13.4 C
Athens
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑθήνα και Λευκωσία: Συμφωνία για ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα φυσικού αερίου και...

Αθήνα και Λευκωσία: Συμφωνία για ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – Το κοινό ανακοινωθέν

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Κατά τη διάρκεια της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου, η οποία επικεντρώθηκε στο Κυπριακό, συζητήθηκαν επίσης σημαντικά ζητήματα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου, οι γεωπολιτικές συνθήκες, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και η συνεργασία στους τομείς της Παιδείας, Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Η επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα εντός του 2025»

Αθήνα και Λευκωσία υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου.

Ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν Αθήνας – Λευκωσίας:

«Στις 27 Νοεμβρίου 2024, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμπροήδρευσαν της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου των δύο χωρών.

Στη σύνοδο συμμετείχαν οι Υπουργοί και Υφυπουργοί των δύο κρατών που είναι αρμόδιοι για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Ψηφιακής Πολιτικής, Έρευνας και Καινοτομίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Κοινωνικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου.

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, με πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ και την έναρξη νέου θεσμικού κύκλου στην ΕΕ, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη θεσμοθέτηση των διακυβερνητικών συνόδων, οι οποίες συμβάλλουν στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύουν τη διμερή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου.

Η σύνοδος εστίασε κυρίως στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε μια χρονιά που σηματοδότησε την 50η επέτειο της παράνομης εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία. Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την κινητοποίηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και τη διάσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα στις 15 Οκτωβρίου, καθώς και την πρόθεση για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης στο άμεσο μέλλον. Τόνισαν ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επανέναρξη και διεξαγωγή των συνομιλιών.

Αναγνωρίστηκε η πρόοδος στη συνεργασία στους τομείς Υγείας, με υπογραφή συμφωνιών για διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρών και πνευμόνων, καθώς και η επιτάχυνση ενεργειών για συνεργασία στην αγορά φαρμάκων. Στον τομέα της Παιδείας, ανασκοπήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και υπογράφηκε νέο πρόγραμμα συνεργασίας 2023-2027, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα σχολικής εκπαίδευσης, όπως η καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού και η χρήση νέων τεχνολογιών.

Στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση, αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας και η ανταλλαγή καλών πρακτικών, με στόχο την καταβολή επιμερισμένων συντάξεων και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της προστασίας ευάλωτων πολιτών μέσω Μνημονίου Συνεργασίας.

Στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, διαπιστώθηκε η πρόοδος στην ανάπτυξη της κυπριακής εφαρμογής του Ψηφιακού Πολίτη και αποφασίστηκε η διασύνδεση με την ελληνική εφαρμογή για αμοιβαία αναγνώριση εγγράφων και ανάπτυξη πρόσθετων υπηρεσιών.

Στον τομέα της ενέργειας, συζητήθηκε η πρόοδος στην υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, με υπογραφή Πλαισίου Κατανόησης μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων. Εκφράστηκε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον επενδυτικών ταμείων και συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.

Στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων και πολιτικής προστασίας. Επίσης, χαιρετίστηκε η συνεργασία στον τομέα του επαναπατρισμού υπηκόων από το Λίβανο.

Στον τομέα της δικαιοσύνης, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για καταπολέμηση της διαφθοράς και ενίσχυση του κράτους δικαίου. Στη δημόσια διοίκηση, αποφασίστηκε η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την ελληνική πλευρά.

Στον τομέα της άμυνας, συζητήθηκε η θέσπιση Πολιτικού Οργάνου Διαβούλευσης και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων για καινοτόμες αμυντικές πρωτοβουλίες.

Στα θέματα έρευνας και καινοτομίας, επαναβεβαιώθηκε η στήριξη του κοινού προγράμματος χρηματοδότησης έργων Ε&Κ και η συνεργασία για δημιουργία υποδομών τεχνητής νοημοσύνης.

Στον τομέα της Ναυτιλίας, επιβεβαιώθηκε η πρόοδος στην ναυτική εκπαίδευση και ψηφιοποίηση υπηρεσιών των νηολογίων, με στόχο τη βιωσιμότητα της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.

Στον Πολιτισμό, ανασκοπήθηκε η πρόοδος στην υπογραφή Συμφωνίας και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Τέλος, συμφωνήθηκε η επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το 2025, με θεματολογία που θα καθοριστεί από κοινού.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια