Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ παρουσίασαν χθες την καινοτόμο ηλεκτρονική εφαρμογή «SAFE.YOUth», η οποία έχει ως κύριο στόχο την πρόληψη της βίας μεταξύ ανηλίκων.
Η εφαρμογή SAFE.YOUth προσφέρει ενημέρωση στα παιδιά και τους νέους σχετικά με την προστασία τους από διάφορες μορφές βίας και κακοποίησης, παρέχοντας τους σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας με την Ελληνική Αστυνομία. Αναπτύχθηκε με τη στήριξη του ιδρύματος Vodafone και περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο περιεχόμενο για τρεις ηλικιακές ομάδες: 12-15, 15-18, και 18+, καλύπτοντας ζητήματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση, η παραβατικότητα, η ισότητα και ο ρατσισμός.
Μια από τις βασικές δυνατότητες της εφαρμογής είναι η υποβολή αναφορών για θέματα προστασίας ανηλίκων, που μπορεί να γίνει επωνύμως ή ανωνύμως. Οι χρήστες μπορούν επίσης να επικοινωνούν τηλεφωνικά με εκπαιδευμένο προσωπικό της αστυνομίας μέσω της ειδικής εικοσιτετράωρης τηλεφωνικής γραμμής «10201», που εξυπηρετεί καταγγελίες σχετικές με ανηλίκους. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης κλήσης στην τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης «100», καθώς και η δυνατότητα ενεργοποίησης του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button), που ειδοποιεί άμεσα την αστυνομία σε περιπτώσεις απειλής ή κινδύνου.
Το Emergency Button θα είναι διαθέσιμο μόνο στους ανήλικους που θα εγγραφούν στην εφαρμογή.
Στην εκδήλωση, που συντόνισε η Δανάη Μπάρκα, συμμετείχαν πέντε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, ορισμένοι από τους οποίους συνέβαλαν στη διαμόρφωση της εφαρμογής. Οι μαθητές επισήμαναν την αύξηση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων τα τελευταία χρόνια και ανέφεραν ότι οι αιτίες περιλαμβάνουν οικογενειακά προβλήματα, την υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων και την προβολή προτύπων βίας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά την ομιλία του, ευχαρίστησε τους συναρμόδιους υπουργούς, όπως τη Σοφία Ζαχαράκη και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων. Υπογράμμισε ότι η κοινωνική αστυνόμευση αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 18.000 συλλήψεις κακοποιητών, συγκριτικά με περίπου 8.000 την προηγούμενη χρονιά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της εταιρείας σε αυτή την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να συμβάλλουν στην ευημερία της κοινωνίας. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πάνελ είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις στον υπουργό και άλλους αξιωματούχους.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και δημάρχων, ανέφεραν την πολυπλοκότητα του ζητήματος της βίας μεταξύ ανηλίκων και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την επίλυσή του. Η Σοφία Ζαχαράκη επεσήμανε τη σημασία της εφαρμογής ως εργαλείου προστασίας των παιδιών, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας για την καταπολέμηση του bullying.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε την ανάγκη προσαρμογής της τεχνολογίας για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων, ενώ ο Άκης Σκέρτσος δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις. Στο τέλος του μήνα θα παρουσιαστεί η εθνική στρατηγική για την βία κατά των ανηλίκων, η οποία έχει καταρτιστεί από ειδικές επιτροπές για την περίοδο 2025-2030.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, συγκέντρωσε την παρουσία υφυπουργών, βουλευτών, ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, ακαδημαϊκών, γονέων και μαθητών, αναδεικνύοντας τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της βίας μεταξύ ανηλίκων.