14.4 C
Athens
Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕμμονή του Γεραπετρίτη σε Συμφωνίες Παραχώρησης

Εμμονή του Γεραπετρίτη σε Συμφωνίες Παραχώρησης

Η ειρήνη στο Αιγαίο είναι η πιο επιθυμητή κατάσταση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι. Υπογράμμισε ότι «αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία, η μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή μας δεν θα είναι εφικτή».

  • Από τον Ν. Σταυρουλάκι

Ο υπουργός Γεραπετρίτης έχει εκφράσει πρόσφατα την άποψη ότι «η ειρήνη είναι πάνω από όλα, ακόμα και αν αυτό απαιτεί κάποιο κόστος», ερμηνεύοντας έτσι τη στάση της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι, στο όνομα της ειρήνης, όλα τα θέματα είναι ανοιχτά για συζήτηση, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας, είτε στον διάλογο με την Τουρκία είτε στη διεθνή δικαιοδοσία».

Ο Γ. Γεραπετρίτης, αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική εθνική κυριαρχία στη θάλασσα περιορίζεται σήμερα στα 6 ναυτικά μίλια, προσπαθεί να διατηρήσει την αισιοδοξία του, παρά το γεγονός ότι οι έξι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν την τελευταία ενάμιση χρονιά δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, κυρίως λόγω των θεμάτων εθνικής κυριαρχίας που συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις.

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός ανέφερε ότι «τα τελευταία 15 μήνες έχουν δημιουργηθεί κανάλια επικοινωνίας», υπογραμμίζοντας ότι αν και οι εντάσεις είναι πάντα παρούσες, οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται ώστε αυτές να μην εξελίσσονται σε κρίσεις. Σημείωσε ότι «δεν έχουμε παραβιάσεις εναέριου χώρου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα», καθώς αυτό ενισχύει την θέση της ότι οι προηγούμενες παραβιάσεις ήταν αδικαιολόγητες.

Φοβικός λόγος

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο παρελθόν οι παραβιάσεις ήταν εκατοντάδες καθημερινά, γεγονός που δημιουργούσε τον κίνδυνο ατυχημάτων. Η φοβική προσέγγιση του υπουργού επεκτάθηκε και στο θέμα των θαλάσσιων πάρκων, όπου δήλωσε ότι «γίνεται μελέτη για τη χάραξη ορίων με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια και όχι πολιτικά», δηλαδή όχι κριτήρια που αφορούν την κυριαρχία.

Αυτό εγείρει το ερώτημα: «Πού θα δημιουργηθούν αυτά τα πάρκα; Στον ιδεατό χωροχρόνο που δεν ανήκει σε κανέναν;» Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση, ούτε υπήρξε», παρόλο που το ιταλικό σκάφος έλαβε άδεια από τις τουρκικές Αρχές για να ολοκληρώσει την εργασία του και η Τουρκία ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποχώρηση.

«Τα δικαιώματά μας προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «η ΑΟΖ έχει οριοθετηθεί με την Αίγυπτο και απομένει να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση με άλλες γειτονικές χώρες». Προφανώς, αναφέρεται σε ένα τμήμα της γραμμής που αποτελεί μόλις το 1/7 της συνολικής θαλάσσιας οριογραμμής ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, το οποίο πρόσφατα αμφισβήτησε η Τουρκία επικαλούμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στην περίπτωση της Κάσου.

Οι λογικές ακροβασίες του υπουργού δεν κρύβουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης στην Αθήνα για παραπομπή του εθνικού θέματος του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ανώτατος δικαστικός του Διεθνούς Δικαστηρίου είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο στην «δημοκρατία» ότι «το δόγμα της Χάγης είναι να μη φεύγει καμία πλευρά ευχαριστημένη από την απόφαση».

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο