την αίθουσα.
Η αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργού
Ο κ. Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι αν θέλουμε να γιορτάζουμε με περηφάνια επετείους όπως η σημερινή, για τα 50 χρόνια από την επανακύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι απαραίτητο οι δικαστικές και εκτελεστικές αρχές να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και να ακούνε τις απόψεις της κοινωνίας.
Ο μάρτυρας και το σκάνδαλο των υποκλοπών
Η αποχώρηση της κας Αδειλίνη συνέπεσε με δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που αφορούν τον κρίσιμο μάρτυρα Αιμίλιο Κοσμίδη. Ο Κοσμίδης φέρεται να είναι ο άνθρωπος που χρηματοδότησε τα μολυσμένα SMS με το λογισμικό Predator που έφτασαν σε πολιτικούς και δημοσιογράφους. Παρά τη σημασία της κατάθεσής του, δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει, λόγω απόφασης της κας Αδειλίνη για ταχύτερη διερεύνηση της υπόθεσης.
Δυσανεξία στην κριτική
Η στάση της ανώτατης δικαστικού προκάλεσε συζητήσεις για τη δυσανεξία της στην κριτική, με πολλούς να κάνουν λόγο για θεσμική απρέπεια, ειδικά απέναντι σε άλλους παρόντες, όπως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.