Το πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης αποκτά σάρκα και οστά, προσφέροντας υποστήριξη σε παιδιά με αναπηρίες, σύμφωνα με τα άρθρα 51 και 52 του νόμου 4997/2022 (Α’219). Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφηκε από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Βασίλη Σπανάκη, καθορίζει τους δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Προβλεπόμενες Υπηρεσίες
Η Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες σε παιδιά ηλικίας 0 έως 6 ετών, με στόχο την πρόληψη ή/και την ελαχιστοποίηση των περιορισμών που ενδέχεται να προκύψουν λόγω αναπηρίας ή αναπτυξιακής διαταραχής. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του παιδιού, την υποστήριξη της οικογένειας και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης του παιδιού και της οικογένειάς του. Οι υπηρεσίες παρέχονται με ενεργή συμμετοχή των γονέων και των φροντιστών.
Χρηματοδότηση και Δράσεις
Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δήμοι που διαθέτουν διεπιστημονικές ομάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν αναπτυξιακούς παιδίατρους, παιδοψυχίατρους, παιδονευρολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές, θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες των οικογενειών.
Επιπλέον, προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών και σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως μικρές νησιωτικές και ορεινές κοινότητες, μέσω εξ αποστάσεως συνεδριών, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του προγράμματος.
Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εργάζεται από κοινού με την οικογένεια και το σχολείο για τη συνολική ανάπτυξη και λειτουργικότητα των παιδιών μας», δήλωσε ο Βασίλης Σπανάκης. «Το υπουργείο Εσωτερικών παρέχει το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο για αυτές τις προσπάθειες», πρόσθεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών.