Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται αυτή τη στιγμή σε ένα τεταμένο κλίμα.
Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας, ξέσπασε έντονη διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη και άλλων μελών του κόμματος σχετικά με διαδικαστικά ζητήματα. Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη ζήτησαν αυστηρό έλεγχο για την είσοδο των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέλη.
Ο Στέλιος Παππάς κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη ότι συμπεριφέρονται σαν «πολιτοφυλακή», υποστηρίζοντας ότι τον εμποδίζουν να παραλάβει τη δική του κάρτα συμμετοχής. «Ποιοι είστε εσείς εδώ; Πολιτοφύλακες;», φέρεται να είπε. Ο Θανάσης Οικονόμου, πρώην βουλευτής και υποστηρικτής του Κασσελάκη, αντέτεινε ότι κατηγορείται άδικα ως προβοκάτορας από άλλο μέλος.
Η αναδίπλωση του Κασσελάκη
Στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που κρίνει την τύχη του μετά την αποστολή εξωδίκου στο κόμμα του, ο Κασσελάκης αποφάσισε να ανακαλέσει το εξώδικο, υπό την πίεση της πλειοψηφίας που φαινόταν αποφασισμένη να του κλείσει το δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές αν δεν το έκανε. «Για να μην υπάρχει κανένα άλλοθι», όπως δήλωσε.
Η απόφαση αυτή μειώνει τον κίνδυνο να του επιβληθεί «κόκκινη κάρτα» σήμερα, ωστόσο οι υπόλοιποι λόγοι παραμένουν, καθώς ο Κασσελάκης, παρά την απόφαση του κεντρικού οργάνου να τον καθαιρέσει, επιμένει να αυτοαποκαλείται πρόεδρος, αγνοώντας την κομματική νομιμότητα.
Η Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίασε χθες, απέρριψε και πάλι το εξώδικο, επαναβεβαιώνοντας τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου. Το κλίμα ήταν πολύ αρνητικό, με πολλά στελέχη να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο εξώδικο, ενώ κάποιοι, όπως οι Βασιλειάδης και Ζαχαράκη, ζητούσαν ανοιχτά να του απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές.
Σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ο Νίκος Σκορίνης, ο οποίος έχει αποσχιστεί από το Αριστερό Δίκτυο και στηρίζει τον Κασσελάκη, πρότεινε την αναβολή της συνεδρίασης της Κ.Ε. και τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης με τη συμμετοχή των υποψηφίων προεδρικών. Υποστηρίχθηκε από τους Πάνο Ρήγα, Ολυμπία Τεληγιορίδου και Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή συνιστά «διοικητικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Κασσελάκης ενεργεί διασπαστικά», φέρεται να απάντησε η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι η συνεδρίαση της Κ.Ε. είναι μια «κίνηση αξιοπρέπειας». Ο τέως πρόεδρος δεν έχει ανακαλέσει το εξώδικο και συνεχίζει να δηλώνει πρόεδρος, αψηφώντας την κομματική νομιμότητα.
Ο Παύλος Πολάκης, που έχει κατηγορηθεί ότι παίρνει «μεσοβέζικες θέσεις», ψήφισε λευκό, όπως και ο γραμματέας της Νεολαίας Κώστας Παναγιωτόπουλος, αν και συμφώνησαν με τις πολιτικές διατυπώσεις της Π.Γ. Απόντες ήταν η Ρένα Δούρου, που υποστηρίζει τον Κασσελάκη, και η Μαρία Κουβέλη, που στηρίζει την πλειοψηφία.
Ο Σκορίνης, περιγράφοντας τη δραματικότητα της κατάστασης, προέβλεψε αργότερα ότι «αν γίνει η Κ.Ε. αύριο, θα είναι η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Θεώρησα αναγκαία μια προσπάθεια αναβολής, για να κληθούν οι υποψήφιοι πρόεδροι στην Π.Γ.». Επιπλέον, δήλωσε ότι και ο ίδιος ζητά την ανάκληση του εξωδίκου.
Από την πλευρά του, ο πρώην γραμματέας Π. Ρήγας, που έχει μετακινηθεί στους υποστηρικτές του Κασσελάκη, εξήγησε ότι ψήφισε την πρόταση Σκορίνη ως μια τελευταία προσπάθεια για να διασφαλιστούν οι εκλογές στη βάση, χωρίς να διακυβεύεται η ενότητα του κόμματος. Πολάκης, Ρήγας και Σκορίνης δήλωσαν ότι δεν θα παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ η στάση των υποστηρικτών του Κασσελάκη είναι αβέβαιη, καθώς φημολογείται ότι καλούν σε μαζική αποχή για να μην επιτευχθεί απαρτία.
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, η πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για αναστολή των εκλογικών διαδικασιών περιλαμβάνει τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου στις αρχές του 2025 και τη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, με την Π.Γ. και την Κ.Ε. να αναλαμβάνουν προσωρινά τα καθήκοντα του προεδρείου.
Πηγή: Εφημερίδα δημοκρατία