Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑπορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα της Κωνσταντοπούλου για τα αποτελέσματα των...

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα της Κωνσταντοπούλου για τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019

"01 crossorigin="anonymous">


Την αίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 απέρριψε το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ έκρινε πως είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της αίτησης της κα Κωνσταντοπούλου και την παρέπεμψε στο Εκλογοδικείο, ενώ το αίτημα είχε να κάνει με τις ψήφους που είχε λάβει το κόμμα της στις εκλογές του 2019.

Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό στις εκλογές του 2019 το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε λάβει 2.768 ψήφους επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων (ποσοστό 1,465%), με αποτέλεσμα να παραμείνει εκτός Βουλής, καθώς δεν είχε το απαιτούμενο εκλογικό μέτρο του 1,5%.

Γιατί προσέφυγε στο ΣτΕ η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η «Πλεύση Ελευθερίας» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε η αίτησή τους για συνέχιση της επανακαταμέτρησης όλων των ψηφοδελτίων (συμπεριλαμβανομένων των ακύρων και των λευκών) όλων των συνδυασμών της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Στην αίτηση, επικαλέστηκε την ανάγκη διασταύρωσης και επιβεβαίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς συντρέχει ειδικός νομικός λόγος, αλλά έχει και έννομο συμφέρον επανακαταμέτρησης, που ανάγεται στο δικαίωμα λήψης της εκλογικής επιχορήγησης, εφόσον υπερβεί το ποσοστό των ψήφων το 1,5%.

Όπως ισχυρίστηκε ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα το ποσοστό του 1,5% υπολείπεται μόλις 2.068 ψήφους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στη συνέχεια. έγινε η ανακήρυξη των βουλευτών με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα και ο οριστικώς πίνακας κατανομής των εδρών των κομμάτων.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε νέα αίτηση

Ακολούθως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με νέα αίτηση ζήτησε από το Πρωτοδικείο Αθηνών να συνεχιστεί η καταμέτρηση και παράλληλα ζήτησε αντίγραφα των τηλεγραφημάτων των δικαστικών αντιπροσώπων που αφορούν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Το Πρωτοδικείο απέρριψε το αίτημα, σημειώνοντας ότι πρέπει να κατατεθεί ένσταση στο Εκλογοδικείο, κάτι όμως που δεν έγινε. Κατόπιν αυτών, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίαςπροσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, επί της αιτήσεώς της.

Το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 443/2024 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση της, υπογραμμίζοντας ότι εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αμφισβητηθεί ενώπιον του Εκλογοδικείου, δεν μπορεί από το ΣτΕ να ελεγχθεί ούτε ευθέως ούτε παραπίπτοντος και προσέθεσε ότι στερείται δικαιοδοσίας να επιληφθεί και απέρριψε την αίτηση ακύρωσης.

Google News
monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα