Εκλογή νέου προέδρου στις 24 Νοεμβρίου και, αν χρειαστεί, επαναληπτικός γύρος την 1η Δεκεμβρίου αποφάσισε προχθές η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η απόφαση δεν φαίνεται να ανακόπτει την πορεία του κόμματος προς τη φθορά, αλλά μάλλον προσθέτει επιπλέον προκλήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε διάσπαση νωρίτερα από ότι αναμενόταν.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος, αν και απουσίαζε από τη συνεδρίαση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με δηλώσεις του. Ο Κασσελάκης χαρακτήρισε την απομάκρυνσή του από την προεδρία «πραξικοπηματική» και υποστήριξε ότι προήλθε από «κουκουλοφόρους», γεγονός που προκάλεσε οργή και θυμό στην πλειοψηφία των μελών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρώην πρόεδρος την ώρα της συνεδρίασης βρισκόταν στην Άρτα, εκλογική περιφέρεια της Όλγας Γεροβασίλη, περιφερόμενος με την Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια, γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, η οποία είναι γνωστή για την εχθρότητά της προς αυτόν.
«Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας. Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα, και όχι την ώρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Εξάλλου, στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι», σχολίασε η αντιπρόεδρος της Βουλής με παγερό ύφος.
Η ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη των εκλογών και την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου από 1 έως 3 Νοεμβρίου δεν αμφισβητήθηκε, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 112 ψήφων από τους 201 παρόντες.
Η πρόταση της εκπροσώπου του Κασσελάκη, Θεοδώρας Τζάκρη, να συντομευτούν οι ημερομηνίες λόγω φόβου ότι οι υποστηρικτές του θα «καούν στην προθέρμανση», συγκέντρωσε 62 ψήφους. Αντίθετα, πρόταση του Π. Πολάκη για αποφυγή συνειρμών, απέσπασε μόλις εννέα ψήφους. Επίσης, απορρίφθηκε η πρόταση του Ν. Παππά για να είναι το συνέδριο και καταστατικό.
Η ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα εντάθηκε όταν, με οριακή πλειοψηφία (87 υπέρ, 84 κατά), εγκρίθηκε η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, που απαιτεί από τους υποψηφίους προέδρους, εκτός από 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, να καταθέσουν μέχρι την 24η Οκτωβρίου και δήλωση «πόθεν έσχες», η οποία θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η απόφαση προκάλεσε αναστάτωση.
Συνθήματα
Περίπου 40-50 μέλη του κόμματος, σαν να τους καθοδηγούσε μια αόρατη μπαγκέτα, σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και αποχώρησαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της νομενκλατούρας, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση ήταν άκυρη λόγω έλλειψης απαρτίας.
Ωστόσο, το προεδρείο διευκρίνισε ότι η απαρτία διαπιστώνεται κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Στελέχη της πλειοψηφίας τόνισαν: «Δεν μπορεί καθένας να παίρνει την ομάδα του και να φεύγει κάθε φορά που δεν του αρέσει μια απόφαση»!
Στελέχη του κόμματος υπογράμμισαν την ανάγκη διαφάνειας στην πολιτική διαδικασία, τονίζοντας ότι όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, κάτι που θεωρούν κρίσιμο για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του Κασσελάκη θεωρούν ότι η πρόταση είναι φωτογραφική και αποσκοπεί στον αποκλεισμό του από την εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, κανείς δεν εξήγησε τι ακριβώς φοβάται ο Κασσελάκης, αν όντως διαθέτει διαφανές «πόθεν έσχες».
Ο Χ. Σπίρτζης, που εισηγήθηκε την τροπολογία, εξήγησε ότι «δεν κόβεται κανείς, αλλά όλα αυτά που ακούμε δεν θα παραμείνουν κρυφά. Δεν φτάνει στο συνέδριο όποιος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και “πόθεν έσχες”».
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι «τα έγγραφα που θα συνοδεύουν την υποψηφιότητα θα εγκριθούν από το συνέδριο».
Στάση αναμονής από Κασσελάκη
Η επόμενη σύγκρουση φαίνεται πως έχει ήδη προγραμματιστεί, καθώς οι διαφωνίες γύρω από θέματα διαφάνειας και καταγραφής περιουσιακών στοιχείων εντείνονται. Ο Κασσελάκης φαίνεται ότι θα περιμένει να δει ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί του και πώς θα διαμορφωθεί το γενικό κλίμα πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις του.
Η στάση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία δηλώνει ότι «δεν πρέπει να του δοθεί δεύτερη ευκαιρία», καθώς και η αδυναμία της μειοψηφίας να προτείνει υποψήφιο, τον υποχρεώνουν σε αναμονή. Παράλληλα, η υποψηφιότητα του Σ. Φάμελλου κερδίζει έδαφος, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να ηρεμήσει την κατάσταση και να σταθεί σοβαρά απέναντι στον Μητσοτάκη.
Διαβάστε ακόμα:
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία