7 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔΕΘ: Όσα δεν ανέφερε ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη

ΔΕΘ: Όσα δεν ανέφερε ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στα θετικά νέα που προήρθαν από την Eurostat. Ειδικότερα, τόνισε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καταγράφηκε με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.

«Αυτό μπορεί να μην έχει σημασία για εκείνους που προτιμούν να υπονομεύουν τις προσδοκίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη που ανακοινώθηκε είναι χαμηλότερη από τους στόχους του προϋπολογισμού. Επιπλέον, παρέλειψε να αναφέρει ανησυχητικά ποιοτικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, όπως η κατάσταση του εμπορικού ισοζυγίου, που είναι αρκετά χειρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Η ανάπτυξη που ανακοινώθηκε είναι χαμηλότερη από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Αναλυτικά, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Στην Ελλάδα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα, τόσο για το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο, είναι κάτω από τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που αναμένει ανάπτυξη 2,5% για το σύνολο του έτους. Με ανάπτυξη 2,1% στο πρώτο τρίμηνο και 2,3% στο δεύτερο, απαιτείται σημαντική αύξηση τους επόμενους μήνες για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος.

Προβλέψεις για ανάπτυξη 2,2% από την Τράπεζα της Ελλάδας

Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, η ανάπτυξη για το 2024 είναι πιθανό να κλείσει στο 2,2%.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας είναι κατά κύριο λόγο καθοδικοί. Συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνουν:

  • την πιθανή επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον,
  • τον χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό απορρόφησης και εκταμίευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF),
  • πιθανές φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή,
  • τη συνεχώς αυξανόμενη στενότητα στην αγορά εργασίας, και
  • τη καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, που μπορεί να επιβραδύνει την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ωφεληθεί εάν τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπεράσουν τις προσδοκίες.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια