30.9 C
Athens
ΑρχικήΠολιτικήΧρυσοχοΐδης για Αγίους Αναργύρους: «Να διερευνηθεί τι έπρεπε να κάνει και τι...

Χρυσοχοΐδης για Αγίους Αναργύρους: «Να διερευνηθεί τι έπρεπε να κάνει και τι δεν έκανε η αστυνομία»


Για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους και μάλιστα έξω ακριβώς από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, εξήγησε σχετικά με την ένταξη του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα μιλώντας στην ΕΡΤ: «Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία, ως προς την ποινική μεταχείριση όμως θέλει μια συζήτηση. Με τον όρο γυναικοκτονία, επαναλαμβάνω, συμφωνώ απόλυτα. Αλλά ποινικά δεν είναι δική μου δουλειά».

«Θα πρέπει ποινικολόγοι μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να “καθίσουν κάτω”, να δούμε αν πραγματικά απαιτείται, χρειάζεται, είναι ανάγκη να υπάρξει αυτή η μεταβολή. Και ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τον όρο γυναικοκτονία. Το νομικό μέρος, όμως, θέλει μια σοβαρή, ουσιώδη και ψύχραιμη συζήτηση», συμπλήρωσε.

«Όταν χάνεται μια ζωή τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο»

«Έχω βιώσει στη μακρά μου διαδρομή πολλά περιστατικά βίας, ακόμη και μπροστά στα μάτια μου. Πραγματικά αυτό ήταν από τα πιο συγκλονιστικά γιατί έχει φύγει με οδυνηρό και βίαιο τρόπο μια κοπέλα 28 ετών και θρηνούμε όλοι για αυτό. Είναι θρήνος, απώλεια» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Ότι και αν με ρωτήσετε, ότι και αν πείτε, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να διερευνήσουμε κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη όλο αυτό το περιστατικό. Γιατί, ακόμα και καλώς να έχουν γίνει, όταν χάνεται μια ζωή τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν πρωτόκολλα»

Σχετικά με το ότι προβλέπεται ακόμα και ειδική εκπαίδευση αστυνομικών για να υποδέχονται τέτοια περιστατικά και για το αν μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η γυναικοκτονία, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό. Πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσο έγιναν όλα αυτά στα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί».

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «έχουμε πάνω από 17.000 αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό. Προέχει να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό, κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη, πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα, τι έπρεπε να κάνει και ενδεχομένως τι δεν έκανε η αστυνομία».

«Έχω πάρα πολλά ερωτήματα. Πρέπει να περιμένουμε, να μην πάρουμε αποφάσεις εν θερμώ. Οφείλουμε γρήγορα να ολοκληρωθεί η εξέταση, να δούμε τι συνέβη και να διορθώσουμε ότι πρέπει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τους πολίτες και τη ζωή τους», σημείωσε.

«Θα ελέγξουμε πλήρως»

«Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να παραστήσω τον ελεγκτή. Αυτό που ήρθα να διαβεβαιώσω είναι ότι θα ελέγξουμε πλήρως και θα κάνουμε έρευνα σε βάθος ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί, η οποιαδήποτε αμέλεια, αδράνεια, παράληψη να θεραπευτεί, να τιμωρηθεί και να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια», τόνισε.

Πρόσθεσε πως μετά τον κορονοϊό υπάρχει έξαρση τέτοιων περιστατικών και πως πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε σε ένα άλλο επίπεδο, σαν κοινωνία.

«Υπάρχει ένα κοινωνικό φαινόμενο, γιατί περί αυτού πρόκειται, το οποίο εξελίσσεται γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν αυτά τα πράγματα αλλά τώρα εξελίσσονται γρήγορα και πιο βίαια. Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε σε άλλο επίπεδο, σαν κοινωνία. Ιδιαίτερα μετά τον COVID. Να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε», είπε.

«Από την άλλη πλευρά όμως, επειδή ο τελευταίος αποδέκτης αυτής της υπόθεσης είναι η αστυνομία, η αστυνομία οφείλει, παλεύει, κάνει μια προσπάθεια μεγάλη να διαχειρίζεται τα περιστατικά κατά τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα